Slider

Příbramský půlmaraton je i pro nejmenší. Startují zdarma

Sport | Červen 2023

Příbramský půlmaraton láká ostřílené borce i novou generaci běžců a běžkyň. Foto: Karolína Šejnová, Brdský běžecký pohár

V neděli 11. června odstartuje v areálu Nového rybníka 8. ročník Příbramského půlmaratonu. Připraveny budou i běžecké závody pro děti nebo štafety.

 

Kondice českých dětí se výrazně zhoršila. Vyplývá to z dat České školní inspekce, která na podzim testovala několik atletických disciplín u žáků napříč celou Českou republikou. V porovnání se stejnými testy nyní a před 30 lety jsou na tom dnešní školáci hůř, a to hlavně ve vytrvalostním běhu. 

„Chtěli bychom rozhýbat mladou generaci a ukázat jí, že běhání je skvělý pohyb, který s sebou nese spoustu pozitiv,” řekl Petr Švarc, spoluorganizátor Příbramského půlmaratonu. Jeden z hlavních závodů ze série Brdského běžeckého poháru má tradičně na harmonogramu sportovní neděle 11. června nejen „královskou“ trať o délce 21 097 metrů, ale také fitness běh. Pro začátečníky, kteří budou startovat společně s hlavním pelotonem, bude čekat cílová páska po uběhnutí přibližně 2500 metrů.

 

Nejrychlejší školní tým

Hned od rána budou ale písčité cesty kolem příbramského Nového rybníka patřit nejmladší generaci sportovců. „Pro děti budeme mít připravené nejrůznější tratě – od 300 metrů pro nejmenší, až po tři kilometry pro dorostence. V loňském roce se na start postavilo celkem 157 dětí, téměř o pětinu více při meziročním srovnání,” informoval Petr Švarc. Nejmladší běžci mají opět startovné zdarma a navíc se v cíli mohou těšit na sladkou odměnu, zaslouženou medaili a drobný dárek. 

Další možností, jak se organizátoři snaží podpořit aktivní pohyb dětí, je závod školních štafet, které mohou být poskládané ze čtyřčlenných týmů nejen studentů, ale i kantorů. Rovněž startovné v Poháru škol je zdarma. Vysokou kvalitu školních týmů prokázal v loňském ročníku tým Máme pod čepicí ve složení Vojtěch Novák, Tomáš Vašek, Daniel Kleindienst a Michal Švarc, kteří zaběhli nejrychlejší půlmaraton jako štafetový tým za 1.24, tedy ve skvělém průměrném tempu pod čtyři minuty na kilometr.

 

Je to fajn akce

Loňský sedmý ročník půlmaratonu v Příbrami v hlavní kategorii ovládl s přehledem Zdeněk Zeman z Blatné. Více než 21 kilometrů zdolal za 1 hodinu a 19 minut. Přijede letos triumf obhájit? „Pokud to okolnosti umožní, tak bych se určitě rád zúčastnil i ročníku 2023. Je to fajn akce,” uvedl loni na adresu závodu Zdeněk Zeman – rovněž absolutní vítěz Brdského běžeckého poháru 2022. 

V červnu má Brdský běžecký pohár, tedy seriál 30 závodů pro amatérské běžce ve středních Čechách, na programu ještě několik dalších zastávek. Po půlmaratonu v Příbrami mohou sportovci změřit síly na šestikilometrovém krosu v Jincích (v sobotu 17. června) nebo o týden později na devítikilometrovém závodu okolo Vraní skály u Zdic (v sobotu 24. června). 

Lukáš Rozmajzl
Brdský běžecký pohár

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne