Slider

Příležitosti a hrozby rozvoje turistického ruchu

Život v Příbrami | Květen 2024

Mezi nejnavštěvovanější památky patří v Příbrami právě Svatá Hora. Foto: archiv

Hlavní téma tohoto Kahanu i rozhovoru je věnováno turistickému ruchu. V pravidelné rubrice Názory se obracíme na kluby v příbramském zastupitelstvu a položili jsme jim následující otázku: Začíná turistická sezona. Jaké vnímáte příležitosti i hrozby v rozvoji turistického ruchu v Příbrami a okolí včetně Brd. Publikujeme odpovědi klubů, které na otázku zareagovaly, a to v alfabetickém pořadí od Z k A, nově se jmény autorů textů.

 

Jiří Novotný, Petra Novotná, Monika Petrová, Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Přijet z Prahy do Příbrami i opačně zabere necelou hodinku času. Turistická sezona je v posledních letech hodně ovlivněná kapacitou ubytování. Ubytování na Příbramsku a v okolí Brd je kapacitně nedostačující. Město Příbram nemá dostatečně lukrativní ubytovací kapacity, které by mohly turisty, hlavně cizince, přilákat. Přitom je zde spousta míst, která by mohla turisty zajímat. Brdy mají kilometry cyklistických, pěších i běžkařských stezek. V území chráněné krajinné oblasti je nepřijatelné plánovat stavbu penzionů, trvalého občerstvení či sjezdovek. Od začátku otevření CHKO Brdy dochází k označování cest, ale i tak si turista musí dát pozor na lesní práce, které mohou zkomplikovat cestu, neboť právě kvůli lesním pracím musí být část areálu pro veřejnost uzavřena, než se těžba v daném území dokončí. Právě zmíněná těžba a lesní práce jsou zejména v Brdech následkem boje s kůrovcem. Největší aktivita kůrovce probíhá od prvních jarních dní až do začátku srpna, kdy se lesníci snaží jeho šíření zamezit právě asanačními těžbami, lapáky, insekticidními sítěmi či otrávenými trojnožkami. Proto doporučujeme turistům být v Brdech velice obezřetní. 

Návazná infrastruktura v okolních obcích stále chybí, nejvíce návštěvníků přijede autem či na kole, event. v zimních měsících na běžkách, ale nemají možnost se kde občerstvit. Restaurační zařízení i v Příbrami (kavárny, bistra atpod.) mají většinou v sobotu odpoledne zavřeno. Co odrazuje turisty navštívit případně otevřené restaurace, je zejména cena – vše se poměrně zdražilo. Kdo chce přespat „pod širákem“ a bez lidí, tak takovou možnost Brdy již nemají. Bylo by dobré více spolupracovat s restauracemi, hotely a penziony v Příbrami a okolí. Díky nízké návštěvnosti mohou klesat tržby, což může s sebou přinést další negativní sociální dopady, např. ztráty – zrušení několika pracovních míst apod. 

V Příbrami mají turisté možnost navštívit stále oblíbenou Svatou Horu, Hornické muzeum či si udělat výlet podél Litavky. Do budoucna počítáme, až se schválí ekologicky významná lokalita mokřad na Fantově louce (což SPD podporuje), s možností různých vzdělávacích akcí pro školy a veřejnost, s vytvořením naučné stezky, kde budou moci návštěvníci spojit přírodu s památkami. Město by z budoucího mokřadu mělo co nejvíce vytěžit – kde jinde totiž turisté najdou krásnou biodiverzitu poblíž města s dopravní infrastrukturou? Podpora těchto významných lokalit je u nás na prvním místě, nechceme ničit přírodu, která nám to v budoucnu může vrátit. 

Co se týče centra, je nám líto, že Pražská ulice pomalu ale jistě „uvadá“. Jediné, co je tam pro turisty zajímavého, je informační středisko. Pražskou ulici by bylo vhodné oživit a představit více Příbramsko jako celek. Taktéž na Novém rybníku by se mohly častěji konat kulturní či sportovní akce, lépe a více inzerovat možnost ubytování v nových chatkách nebo na parkovišti pro obytné vozy a přívěsy.

 

Václav Švenda, Spojenci – TOP 09, Starostové a nezávislí, Politické hnutí Hlas, SOS Příbram a nezávislí kandidáti

Udržitelný rozvoj cestovní ruchu je pro Příbram určitě velmi pozitivní příležitostí. Cestovní ruch je v moderním světě vnímán jako významná součást národních i místních ekonomik. To samozřejmě platí i pro náš region, kde se již dnes vytváří mnoho pracovních míst. Je zdrojem obživy pro místní restauratéry, hoteliéry, zaměstnance kulturních organizací a turistických cílů, ale díky svým výjimečným multiplikačním efektům přináší profit i mnoha dalším rozmanitým profesím dodávajícím zboží a služby. Příznivě tak ovlivňuje ekonomiku dalších odvětví v regionu jako např. obchod, dopravu, stavebnictví atd. 

Naše město i širší region má navíc v oblasti cestovního ruchu ještě poměrně značný rozvojový potenciál, který potvrzují i analýzy, jež jsou součástí nové Strategie rozvoje cestovního ruchu, kterou nechal v loňském roce zpracovat Středočeský kraj. Cestovní ruch je po období koronavirové pandemie v našem kraji na vzestupu. Počty návštěvníků v hromadných ubytovacích zařízeních již v roce 2022 výrazně překonaly předcovidový rok 2019 a v loňském roce 2023 stouply ještě o dalších 12,5 %. 

Hlavními lákadly návštěvníků v našem městě i nejbližším regionu byly i v loňském roce samozřejmě Svatá Hora, Hornické muzeum a CHKO Brdy. Přes tento významný nárůst to však neznamená, že bychom se někdy v budoucnu měli obávat negativních vlivů tzv. overturismu (nadměrného počtu turistů), kterých jsme v ČR svědkem např. v centru Prahy nebo Českého Krumlova. Městu Příbram tedy nic nebrání v žádných dalších rozvojových aktivitách. 

Pro další růst musí město pokračovat v aktivním zapojení v tzv. destinačním managementu Turistická oblast Brdy a Podbrdsko, který mimo marketingu regionu např. realizuje nebo koordinuje i projekty doprovodné infrastruktury. Tento spolek stál za vyznačením téměř 270 km cyklotras v CHKO Brdy a aktuálně ve spolupráci s Klubem českých turistů usiluje o vyznačení dalších pěších tras v CHKO Brdy, které by měly být novinkou pro letní období. 

Je také třeba, aby město průběžně realizovalo i vlastní investice, které umožní zlepšit zázemí pro místní i návštěvníky. Jedním z takových projektů může být např. vybudování parkoviště v Kozičíně nebo veřejné toalety v historickém centru města. V neposlední řadě je ze strany města velmi vhodné podporovat různé sportovní, kulturní i společenské akce, jež mají potenciál do našeho města lákat návštěvníky, a dále úzce spolupracovat i s místními podnikateli a firmami. 

Jednou z potenciálních hrozeb, které mohou být dočasnou překážkou ve zvyšování návštěvnosti, mohou být nedostatečné ubytovací kapacity. Zde však do budoucna věříme v sílu tržního prostředí. Pokud město bude cestovní ruch ve spolupráci s destinačním managementem správně podporovat, určitě se časem najdou investoři, kteří tuto příležitost využijí.

 

Jan Konvalinka, ANO 2011

Příbram, město s bohatou historií a okolními přírodními krásami, stojí před výzvou využít svůj turistický potenciál plným tempem. Nadcházející sezona přináší výzvy, ale i hrozby. Máme zde jednoznačné turistické magnety v podobě Hornického muzea Příbram a Svaté Hory, kterým stále silněji konkuruje sportovně relaxační areál Nový rybník. Ten více a více láká návštěvníky ze všech koutů republiky. Stojí za tím rozšířená nabídka ubytování v pohodlných chatách i supermoderní parking pro karavany. Novinkou na Nováku je wake park, který přinese do našeho města nový rozměr volnočasových aktivit. Nemůžeme opomenout Brdy a jejich blízkost. Pomalu a postupně se rodí turistická infrastruktura nástupních míst. Například v Kozičíně již několikátou sezonu funguje odpočinkový altán nebo lesní hřiště pro děti. 

Akce, koncerty, divadlo a další události mají také potenciál přitáhnout do města řady návštěvníků. Není snad jediný víkend, kdy by se v Příbrami něco nedělo. Obzvláště začátek léta i léto samotné jsou ve znamení velikých akcí pro celou rodinu. Pořádají je Divadlo A. Dvořáka Příbram, Sportovní zařízení města Příbram, MKC Příbram i řada spolků. Stačí jen sledovat kalendář a vybírat si. 

Pro Příbram je klíčová i spolupráce napříč regionem. Jsme zakládajícím členem spolku Turistická oblast Brdy a Podbrdsko, v jehož rámci vznikají projekty na podporu turismu v našem regionu. 

Jednoznačnou hrozbou nebo spíše komplikací pro rozvoj turismu je nedostatek ubytovacích kapacit na odpovídající úrovni. To, v kombinaci s krátkou dojezdovou vzdáleností do Prahy, přináší málo turistů, kteří jsou ochotni u nás přenocovat. Vnímáme to jako problém, kterému chceme v budoucnu čelit např. tím, že budeme více investovat do městského hotelu v kulturním domě. Jako hrozbu lze považovat i potenciální pokles kupní síly obyvatelstva spojený s problematickou ekonomikou země. I přes výzvy či hrozby, které před námi stojí, čeká Příbram zajisté povedená a úspěšná turistická sezona 2024. 

Rubriku zpracoval:

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne