Slider

Příbramské dialyzační středisko slaví 35. výročí

Život v Příbrami | Květen 2020

Příbramští pacienti, kterých je v současné době téměř devadesát, mají k dispozici moderní technologie.

Dialyzační středisko Fresenius NephroCare, které sídlí v prostorách Oblastní nemocnice Příbram, si v těchto týdnech připomíná významné výročí. Pětatřicet let se zde léčí pacienti s chronickým onemocněním ledvin.

Dialyzační středisko Závodního ústavu národního zdraví uranového průmyslu v Příbrami bylo otevřeno v březnu roku 1985 a disponovalo čtyřmi dialyzačními lůžky a šesti dialyzačními monitory.

Léčilo pacienty nejen z Příbramska, ale i z Kladna, Benešova nebo České Lípy. Jejich počet postupně narůstal a středisko bylo v roce 1991 rozšířeno o dvě dialyzační lůžka a další navyšování kapacity proběhlo o tři toky později. V roce 1996 proběhla rozsáhlejší přestavba střediska a kapacita dosáhla 12 dialyzačních lůžek. V této podobě fungovalo středisko až do července roku 2006, kdy přešlo pod společnost Fresenius Medical Care a zařadilo se do celosvětové sítě dialyzačních středisek NephroCare

Příbramští pacienti, kterých je v současné době téměř devadesát, mají k dispozici moderní technologie. Zároveň mohou sledovat televizi, využít wi-fi připojení k internetu, své obtíže mohou diskutovat s psycholožkou nebo sociální pracovnicí, pro otázky kolem jídelníčku a pitného režimu je jim k dispozici nutriční sestra. „Součástí našeho dialyzačního střediska, kde proběhne ročně asi 13 800 dialyzačních výkonů, je i nefrologická ambulance. Ta připravuje pacienty na dialýzu nebo k transplantaci ledviny. V současnosti se zde staráme o 1800 pacientů,“ řekla Zuzana Novická, primářka dialyzačního střediska. 

Fresenius Medical Care je celosvětově největším poskytovatelem produktů a služeb pro pacienty s chronickým selháním ledvin, kterým trpí přibližně 3,4 miliony lidí na celém světě. Prostřednictvím sítě téměř čtyř tisíc dialyzačních středisek po celém světě poskytuje firma dialyzační léčbu přibližně 340 000 pacientům. V České republice působí od roku 1993 a v současné době zabezpečuje ve svých 25 střediscích péči o téměř 1700 pacientů v chronickém dialyzačním programu. 

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne