Slider

Přichází čas na úhradu místních poplatků

Hospodaření města | Únor 2022

Už máte zaplacený poplatek za psa? Foto: Pixabay

Místní poplatky za komunální odpad a za psy jsou splatné do 31. března letošního roku. Občané mohou hradit poplatky hned několika způsoby, preferována je pak bezhotovostní platba.

Nová odpadová legislativa (zákony č. 541, 542 a 543/2020 Sb.) ovlivnila místní poplatek za obecní systém odpadového hospodářství. Tento poplatek je obdobný předchozímu místnímu poplatku za komunální odpad, s drobnými změnami, zejména pokud jde o okruh poplatníků z titulu vlastnictví nemovité věci. Zákon o místních poplatcích rozlišuje dvě skupiny poplatníků. 

U první skupiny poplatníků je existence poplatkové povinnosti vázána na přihlášení v obci (trvalý pobyt). Přihlášení fyzické osoby v obci vymezuje § 16c zákona o místních poplatcích, podle kterého se za ně považuje přihlášení k trvalému pobytu podle zákona o evidenci obyvatel, nebo v případě cizinců – za splnění dalších podmínek – ohlášení místa pobytu podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky, zákona o azylu nebo zákona o dočasné ochraně cizinců. Druhý okruh poplatníků z titulu vlastnictví nemovité věci se, oproti předchozímu místnímu poplatku za komunální odpad, rozšiřuje, a to v následujících směrech:

- poplatníkem je nejen fyzická, ale i právnická osoba, stejně jako – na základě zákonné fikce – fond bez právní osobnosti (např. svěřenský, podílový), do něhož je příslušná nemovitá věc vložena;

- poplatníkem je vlastník jakékoli nemovité věci zahrnující relevantní stavbu, tj. i vlastník bytového domu nerozčleněného na jednotky nebo polyfunkční stavby, v níž se vedle prostor k podnikání nachází byť jen jediný byt apod. Poplatníkem pak – na základě zákonné fikce – nadále zůstává i vlastník bytové jednotky vymezené podle zákona o vlastnictví bytů. 

Spoluvlastníci nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci jsou povinni plnit poplatkovou povinnost společně a nerozdílně. 

Výše poplatku za komunální odpad zůstává ve výši 600 korun stejně jako v roce minulém. Stejně tak sazba poplatku za psy, která je stanovena Obecně závaznou vyhláškou č. 10/2019 ze dne 16. prosince 2019, o místním poplatku ze psů. Splatnost místních poplatků za psy a komunální odpad je 31. března 2022.

 

Poplatky lze uhradit těmito způsoby:

  1. přes Portál občana: portalobcana.pribram.eu (Moje závazky),
  1. bezhotovostní platba na účet města:
    a) místní poplatek za komunální odpad – číslo účtu 1783-521689309/0800 (variabilní symbol sdělí pracovnice na tel. 318 402 341 nebo 318 402 241),
    b) místní poplatek ze psů – číslo účtu 60038-521689309/0800 (variabilní symbol sdělí pracovnice na tel. 318 402 341 nebo 318 402 241),
  2. v hotovosti na pokladně: Městský úřad Příbram, Gen. R. Tesaříka 19 (naproti Sokolovně), 1. patro – pokladna,
  1. složenkou na účet města (s příslušným variabilním symbolem).

Se svými dotazy k místnímu poplatku za obecní systém odpadového hospodářství se občané mohou obracet na Odbor ekonomický i prostřednictvím e-mailu popelnice@pribram.eu.

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne