Slider

Příbramští studenti potkali islandského prezidenta

Školství | Červen 2022

Ze setkání příbramských studentů a islandského prezidenta. Foto: OA a VOŠ Příbram

Studenti Obchodní akademie Příbram navštívili partnerskou školu na Islandu. Přitom se zeptali tamějšího prezidenta, proč se Island pravidelně umísťuje na předních příčkách v žebříčku nejšťastnějších zemí světa.

Od 26. března do 3. dubna se v rámci projektu Erasmus+ uskutečnila vzdělávací aktivita studentů příbramské „obchodky“ v partnerské škole na Islandu. Studenti byli ubytovaní v rodinách islandských spolužáků. Během výjezdu se věnovali jak práci na projektu, která zahrnovala workshopy, prezentace a diskuze k tématu projektu, tak i volnočasovým aktivitám a poznávání každodenního života na Islandu. 

Náplní projektu U2 Have a Voice (Ty máš také hlas) je především aktivní občanství, dobrovolnictví, lidská práva nebo demokratická kultura, a proto se studenti během výměnných pobytů setkávají s významnými politickými osobnostmi.

Naši islandští partneři nám připravili výjimečný zážitek v podobě setkání s prezidentem Islandu, kterým je Guðni Thorlacius Jóhannesson, mj. profesor dějepisu na Islandské univerzitě. Po krátkém pohoštění přivítal prezident studenty a pedagogy ve svém sídle, ochotně odpovídal na jejich dotazy týkající se zaměstnanosti, migrace, úrovně ekonomického rozvoje země a pokusil se odpovědět i na otázku, z jakého důvodu se Island spolu s dalšími skandinávskými zeměmi pravidelně umísťuje na předních příčkách v žebříčku nejšťastnějších zemí světa.

Zážitek z výjezdu umocnilo i prostředí a jedinečnost islandské krajiny. Partnerská škola se nachází na severu Islandu asi 400 km od Reykjavíku v malém rybářském městečku Olafsfjordur, které leží na jednom z nejsevernějších fjordů a je obklopené horami. Nyní se těšíme na setkání s našimi partnerskými školami z Islandu, Lotyšska a Řecka u nás v Příbrami.

Vladimíra Klasnová, Simona Luftová , OA a VOŠ Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne