Slider

Příbram volila nové poslance

Život v Příbrami | Listopad 2021

Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za celou republiku. Nad sloupci jsou uvedeny procentní zisky stran a ve sloupcích pak počty získaných mandátů. Data: ČSÚ, grafika: Samab

V říjnových parlamentních volbách celorepublikově zvítězila koalice Spolu, následovaná hnutím ANO, koalicí Pirátů a Starostů a stranou SPD. Další politické subjekty se do parlamentu nedostaly. 

Příbramští volili nové zástupce do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Ve volbách, které se uskutečnily v pátek 8. a v sobotu 9. října, v samotné Příbrami zvítězilo hnutí ANO se ziskem 28,12 % hlasů. Druhé místo obsadila koalice Spolu, která obdržela 26,16 % a třetí příčka připadla koalici Pirátů a Starostů s 15,98 %. SPD v Příbrami získala 8,34 %, Přísaha 5,69 %, ČSSD 4,89 %, KSČM 4,40 %, TSS 2,45 %, Volný blok 1,09 % a Zelení 1,08 %. Celkem příbramští voliči vybírali z 21 politických stran, hnutí a uskupení. Volební účast ve městě byla bezmála 63 % a bylo započítáno 99,36 % platných hlasů. 

Na celý Středočeský kraj připadá 26 poslaneckých mandátů. Desítku získalo uskupení Spolu, o dvě křesla méně má ANO, PirStan obdrželo šest mandátů a SPD má za kraj dva poslance. 

Na celorepublikové úrovni ve volbách zvítězila koalice Spolu, při přepočtu mandátů však nejvíce poslanců získalo hnutí ANO. Na třetím místě skončila koalice Pirátů a Starostů a do sněmovny se dostala ještě SPD. Volební účast v celé České republice dosáhla téměř 65,5 %. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne