Slider

Příbramští žáci odvyprávěli pohnuté příběhy pamětníků

Školství | Únor 2021

Žákovské týmy se setkaly s pamětníky, zaznamenaly jejich vyprávění, příběh publicisticky zpracovaly a prezentovaly ostatním. Foto (2x): Post Bellum

Půlroční vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů společnosti Post Bellum, který se kvůli koronavirové epidemii protáhl na více než rok, dospěl ke svému závěru.

Od října 2019 do prosince 2020 se v Příbrami již potřetí uskutečnil projekt Příběhy našich sousedů. Díky podpoře města Příbram a Středočeského kraje se zapojilo 22 dětí pod vedením pěti pedagogů z těchto škol: ZŠ Školní, ZŠ 28. října, Waldorfská škola Příbram, Gymnázium Příbram, Legionářů 402 a ZŠ Milín.

 

Šest žákovských týmů

Učitelé z participujících škol sestavili šest žákovských týmů – dva vznikly na Waldorfské škole Příbram (pod vedením Zuzany Angelové), jeden na ZŠ 28. října (pod vedením Petry Šorfové), jeden na ZŠ Školní (pod vedením Jiřího Jílka), další na Gymnáziu Příbram, Legionářů (pod vedením Václava Havlíčka) a jeden na ZŠ Milín (pod vedením Tomáše Bílka). Týmy byly tří- až pětičlenné, složené ze žáků osmých a devátých tříd a tercie osmiletého gymnázia. Společným úkolem všech skupin bylo setkat se s pamětníkem, vyslechnout si jeho vyprávění a pamětnický příběh pak libovolným způsobem publicisticky zpracovat a prezentovat. 

Po úvodním školení týmů a seznámení s metodikou nahrávání pamětnických vyprávění jsme společně hledali pamětníky, kteří by byli ochotní se do projektu Příběhy našich sousedů zapojit. 

S účastí v projektu nakonec souhlasili tito pamětníci:

Hana Vondrášková – narozena v roce 1937, její rodina ukrývala v roce 1944 parašutisty z výsadku Chalk, rodiče poté prošli koncentračními tábory, maminka se z nich domů nevrátila (ZŠ 28. října);

Marie Turková – narozena roku 1924, za 2. světové války unikla totálnímu nasazení a při osvobozování Příbrami pomáhala jako zdravotnice, její rodiče měli malý krámek v Dlouhé ulici, který jim pak komunisté znárodnili (ZŠ Školní);

Sylvie Krobová – zpěvačka a skladatelka, její otec Andrej Krob byl jevištní mistr v divadle Na Zábradlí, podepsal Chartu 77. Jako malá jezdila na Hrádeček za Václavem Havlem a jeho přáteli (Waldorfská škola);

Petr Vašina – příbramský hudebník, jeho otec byl politický vězeň v Jáchymově, kvůli kádrovému profilu nesměl studovat, vzpomínky na srpen 1968 a listopad 1989 (Waldorfská škola);

Jan Foll – dramaturg a nezávislý publicista, syn ilustrátora Dobroslava Folla; od poloviny 80. let se přátelil s Václavem Havlem, pomáhal rozšiřovat petici Několik vět a angažoval se v disentu (Gymnázium Příbram);

Dana Reiterová – v 80. letech pracovala v Paláci kultury a za rozšiřování protikomunistických letáků ji vyslýchala StB, revoluční rok 1989 prožila ve vysílání Československého rozhlasu (ZŠ Milín).

Příběhy všech pamětníků od léta postupně vycházely na stránkách Kahanu a najít je můžete v archivu na webu kahan.pribram.eu.

V průběhu roku se žákům i přes dlouhodobé uzavření škol a distanční výuku podařilo zpracovat pamětnické příběhy do reportáží, i když jejich tvorbu koronavirus značně komplikoval. Žáci bohužel přišli o všechny workshopy ve studiích Českého rozhlasu v Praze, kde obvykle nahráváme rozhlasové reportáže, nicméně se je podařilo úspěšně nahrát pod vedením redaktorů Českého rozhlasu v improvizovaných studiích v Paláci Lucerna v Praze. Obdobným způsobem vznikaly i video reportáže, jednu animaci se podařilo vytvořit v Aeroškole v Praze koncem září a v říjnu, kdy byly školy nakrátko otevřené. Pandemie ochudila žáky také o exkurze, konkrétně v Archivu bezpečnostních složek a v Národním památníku hrdinů heydrichiády při chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze.

 

Slavnostní prezentace pouze online

Závěrečná prezentace projektu byla přeložena z původního termínu 22. dubna 2020 na konec června 2020 a nakonec na 23. října 2020. Kvůli opětovnému uzavření škol musela být ale i napotřetí zrušena a místo veřejné slavnostní prezentace za účasti zástupců města Příbram, zástupců škol, pamětníků, žáků a rodinných příslušníků vzniklo video, ve kterém jednotlivé týmy představily svého pamětníka, práci na projektu a svoje reportáže. 

Město Příbram zajistilo pro natáčení prezentací prostory v obřadní síni na Zámečku. Natáčení se uskutečnilo za dodržení všech bezpečnostních opatření 26. listopadu 2020 a přítomna byla i místostarostka města Zorka Brožíková. Zapojené žáky, učitele i pamětníky jsme ocenili dárky od společnosti Post Bellum, Týdeníku Echo 24 a společnosti Profimed. Všichni také obdrželi certifikát o absolvování projektu. 

Slavnostní závěrečná prezentace se uskuteční 25. ledna 2021 v 16.00 prostřednictvím facebookové události, kterou najdete pod touto zkratkou bit.ly/3hG7c1D. Video bude poté dostupné i na webu města pribram.eu.

 

Magdaléna Sadravetzová, Post Bellum

Upoutávka na prezentaci z dílny Gymnázia Příbram, kdy studenti použili dobový tisk.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne