Slider

Primář ARO: Běhání mi pomohlo

Sport | Duben 2022

Petr Bilina na loňském Příbramském půlmaratonu. Foto: Petr Butzke

„Necítil jsem se fyzicky dobře, trápila mě nadváha a astma. Do toho stresující práce, víkendy ve špitále, noční, přesčasy...,“ popisuje výchozí situaci, která jej přivedla k běhání, primář příbramského ARO Petr Bilina. Letos se popáté postaví na start Příbramského půlmaratonu.

 

Až v sobotu 11. června zazní na Nováku výstřel ze startovní pistole, rozběhne se na trať sedmého ročníku Příbramského půlmaratonu i Petr Bilina. Z loňského roku bude obhajovat stříbrnou medaili v kategorii do 59 let, navíc na domácí půdě atakoval i svůj půlmaratonský osobák s časem lehce pod 1.26. „Trasa mi vyhovovala, bylo tam méně kopců, sedlo mi počasí,” ohlíží se za loňským ročníkem, který organizátoři stejně jako letos museli z centra města přesunout na „zelenou páteř“ do okolí Nového a Fialova rybníku. „Navíc vloni běžela i moje dcera se svým přítelem. Prostě pěkný den,“ dodává primář ARO Oblastní nemocnice Příbram.

 

Největší frajeřina

Do startu Příbramského půlmaratonu zbývají ještě přibližně dva měsíce. Podle Petra Biliny je nyní už téměř pozdě začít s tréninkem, jelikož doporučuje běhat minimálně tři měsíce, ideálně však půl roku, před závodem. Nicméně zájemci, kteří nemají natrénováno na trať dlouhou více než 21 kilometrů, mohou půlmaraton absolvovat formou čtyřčlenných štafetových týmů, kdy každý z běžců poběží „jen“ asi pět kilometrů. „Rozhodující je skutečnost, zda jde o běžce s ambicemi na dobré umístění, nebo někoho, kdo chce prostě závod dokončit a vyhrát tím sám nad sebou, nad svou pohodlností nebo handicapem. To je totiž nakonec ta největší frajeřina,” podotýká lékař se zkušenostmi z několika maratonů i triatlonů. 

Petr Bilina začal běhat až ve svých 32 letech. „Necítil jsem se fyzicky dobře, trápila mě nadváha a astma. Do toho hodně stresující práce, celé víkendy ve špitále, noční, přesčasy… Běhání mi pomohlo se lépe se vším vyrovnat,” vzpomíná. Na otázku, zda má nějaké oblíbené tréninkové trasy, odpovídá lakonicky, že běhá tam, kde zrovna je. „Poslední dobou radši v lese, ale ani asfalt a město mi nevadí. Brdy mám rád, dříve jsem je moc neznal, na ‚stará kolena‘ si to tam teď užívám,” doplňuje primář.

 

Prostě mě to baví

Příbramský půlmaraton je jedním z nejdelších závodů, který je zařazený do seriálu Brdský běžecký pohár. Ten má v dubnu na programu tři závody, včetně desítky z Rožmitálu do Březnice. V květnu mohou běžci ladit formu v dalších pěti lokacích. Proč vlastně dnes primář ARO Petr Bilina běhá a co ho žene kupředu? „Nic, prostě mě to baví, i když s věkem to trochu víc bolí a regenerace organismu se zpomaluje. Dobíjím se tím, lépe získávám ztracenou rovnováhu a soustředění. Navíc pohyb v krajině přináší neskutečnou svobodu a dobrodružství.“

Lukáš Rozmajzl, Brdský běžecký pohár

Brdský běžecký pohár

  • 9. dubna: Jarní běh Dražovkou (7,5 km)
  • 17. dubna: ​​Běh Rožmitál–Březnice (10 km)
  • 23. dubna: Penzion Cup (8,7 km)
  • 7. května: Jarní běh pro zdraví (8,6 km)
  • 14. května: Energon běh (10 km)
  • 22. května: Brdská 12 & 25 km
  • 28. května: Tuháčkův běh (8,2 km)
  • 29. května: Zahořanská (10 km)

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne