Slider

Příbramské divadlo uvádí letos pět premiér

Kultura | Duben 2024

Vizuál k představení Pod sněhem, které přibližuje cestu tří sester na oslavu otcových narozenin. Premiéra je v dubnu. Zdroj: Divadlo A. Dvořáka Příbram

Pro letošní rok nastudovalo Divadlo A. Dvořáka Příbram celkem pět premiér – Válka s mloky, Pod sněhem, Mrzák inishmaanský, Špatné svědomí a Velká bankovní loupež.

Satirické sci-fi, komediální psychologická sonda, černá komedie z irského venkova, thriller a akční komedie. Tak zní stručný popis pěti premiér, které pro tento rok připravilo Divadlo A. Dvořáka Příbram.

 

Válka s mloky

Před téměř sto lety napsal Karel Čapek satirický sci-fi román Válka s mloky (1935), ve kterém představil vizi světa, kde lidskost ztrácí hodnotu a hlavním měřítkem se stává moc a majetek. Divadelní inscenace v režii Hany Marvanové jde cestou zábavného epického divadla orámovaného soudním procesem Mloci vs. Lidé. Jednotlivé kapitoly knihy jsou představeny formou nápaditých divadelních rekonstrukcí, svědci jsou následně podrobováni výslechu. Diváci nahlédnou do fiktivní budoucnosti, které se mohou smát, ovšem s tuhnoucími rysy.

Premiéra se uskutečnila 22. a 23. února 2024.

 

Pod sněhem

Tři sestry jedou spolu autem na oslavu tátových narozenin. V autě naplněném dětmi a dárky. Hlavy plné toho, co která před odjezdem nestihla, zapomněla, čím ji naštval manžel nebo milenec a jestli by nebylo lepší být někde úplně jinde. Vztahy sester navíc nejsou právě harmonické, třaská tady řada starých i novějších křivd, každá z žen má svou pravdu, každá ví, co by měla dělat ta druhá, co je dobré pro její děti. Venku hustě sněží… Dojedou vůbec? A to ještě nevědí, že největší překvapení čeká v cíli. Divadelní adaptace jednoho z nejúspěšnějších románu současné české spisovatelky Petry Soukupové je v režii Lukáše Pečenky.

Premiéra: 11. a 12. dubna 2024

 

Mrzák inishmaanský

V malém krámku na jednom irském ostrově žijí a pracují Eileen a Kate. Společnými silami se starají o fyzicky postiženého Billyho, kterému nezbývá než číst knihy a pozorovat krávy na pastvě. Jedním z mála rozptýlení jsou návštěvy místního „zpravodaje“ Johnyho, který jednou přinese skutečnou senzaci: Na vedlejší ostrov mají přijet američtí filmaři a proběhne konkurz na roli v novém filmu. To ve vesnici mezi mladými vzbudí vlnu nadšení a rozhodnou se zkusit svoje štěstí. I Billy by si chtěl splnit svůj velký sen – stát se v Hollywoodu filmovou hvězdou. Proto podnikne nebezpečné kroky, a nejen svým tetičkám připraví šokující překvapení. A zatímco se všichni vyrovnávají s novou situací, vynořují se dávno zasutá tajemství a lidé odkrývají svou pravou tvář… Hry jednoho z nejvýraznějších současných britských dramatiků Martina McDonagha jsou typické drsným humorem i slovníkem a silnými příběhy i postavami. Režíruje Milan Schejbal.

Premiéra: 6. a 7. června 2024

 

Špatné svědomí

Úspěšný advokát Artur je pověstný tím, že při obhajobách používá ne zrovna nejčistší metody. Nyní už delší dobu uvažuje o tom, že zavraždí svoji manželku, která se chce nechat rozvést a vysoudit vysoké odstupné. Artur proto začne spřádat různé scénáře, jenže do hry vstupuje i jeho milenka a pořádně zamíchá již tak rozvášněnými vztahy. Artur skvěle taktizuje, ale ve svých plánech silně podceňuje ženskou logiku… Skvěle napsaný thriller, plný nečekaných zvratů, s ještě záludnějším rozuzlením z pera autorů televizních seriálových evergreenů Columbo a To je vražda, napsala (William Link, Richard Levinson; režie: Martin Vokoun) udrží diváky v napětí až do samotného konce.

Premiéra: 10. a 11. října 2024

 

Velká bankovní loupež

Podaří se bance v Minneapolis ochránit vzácný diamant, anebo bude úspěšnější kanadský gang? Nejde tu jen o banální nástrahy profesionální bankovní ochranky, ale i o takové pasti, jako jsou sklápěcí postel či větrací šachta. Bizarní prostředí se střídají před očima diváků a nástrahy, které budou muset herci zdolávat, se zdají nepřekonatelné. I proto byl ke spolupráci opět přizván „kouzelník jevištního pohybu“ Martin Pacek. Velkou akční komedii o nejsmělejším lupičském plánu všech dob tria autorů Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields režíruje Milan Schejbal.

Premiéra: 12. a 13. prosince 2024

Divadlo A. Dvořáka Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne