Slider

Příbramský půlmaraton jako osudový závod

Sport | Duben 2020

Kdo si netroufá na závod dlouhý 21 095 metrů ulicemi Příbrami sám, může ho absolvovat ve čtyřčlenném týmu.

Kdo si netroufá na závod dlouhý 21 095 metrů ulicemi Příbrami sám, může ho absolvovat ve čtyřčlenném týmu. Právě díky štafetovému půlmaratonu, kdy každý z běžců zdolá přibližně pětikilometrový okruh, je příbramský městský závod populární. A pro někoho dokonce „osudový”.

 

Když se Příbramský půlmaraton běžel v roce 2016 poprvé, absolvovala Bohumila Mudrová „jen“ doprovodný fitness běh o délce dvou kilometrů. O rok později si již na triko připnula startovní číslo 6 a vyběhla na trať jako členka štafetového týmu nazvaného „Ve zdravém těle zdravá úřednice MěÚ Příbram“. 

„Týmovost do běhu vnesla větší radost a elán. Pozitivně se to odrazilo nejen na našem životním stylu, ale i atmosféře v práci,“ popisuje Bohumila Mudrová, která pracuje na městském úřadě, konkrétně na Odboru sociálních věcí a zdravotnictví. „Emoce z první uběhlé štafety už navždycky zůstanou zapsané někde hluboko ve mně. Byla to ryzí euforie. A někde tam se zrodil můj nápad, uběhnout tenhle půlmaraton celý,” dodává. 

Následovalo spoustu společných tréninků, několik běžeckých závodů s délkou tratě kolem 10 kilometrů a nakonec „předzávodní dril“ v posledních týdnech před startem dalšího ročníku Příbramského půlmaratonu.

 

Změna v běhu

Předloni se Bohumila Mudrová postavila na start svého prvního sólo půlmaratonu, ačkoli o dva roky dříve s běháním teprve začínala. A výsledek? Po 2 hodinách a 16 minutách proběhla pod cílovou branou pro vítěze. „Doběhla jsem v limitu se slzami v očích. Po závodu se můj běh začal měnit. Táhlo mě to z města do luk a lesů, na hřebeny Brd. Přestala jsem měřit vzdálenost a rychlost, prostě jsem běhala jen tak. A běh pak začal měnit i mě. Začala jsem se z lesů vracet obohacená o klid, s chutí do života,” vzpomíná dnes jedna z pravidelných účastnic městského půlmaratonu, který bez nadsázky označuje za svůj osudový závod. 

„Věřím, že když někdo koná dobro, může ovlivnit řadu zdánlivě nepatrných souvislostí, které mají ve skutečnosti velký dopad. Tak jako Příbramský půlmaraton tehdy otočil mým osudem příznivějším směrem,“ vzpomíná na své běžecké začátky, kdy se po nezdařeném manželství vrátila ze severu Čech do Příbrami jen s tím, co se jí vešlo do krosny. „Běhání mě dostalo zpátky na trať,“ říká dnes už s úsměvem.

 

Týmová souhra

Ať už běžce motivuje touha překonat sám sebe, vlastní pochybnosti nebo jakékoli jiné důvody, štafetový půlmaraton je v Příbrami čím dál víc oblíbenější. Zatímco na start prvního ročníku se postavilo celkem 48 družstev, loni to bylo 79 týmů. 

Na soupisce letošního závod jsou jak firemní štafety, týmy sestavené z rodinných příslušníků, tak zároveň družstva studentů či učitelů, která na trati Příbramského půlmaratonu budou bojovat o Pohár škol, pro který si loni doběhl tým Páťáci A z 5. Základní školy 28. října. 

„Nemusíte být zrovna atleti. Pět kilometrů zvládne skoro každý. Poskládejte svůj tým a zkuste to i vy,“ láká Bohumila Mudrová širokou veřejnost. „Tento závod není masovka, atmosféra je tu téměř rodinná. Když přijde krize, vždy vás někdo podpoří, podá pití nebo poplácá po rameni. A to je pro běžecké začátky ideální.” 

tým Příbramského půlmaratonu

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne