Slider

Příbramská ADRA pomáhala i v době koronaviru

Život v Příbrami | Září 2020

Z akce Pomáháme sportem

Dobrovolnické centrum příbramské pobočky organizace ADRA funguje pátým rokem a má za sebou mnoho rozmanitých aktivit a iniciativ. Naposledy se výrazněji zapsalo do povědomí občanů díky pomoci, kterou nabízelo v době nejtvrdších karanténních opatření.

 

Dobrovolnické centrum ADRA Příbram pátým rokem koordinuje činnost dobrovolníků, kteří doučují děti ze sociálně znevýhodněného prostředí ve městě Příbram a okolí. Projekt Kamarád hledá kamaráda pomáhá dětem zvládat školní povinnosti a motivuje je k tomu, aby pokračovaly ve vzdělávání i po ukončení školní docházky. Pořádá společná setkání pro všechny zúčastněné strany – rodiče, děti, dobrovolníci. V tomto roce DC rozšířilo svoje aktivity o pomoc pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

 

Pomoc mnoha občanům

V souvislosti se šířením nemoci covid-19 nabízelo DC Příbram nákup potravin, léků či hygienických potřeb pro ty, kteří neměli jinou možnost pořízení těchto nezbytných potřeb. V některých případech jsme nabízeli i pomoc s venčením domácích mazlíčků pro seniory, kteří jsou sami. Nebo jsme poskytovali azyl pro děti rodičů, kteří museli do práce. Nezapomněli jsme ani na zdravotně postižené, kterým naši „Pátečníci“ ze Studentského klubu v dobrovolnickém centru psali pravidelně dopisy a povzbuzovali je, že nejsou sami. Na základě této korespondence vznikla nová přátelství, o kterých věříme, že budou pokračovat i nadále. 

Naši dobrovolníci se rekrutují z řad lidí, kteří mají náročná zaměstnání. Pomáhali však i naši dlouhodobí dobrovolníci – studenti, kteří jinak mohli trávit čas doma a užívat volno. Celkem se přihlásilo 94 nových dobrovolníků a do služby jsme zapojili více než polovinu z nich. Všichni byli proškoleni. Dobrovolníci si zaslouží velké uznání a díky, že se nebáli přihlásit a být v první linii, a tak pomáhat všude, kde to bylo zrovna potřeba. 

Příbram zřídila bezplatné linky pro seniory a dobrovolníky. Na zelené lince se zapisovaly žádosti o pomoc, které jsme následně vyřizovali v našem dobrovolnickém centru. Nakonec se přihlásilo 63 zájemců o pomoc a uskutečnilo se 283 nákupů. 

Díky patří také všem, kteří v době koronaviru jakýkoliv způsobem přispěli k realizaci pomoci. Ať už to bylo šití roušek, které jste nám darovali, nebo jestli jste tiskli letáky, abychom je mohli roznést do schránek, nebo jestli jste nám připravovali nákupy či je doručili na určenou adresu... Všichni jste pro nás byli důležití.

 

Přidejte se také

V sobotu 27. června byla pro nás na Spartaku Příbram uspořádaná akce Pomáháme sportem. I přes velké horko a nepříjemný vítr se událost velmi vydařila a už teď se těšíme na druhý ročník. Na konci června se dobrovolnické centrum rozloučilo se školním rokem a děti se přišly pochlubit s vysvědčením. Přestože to bylo složitější a naše doučování v době koronavirové karantény probíhala jen online, všechno zvládly. Jsme na naše děti hrdí a těšíme se na další školní rok a na nové kamarády. 

Na závěr máme pro každého výzvu. Budeš v září studentem a chceš smysluplně využít svůj volný čas? Nebo jsi ve věku, kdy bys chtěl pomoci a hodinu týdně věnovat někomu, kdo je sám? Přijď se k nám podívat, seznámit s našimi programy a možná tě to zaujme natolik, že začneš pomáhat s námi. Odvahu, soucit, vnímavost, respekt a otevřenost – to vše najdete v DC ADRA Příbram. Dobrovolníkem se může stát kdokoliv. Pomáhat je radost. Podrobnosti jsou na webu adra.cz/dobrovolnictvi/pribram/o-nas.

 

Anna Simaková, Dobrovolnické centrum ADRA Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne