Slider

Příbram: Turistům otevřeno

Život v Příbrami | Květen 2022

Příbram nabízí památky s fantastickou atmosférou i historií

Letošní turistická sezona začala už o Velikonocích. Pro zájemce o Příbram z řad „přespolních“ i místních obyvatel je připraveno několika novinek. Zároveň začínáme realizovat body z takzvaného Interpretačního plánu cestovního ruchu.

Dny volna, které jsme měli o Velikonocích, byly jako stvořené pro výletování. Právě proto byl tento víkend vybrán k zahájení turistické sezony v Příbrami. Cílem cestovatelských plánů mohla být v sobotu 16. dubna právě Příbram. Od ranních hodin na Dvořákově nábřeží probíhaly farmářské trhy s velikonoční tematikou. Pro děti bylo navíc připraveno pletení pomlázek a zdobení velikonočních kraslic. Na tento den připravilo program také Hornické muzeum Příbram, kdy se při akci Velikonoce v hornickém domku návštěvníci přenesli na počátek 20. století. Další aktivita, kterou si v sobotu mohli návštěvníci užít, byla komentovaná procházka centrem Příbrami. Zájemci se spolu s průvodkyní prošli po historickém centru města. Závěr Bílé soboty patřil velikonoční vigilii na Svaté Hoře.

 

Propojit Svatou Horu a hornické muzeum

Z Koncepce rozvoje cestovního ruchu z roku 2020 vyplynulo, že dvě hlavní místa návštěv města Příbram, Hornické muzeum a Svatá Hora, fungují sama o sobě, ale jen velmi malá část návštěvníků navštíví místa obě. Proto je jedním z opatření koncepce tato místa více propojit a vytvořit vycházkové trasy, které by propojovaly Březové Hory, Svatou Horu, náměstí T. G. Masaryka a Nový rybník. Ambicí je prodloužit pobytovou dobu návštěvníků ve městě a přivést je ke službám v těch částech města, kam při stávajícím pobytovém režimu nezavítají. 

Návštěvníci by měli poznat, že Příbram je město s hornickou minulostí i silným duchovním životem. Oba tyto fenomény se zásadně prolínaly napříč generacemi našich předků a ovlivňují podobu a život města i dnes. I když dnešní Příbram už není hornickým městem, zůstává památníkem bohatých hornických tradic a současně oblíbeným cílem poutníků. Příbram představuje také místo, kde dlouhá léta přetrvávaly a v některých oblastech nadále přetrvávají určité primáty či rekordy, které pochopitelně přitahují turisty: nejhlubší důl, největší důlní neštěstí, místo s nejvíce registrovanými zázraky u nás, největší betlémářská oblast, největší těžba uranových rud ve střední Evropě, největší komunitní sbírka betlémů. 

Zpracovatel takzvaného Interpretačního plánu, který se váže ke zmiňované koncepci cestovního ruchu, navrhuje při řešení jednotlivých témat pracovat se symbolikou čísla 1000, které vyjadřuje počet na hranici představitelnosti a zároveň odkazuje na jeden z historických milníků města, kdy ve zdejších dolech bylo dosaženo hloubky 1000 metrů. Hloubka zdejších dolů byla dlouhou dobu jedním z faktorů, který budoval Příbrami pověst místa na špici technického rozvoje. Neměli bychom zapomenout ani na spojení Svaté Hory se čtyřmi tisíci zapsaných zázraků, díky nimž budí tato příbramská památka tolik pozornosti poutníků.

 

Tisícovka ve všech významech

Využití číselné symboliky je navrženo ve třech liniích. První trasa, stezka Tisíc zázraků, je koncipována jako propojení: a) centra a Svaté Hory, b) Nového rybníka a Svaté Hory. Číslovka 1000 by byla v rovině symbolické využita ve smyslu „tisíce“. Cílem je prezentovat velké množství evidovaných zázraků a díky jednotlivým příběhům motivovat k návštěvě baziliky. 

Druhý úsek, stezka 1000 figur, propojuje Hornické muzeum Příbram s náměstím T. G. Masaryka. I v tomto případě bude číslovka 1000 používána jako vyjádření vyššího číselného řádu bez snahy číslo konkretizovat. Tento úsek by měl prezentovat uměleckou tvorbu a lidovou tvořivost na Příbramsku. Téma úseku bylo zvoleno vzhledem k tomu, že se zde nacházejí rodné domy Karla Hojdena a Jana Čáky, kteří svou tvorbou po celý život reflektovali život horníků, podobu města a přírodu na Příbramsku. Zároveň jde o původní cestu horníků do práce v dolech. 

Třetí trasa, stezka 1000 metrů, spojuje Hornické muzeum Příbram přes Březohorské sídliště s areálem Nový rybník. V tomto případě je 1000 metrů zastoupeno v podobě určitého měřítka. Od dolu Vojtěch směrem k Novému rybníku by byly v chodnících a jiných plochách umístěny desky, které by nesly číselný údaj, doplňkovou informaci, že jde o hloubku dolu přenesenou do plochy města. 

Vzhledem k tomu, že se interpretace skládá z několika relativně samostatných úseků, bude následovat detailní rozpracování jednotlivých prvků pro realizaci právě podle těchto tras. Nyní si ve stručnosti připomeňme ještě několika novinek nebo „staronovinek“, které na turisty letos čekají.

 

Procházky s průvodci

Pro návštěvníky, kteří by se o Příbrami chtěli dozvědět víc, než se dočtou v brožurách nebo na internetu, město nabízí službu zkušených průvodců. Prohlídkové okruhy jsou zaměřeny na historii, památky města a místní osobnosti. Vedle vyhlášených návštěvních cílů jako Svatá Hora či Hornické muzeum Příbram se zde nachází řada historicky zajímavých staveb a tajuplných zákoutí, která mnohdy běžnému návštěvníkovi zůstávají skryta. Připravené jsou čtyři okruhy – To nej z historického centra Příbrami, Po stopách hornické minulosti na Březových Horách, Od Svaté Hory k Hornickému muzeu a Nenáročná procházka historickým centrem. 

Město opět připravuje oblíbené komentované procházky. V jarních a letních měsících se s Knihovnou Jana Drdy podíváme Po stopách Račanského nebo na Dvořákovu Vysokou, s architektem Michalem Profantem na radnici a se Správou CHKO Brdy do brdských lesů.

 

Víkendový autobus do Brd

Od poloviny června do poloviny září bude opět každý víkend a o svátcích vyjíždět turistická linka MHD 5B. Díky tomuto spoji se turisté budou moci pohodlně přemístit jak mezi příbramskými památkami, tak se v klidu během pár okamžiků dostat až na okraj CHKO Brdy bez nutnosti použití vlastního automobilu. První spoj turistické linky MHD 5B vyjede na svoji trasu v sobotu 18. června v 8.05. Autobus bude vyjíždět ze Svaté Hory, projede Příbramí přes Březové Hory do Kozičína, Orlova a zpět na Svatou Horu. Jízdné je nastaveno podle platného tarifu MHD Příbram a převoz jízdních kol je bezplatný.

 

Po městě se Zážitkovkou i aplikací

Město chystá na turistickou sezonu také třetí ročník Příbramské zážitkovky. Zážitkovka je knížka plná slevových kuponů na zajímavá turistická místa a také do řady příbramských restaurací, kaváren a provozoven rychlého občerstvení. 

Pro cesty po městě můžete využít také aplikace. Skryté příběhy jsou venkovní mobilní hrou, díky které je možné poznat nejen nová zajímavá místa, ale navíc cestovat v čase a udělat z rodinného výletu neobyčejné dobrodružství. Příběh Marie v plamenech nás provede městem. Trasa měří 6,7 km, má 11 zastavení a vede z centra Příbrami z Václavského náměstí na náměstí T. G. Masaryka, dále pak Mariánskou ulicí na Březové Hory k Hornickému muzeu. Následně projde přes Březohorské sídliště ke Kulturnímu domu a pak k areálu Nový rybník. Odtud vede do kopce Svatohorskou alejí na Svatou Horu. Hra je určena především dětem od 6 do 13 let. Aplikace je ke stažení na: AppStore a Google play pod názvem Skryté příběhy. 

Na instagramovém a facebookovém účtu Poznej Příbram pak můžete sledovat seriál „Příbram včera a dnes“. Příběhy ulic a domů na historických fotkách jsme zasadili do fotky současné, pořízené ze stejného místa.

 

Veletrhy cestovního ruchu

Ve dnech 18.–20. března 2022 se v Praze konal jubilejní 30. ročník veletrhu cestovního ruchu a regionální turistiky Holiday World, kterého se s prezentací turistických atraktivit zúčastnilo také naše město. Na veletrhu nechyběly národní turistické centrály tradičních evropských zemí i vzdálených destinací.  Na turistické zážitky lákaly regiony České republiky i aktuální nabídky cestovních kanceláří a agentur. Příbram se prezentovala společně s Turistickou oblastí Brdy a Podbrdsko ve stánku Středních Čech. Podle pořadatelů se veletrhu zúčastnilo celkem 227 vystavovatelů z 21 zemí a možnosti seznámit se s nabídkou cestovního ruchu využilo téměř 18 000 návštěvníků. Veletrh Holiday World patří k největším veletrhům cestovního ruchu ve střední Evropě. V letošním roce se bude město prezentovat ještě na veletrhu Regiony v Lysé nad Labem a ITEP Plzeň.

Zuzana Kučerová
Městský úřad Příbram

30+ tipů na výlety v Brdech

Přivítejte jaro v Brdech. Počasí přeje turistům i cyklistům, po zimě také otevírají své brány mnohé podbrdské památky. Přinášíme praktický přehled s tipy na zajímavé výlety do Brd, otevřené hrady a zámky, muzea, památníky, rozhledny a další turistické cíle v regionu. Více na webu brdyapodbrdsko.cz nebo pod přímým odkazem 1url.cz/rrLK6.

 

Krajinou Káji Maříka

Délka trasy: 16 km

Vydáme se krajinou, která inspirovala Marii Wagnerovou-Černou k napsání sedmidílného příběhu o školákovi Kájovi Maříkovi (pod pseudonymem Felix Háj). Trasa začíná na náměstí v Mníšku pod Brdy, u kterého se nachází klasicistní zámek, jehož prohlídku bychom rozhodně neměli vynechat.

Po návštěvě zámku pokračujeme z náměstí po modrém značení přes obec Chouzavá ke stejnojmennému rozcestí, odkud se vydáme spolu se žlutou turistickou značkou do Kytína. Po cestě míjíme kamennou myslivnu Kytín z roku 1892. Na malebné kytínské návsi, která připomíná obrázky Josefa Lady, se nachází rodinný pivovar, kde se můžeme osvěžit. Z Kytína pokračuje žluté značení na rozcestí Na Rovinách, kde se napojíme na červené značení. To nás po hřebeni dovede až k baroknímu areálu Skalka, odkud si užijeme výhled na Mníšek a jeho okolí. Na Skalce nalezneme mistrovská díla Kryštofa Dientzenhofera, ze kterých se dodnes dochovala křížová cesta, budova bývalého kláštera, poustevna a kostel sv. Máří Magdalény. Zpět do Mníšku nás dovede zelené značení.

Za králem brdských lesů

Délka trasy: 19 km

Při objevování Brd nelze vynechat procházku na vrch Třemšín, který Jaroslav Vrchlický nazval „králem brdských lesů“. Cesta nám dá nahlédnout do bohaté historie zdejší oblasti. Výstup započneme v centru Rožmitálu pod Třemšínem, kde můžeme navštívit Podbrdské muzeum s mnoha zajímavými expozicemi. Dozvíme se, jak se žilo na Podbrdsku, a seznámíme se s významnými osobnostmi. Tou první je královna Johana z Rožmitálu, manželka krále Jiřího z Poděbrad, druhou pak hudební skladatel Jakub Jan Ryba, jehož odkaz si připomínáme každoročně o Vánocích.

Z města nás na Třemšín dovede červené značení. Po cestě mineme Třemšínskou boudu upravenou na útulnu a kapličku, kterou někteří z nás znají z pohádky Lotrando a Zubejda. Na samotném vrchu pak nalezneme pozůstatky gotického hradu. Krátkou zacházkou po zeleném značení můžeme navštívit obnovený partyzánský bunkr. Z Třemšína pokračujeme po žluté, ze které se za vrchem Křemel dáme vpravo lesní cestou zpět na rozcestí Kobylí hlava. Napojíme se na modré značení a na rozcestí Štadruž vyměníme modrou za žlutou, jež nás dovede zpět na červenou, s níž jsme začínali. Než se tak stane, mineme odbočku na Voltušskou vyhlídku a k mohyle J. J. Ryby připomínající místo jeho tragického skonu.

Zdroj a další tipy na výlety: brdyapodbrdsko.cz

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne