Slider

Příbramští žáci navštívili během adventu partnerskou školu ve Freibergu

Školství | Leden 2024

Partnerská spolupráce obou škol je nyní na velmi dobré cestě. Foto: ZŠ Školní

Po roce se žáci ZŠ Školní znovu setkali se svými německými kamarády ze saského Freibergu, tentokrát byli hostiteli přátelé z Německa. Na návštěvu vyrazilo 15 žáků s učitelským doprovodem. 

Naši školní výpravu ve Freibergu čekal opravdu pestrý program, jehož hlavním tématem byl tentokrát mikroregion Krušnohoří, který je zapsán ve světovém dědictví UNESCO. Čeští i němečtí studenti se v průběhu čtyř společně strávených dní seznamovali s historií hornictví v této oblasti.

Naše první kroky vedly do zrekonstruované budovy partnerské školy Oberschule Gottfried Pabst von Ohain ve Freibergu, kde nás čekalo velmi milé přivítání. Všichni účastníci byli obdarováni, mimo jiné i čepicí s logem našeho partnerství, které vymyslely a vytvořily společně německé a české děti při předchozích společných setkáváních. A že se čepice hodily. Při našem putování městy Freiberg, Halsbrücke, Marienberg a Annaberg-Buchholz nás provázelo vskutku pohádkové adventní počasí. Zasněžená krajina, sněhem pokryté hornické domky a jako bonus začínající vánoční trhy. Po celou dobu svého pobytu byla česká výprava ubytována v mládežnické ubytovně Pi-Haus. Žákům bylo hrazeno nejen ubytování, ale i veškeré vstupy či strava. Na finanční podpoře se velkou měrou podílelo město Freiberg v čele se starostou Svenem Krügerem, mikroregion Krušnohoří a také město Příbram, které umožnilo využít grant na financování návštěvy a jež od samého počátku podporuje naše setkávání.

Partnerská spolupráce obou škol je nyní na velmi dobré cestě, dětem i učitelům přináší jedinečné možnosti komunikace v cizím jazyce, poznání odlišného kulturního prostředí a v neposlední řadě navázání vztahů, které mají možnost, díky opakovaným návštěvám, vydržet a rozvíjet se i do budoucna. Nezbývá než doufat, že se nám na podzim roku 2024 podaří uskutečnit další setkání, tentokrát v Příbrami.

Jaroslava Krešová, Štěpánka Kalivodová
ZŠ Školní

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne