Slider

Přijďte do galerie na středověké Ernestinum nebo Maffii

Život v Příbrami | Prosinec 2023

Galerie Františka Drtikola připravila pro nadcházející týdny tři nové výstavy.

Městem zřizovaná Galerie Františka Drtikola zve návštěvníky na tři nové výstavy: Středověké Ernestinum ve virtuální realitě, Jiří Kobr a František Drtikol – Maffie.

 

Středověké Ernestinum ve virtuální realitě

Galerie Františka Drtikola představí interdisciplinární projekt na pomezí historie, výtvarného umění, architektury a virtuální reality. Druhou nejstarší budovu v Příbrami Zámeček-Ernestinum zažijete v předpokládané podobě z doby Arnošta z Pardubic. Interiér středověké tvrze ve virtuální realitě vytváří Vojtěch Radakulan na základě odborných podkladů Věry Smolové a Michala Profanta. Součástí výstavního projektu bude i nově vytvořená zástěna gotického arkýře Dveře sochaře a řezbáře Jiřího Kobra. Kurátorem je Jan Freiberg, odborně spolupracovali Michal Profant a Věra Smolová, architektem výstavy a virtuální reality je Vojtěch Radakulan. Umělecká intervence: Jiří Kobr. Hudba do VR: Ba:zel. Projekt vznikl díky dotaci Ministerstva kultury ČR. Nedílnou součástí projektu bude lednový a únorový doprovodný program pro školy. Vernisáž se uskuteční 6. prosince v 17.00 a výstava potrvá do 25. února 2024.

 

Jiří Kobr

Jiří Kobr, řezbář, sochař, restaurátor a grafik. V prvním patře Galerie Františka Drtikola vystaví kolorované dřevěné plastiky vycházející z křesťanské ikonografie spolu s barevnými dřevoryty na papíře či plátně. Samostatná výstava autora posílí téma výstavy středověkého Ernestina, odehrávající se ve druhém patře galerie. Jak říká autor v rozhovoru s Karlem Oujezdským, „náboženská témata dělám z toho důvodu, že mi tam určitý typ lidské situací připadá koncentrován a na starých příbězích jasněji patrný.“ Vernisáž výstavy, jejímž kurátorem je Jan Freiberg, se uskuteční 6. prosince v 17.00. Výstava potrvá do 25. února 2024.

 

František Drtikol – Maffie

Tablo se 75 portréty maffistů bylo podstatným symbolickým darem T. G. Masarykovi k jeho 70. narozeninám v roce 1920.  Obsahuje portréty členů odbojové skupiny z doby Rakouska-Uherska. Maffie (Karel Kramář, Edvard Beneš, Alois Rašín, T.G. Masaryk…) představovala hlavní strukturu tuzemského odboje za Velké války. Její aktéry ateliér Drtikol a spol. zpodobnil v podobě reprezentativních portrétů. Soubor (nyní už 77 osobností) Maffie vydal František Drtikol v exkluzivním provedení v roce 1921, portréty vznikaly na základě soupisů Přemysla Šámala. Výstavu originálů datovaných rokem 1921 a dalších portrétů maffistů doplní faksimile policejních fotografií členů Maffie a dokumentů z doby jejich protistátní činnosti. Představíme dílo Františka Drtikola v širších společenských a historických souvislostech z období vzniku samostatné republiky. Kurátory výstavy trvající do 11. února 2024 jsou Libor Jůn a Jan Freiberg. 

Jan Freiberg
Galerie Františka Drtikola

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne