Slider

Příbram stále nabízí bydlení v Komunitním domě seniorů

Sociální péče | Duben 2022

Většině žadatelů, kteří splňovali stanovené podmínky, byl již byt přidělen. Foto: Shutterstock

Jste příbramský senior nad 60 let a sháníte cenově dostupné bydlení ve městě Příbrami? Podejte si žádost do Komunitního domu seniorů města Příbram (Kodus).

 

Většině žadatelů, kteří splňovali stanovené podmínky, byl již byt přidělen. Zvyšuje se tak šance dalších zájemců, kteří zvažují tento moderní způsob bydlení, jehož cílem je zachování maximální možné soběstačnosti a nezávislého způsobu života seniorů. 

Kodus je jakýmsi mezičlánkem mezi samostatným bydlením a domovem s pečovatelskou službou. Je určen pro soběstačné osoby, neboť je založen na principu kolektivního soužití a sousedské výpomoci. Přímo v areálu sídlí organizace Senior Point, a tak jsou nájemníkům dostupné mnohé zajímavé aktivity, které organizace nabízí. Další výhodou tohoto typu bydlení je i cenově dostupné nájemné, které je regulováno státem.

 

Příjemné prostředí a minimum bariér

Kodus, jehož provoz byl zahájen v květnu 2017, se nachází na adrese Sadová 538 (areál bývalé 8. základní školy). Jedná se o dvoupatrovou budovu s 23 samostatnými bytovými jednotkami. V každém patře je společenská místnost určená právě ke komunitním aktivitám a setkávání nájemníků. Vnitřní prostory jsou uspořádány tak, aby zde bylo co nejméně bariér – široké chodby, zábradlí, prostorný výtah atd. Vedle domu se rozprostírá samostatné parkoviště a zahrada skýtající možnost pobytu na čerstvém vzduchu. V dosahu funguje obchod s potravinami a nedaleko autobusová zastávka.

 

Kdy lze byt přidělit

Žadatel musí splňovat následující podmínky: 

  • osoba ve věku 60 let a více (60+);
  • čistý měsíční příjem za období uplynulých 12 měsíců nesmí přesáhnout jednonásobek průměrné měsíční mzdy v případě jednočlenné domácnosti nebo 1,2násobek v případě dvoučlenné domácnosti;
  • osoba soběstačná a nezávislá, schopná komunitního života;
  • osoba k datu uzavření nájemní smlouvy nemá ve vlastnictví ani podílovém spoluvlastnictví bytový dům, rodinný dům nebo byt, a nemá ani družstevní podíl v bytovém družstvu;
  • osoba je občanem města Příbram v souhrnu déle než 20 let;
  • osoba je bezdlužná vůči městu Příbram a jeho organizacím;
  • osoba je bezdlužná vůči Finančnímu úřadu ČR, Okresní správě sociální zabezpečení ČR a příslušné zdravotní pojišťovně. 

Nájemní smlouva se uzavírá na dva roky. Po uplynutí této lhůty zájemce podává žádost o prodloužení nájemní smlouvy, při kterém je povinen doložit, že i nadále splňuje všechny stanovené podmínky. Následně je smlouva prodloužena na další dva roky.

 

Žádosti osobně i poštou

Žádost o přidělení bytu v Kodusu je dostupná online na webu města pribram.eu. Je také možné ji vyzvednout osobně na Odboru sociálních věcí se sídlem náměstí T. G. Masaryka 107. Kontaktní osobou pro tuto agendu je Jitka Vacková (přízemí, kancelář 4), telefon: 318 402 251, mobil: 731 609 929, e-mail: jitka.vackova@pribram.eu. Na uvedené kontakty se můžete obrátit i s jakýmkoliv dotazem týkající bydlení v Kodusu. Vyplněný formulář žádosti je třeba doručit na podatelnu Městského úřadu Příbram, osobně nebo poštou.

 

Bohumila Mudrová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne