Slider

Příbramská průmyslovka slaví 170 let

Školství | Listopad 2021

Sídlo školy v Hrabákově ulici. Foto: SPŠ a VOŠ

Na začátku listopadu tohoto roku uplyne 170 let od zahájení vyučování na příbramské průmyslové škole. Její vznik byl spojen s mimořádným rozvojem báňského a zpracovatelského průmyslu v našem regionu a byla tím nastartována epocha rozvoje technického školství. Tím se škola zařadila mezi průkopníky a patří mezi nejstarší školy v naší republice.

 

Během dlouholetého vývoje naší školy prošly tisíce absolventů přípravou v rozličných oborech a zaměřeních. Mnoho z nich pokračovalo na studiích na Vysoké škole báňské v Příbrami i Ostravě. Jejich odborná erudice je rozprostřela po celé naší republice i do zahraničí. Dodnes můžeme vysledovat úspěšné absolventy na všech kontinentech světa a řada z nich dodnes neztratila se svojí alma mater kontakt. Významné propojení s praxí i činnost externích učitelů bylo to, co školu odlišovalo od ostatních škol a připravovalo je pro život pracovní i studijní. Stovky učitelů, středoškolských profesorů i odborníků z praxe vytvářely po celou dobu existence vynikající podhoubí pro vztahy mezi učiteli a žáky, které je dodnes patrné ve vztahu ke škole, kdy se nám naši bývalí žáci vracejí jako učitelé, partneři oborů, spolupracovníci, sponzoři i jako naši přátelé. 

Pojďme si společně připomenout slavnou historii, zajímavou přítomnost a snad skvělou budoucnost setkáním v sobotu 6. listopadu 2021 od 10.00 v prostorách školy, kde bude připravena výstava z historie a současně bude celý den umožněna prohlídka školy. Součástí programu bude otevření nové učebny informační a komunikační technologie, ukázky jednotlivých oborů i možnost prohlídky všech prostor školy. Hlavním centrem oslavy bude školní tělocvična, kde se budou moci účastníci setkat s bývalými i současnými učiteli i zaměstnanci školy. Součástí bude posezení, občerstvení i případné pořízení společné fotografie. Zveme tímto všechny absolventy i přátele školy, abychom společně oslavili významné narozeniny naší alma mater. Další informace, program, popřípadě rezervace míst na stránkách školy spspb.cz.  

Tomáš Hlaváč, Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne