Slider

Přilba automaticky

Bezpečná Příbram | Červenec - srpen 2024

Cyklistu bez přilby při cyklistických závodech neuvidíte. Foto: Pixabay

Přestože je nošení helmy povinné pro děti a mladistvé do 18 let, dospělí často tuto důležitou ochranu ignorují. Přitom je hlava při nehodách nejzranitelnější a následky mohou být fatální.

 

Statistiky ukazují, že většina v Česku zabitých cyklistů vjela do provozu bez ochranné přilby. V naší zemi je povinná pro cyklisty i koloběžkáře do 18 let, navíc musí být řádně na hlavě připevněná. 

Určitá skupina lidí s úderem plnoletosti však cyklistickou helmu doma nenechává, naučila se s ní jezdit a možná je to i tím, že už nemají žádnou povinnost ji nosit. Nikdo k tomu nikoho dospělého nenutí, ale každý ví, co riskuje. Hlava je totiž při nehodách nejzranitelnějším místem. Pokud cyklista spadne na hlavu při rychlosti 25 km/h, jeho pád odpovídá skoku po hlavě na beton z výšky 2,5 metru. 

Pokud usedáme na kolo, měli bychom nasadit helmu stejně automaticky, jako ochutnáme jídlo, které vaříme, jako se schováme před deštěm, když začne pršet, automaticky prostě děláme ve svém životě spoustu činností, na věku přitom nezáleží. Z každé cesty se chceme také automaticky vrátit zdraví domů, mysleme na to. 

Monika Schindlová
Policie ČR Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne