Slider

Příbramský ateliér Františka Drtikola ve virtuální realitě

Kultura | Červen 2023

Příbramský ateliér Františka Drtikola ve virtuální realitě. Foto: Galerie Františka Drtikola

Ke 140. výročí narození Františka Drtikola vznikla digitální 3D reprezentace jeho příbramského ateliéru. Digitální zážitkovou interaktivní prohlídku připravil architekt, sochař a 3D designer Vojtěch Radakulan na základě dochovaných plánů ateliéru a několika dobových fotografií. Kurátorem je Jan Freiberg, svůj hlas dílu propůjčil Pavel Nový.

 

Příbramský ateliér František Drtikol provozoval ve dvoře domu č. 144 na dnešním Václavském náměstí pod Svatou Horou v letech 1907–1909/1910 po návratu z vojenské služby. Stavbu ateliéru financoval Drtikolův otec s vidinou synova komerčního úspěchu, syn se měl věnovat živnostenské fotografii. Ateliér však neprosperoval, Drtikol věnoval hodně času sebevzdělávání a realizoval své umělecké touhy: fotografoval příbramské horníky, impresionisticky laděné krajiny, ženské portréty v secesním stylu a jedny z prvních aktů v českých zemích. V roce 1910 (1909?) ateliér prodal příbramskému fotografovi Václavovi Petříkovi a přesídlil do Prahy. V ateliéru působil ještě v roce 1948 Petříkův syn, později byl přebudován na zázemí pro místní bufet provozovaný národním podnikem Restaurace a jídelny. 

Digitální kopii příbramského ateliéru Františka Drtikola mohou najednou užívat tři lidé a společně pořizovat snímky z tohoto prostředí. Jeden z uživatelů se stává kamerou a určuje úhel pohledu pomocí VR brýlí. Druhý může ovladači ovládat světlo a Drtikolovy abstraktní tvary z pozdní fáze jeho tvorby. Třetí oba pozoruje zvenčí a určuje, kdy se bude fotit. Interaktivní dílo se bude dále rozvíjet. 

Měkká aréna je architektonicky koncipovaná herna, která umožňuje zážitek virtuální reality v bezpečném designovém prostoru. Autorem této funkční sochy je Vojtěch Rada (Radakulan), architekt, sochař a programátor, který ji navrhl na míru pro prostor Galerie Františka Drtikola, kurátorem je Jan Freiberg. Měkká aréna byla otevřena na sklonku roku 2020 a inovována na jaře 2022. Nabízí několik desítek uměleckých, edukativních, herních nebo fantazijních her, taktéž virtuální prohlídky světových galerií či procházky po vesmírných stanicích. Více na webu webster.cz/galerievr. 

Jan Freiberg
Galerie Františka Drtikola

Různými směry – Kon-figurace

Výstavní projekt představí výběr z nejmladší české malby, jehož spojovatelem je zobrazování a vztah k předmětnosti, s příležitostnými výrazovými zásahy do jiných médií. Ústředním motivem výstavy je přítomnost silné generační výpovědi a reflexe samotné proměny a aktualizace malířského média v době post-informační. Do vzniku obrazu zasahují vlivy nových médií a sociálních sítí a vzniká nová čistě malířská zkušenost. Malba tím zároveň otevírá nové otázky spojené s vlastní výrazovou identitou a s proměnou tradičních malířských žánrů. Mění se i pozice pozorovatele v rámci smyslového vnímání světa. Podstatným se stává proměnlivý vztah k věcnosti, která se na pozadí permanentně reprodukovatelného reality vytrácí. Odtud časté téma paměti. Figura, pokud je na obrazech přítomná, je nakročena do různých směrů a promlouvá o různých zkušenostech, jiných, nežli měly starší generace žijící v analogovém světě. Kurátor výstavy je Petr Vaňous. Výstavu lze navštívit od 14. června (vernisáž) do 3. září 2023.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne