Slider

Příliš málo dokončených investic

Názory | Duben 2022

V článku o investicích v Kahanu 2/2022 (6–10) se dočteme, že Příbram má pro rok 2022 řadu investičních akcí. Zmiňovány jsou prý akce na rok 2022, nebo které skončily na přelomu let 2021–2022.

Nasčítáte-li v článku uvedené ceny, dojdete k číslu asi 917 mil. Kč. Tedy sumě, jež čtyřikrát přesahuje plán investic pro rok 2022. V seznamu akcí je sice aquapark, který investičně zasáhne i do roku 2023, ale text vyvolává dojem, že to jsou akce roku 2022. V úvodu také stojí, že jde o ceny včetně DPH. U aquaparku je částka 350 mil. Kč. Na lednovém jednání zastupitelstva se ale schválila cena (do výběrového řízení) 350 mil. Kč + DPH, kdy DPH udělá dalších 73 mil. Kč. To jsme celkově téměř u miliardy. A to jistě není výčet akcí vyčerpávající. Jak je tomu s cenou a DPH u ostatních akcí, nevím. Možná dobře, možná špatně, ale chyba za 73 mil. Kč je ostudná. 

Na prosincovém jednání zastupitelstva se schvaloval rozpočet a střednědobý rozpočtový výhled (SRV) do roku 2026. Místostarosta Martin Buršík mj. představil plán investic na roky 2022 a 2023. Ve SRV je na rok 2022 na investice částka 266 mil. Kč, v seznamu investic najdete číslo 111 mil. Kč. Pro rok 2023 počítá SRV s investicemi ve výši 350 mil Kč, přičemž v seznamu investic najdete číslo 435 mil Kč. Seznam akcí v Kahanu kolosálně nesedí ani na SRV, ani na plán investic. Částka, o které se píše jako o investicích roku 2022, ve SRV odpovídá celkem investicím pro roky 2022–2025. 

V tomto volebním období jsme viděli, že město nedokázalo proinvestovat částky, které si na daný rok plánovalo. Nyní Kahan předkládá plán investic za miliardu. V článku se navíc dočteme o dalších plánovaných investicích za další stamiliony. Jen rekonstrukce ČOV má vyjít na 250 mil. Kč (+ DPH). Článek je ohromně zavádějící a vytváří dojem velkolepého investování, opak je pravdou. V roce 2018 měla Příbram stavební povolení na aquapark a parkovací dům u nádraží. Za 3,5 roku nestojí nic. Současné vedení neobnovilo svojí péčí žádný městský most či lávku. Bytová výstavba je nulová, naopak radní předložili návrh na prodej městských bytů. Budova RD stále chátrá, byť jsme na opravu plánovali využít 40 mil. Kč z prodeje podílu na teplárně. Obdobně chátrá vodohospodářský majetek. Ze zdrojů města se dočteme, že první parkovací dům u nás bude stát nejdříve za dva roky, k dlouho probírané rekonstrukci nám. J. A. Alise dojde rovněž za dva roky, rekonstrukce ČOV začne za tři roky atd. A na účtech se hromadí stamiliony, ze kterých užírá inflace. 

Článek má silně předvolební nádech. Přeji si, aby se investování v Příbrami dařilo a peníze na účtech se přeměnily na nové stavby. Velice se mi ale nelíbí manipulace s občany, kteří nemají dostatečný přehled. Vydávat investiční přešlapování za úspěchy není slušné. Předpokladem úspěšného a udržitelného rozvoje investic je kvalitní finanční a investiční plánování, které jde ruku v ruce. U nás nemáme ani jedno, ani druhé. 

Václav Dvořák

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne