Slider

Příbram se rozhodla „provozovat vodu“ sama. A to je dobře

Názory | Únor 2024

Prosincové rozhodnutí zastupitelstva je úctyhodný čin, který by neměl projít bez povšimnutí.

Obyvatelé Příbrami dostali pod stromeček nečekaný dárek. V pondělí 18. prosince 2023 zrušili zastupitelé probíhající výběrové řízení na provozovatele vodohospodářské soustavy a rozhodli se jít cestou vlastnického provozování. Přičemž nikdo z přítomných členů zastupitelstva nebyl proti. 

Prosincové rozhodnutí zastupitelstva je úctyhodný čin, který by neměl projít bez povšimnutí. Je vcelku jasné, že dosavadní socializace nákladů a kapitalizace zisků nebyla a není ku prospěchu města ani jeho občanů. Ale v politice platí, že to, co je výhodné pro občany, nemusí být nutně jednoduché prosadit. Vezměme si např. současný stav ceny energií. V médiích lze najít vyjádření odborníků nebo byznysmenů, kteří uvádějí, že vyrábíme elektrickou energii ve vlastních zdrojích za nákladovou cenu od 15 (uhlí) do 25 (jádro) haléřů za kilowatthodinu, ale do domácností nám proudí za cenu okolo čtyř korun (bez distribučních poplatků), tedy za cenu minimálně patnáctinásobnou. 

Ale zpět k vodě. S vodou nebyl cenový rozdíl tak velký, ale na cenách vody, odvodů zisků do zahraničí a ztráty možnosti čerpat velké dotace přicházela Příbram o neuvěřitelný balík peněz. Současná radnice však za tím udělala rozhodnou tečku. Na Příbram teď čekají velké výzvy. Během roku musí převzít provozovatelskou „živnost“, zařídit personální záležitosti, převzít technologie i finanční toky. A především odolat tlakům koncernů, aby se nám „oknem nevrátily zpět“. Tyto tlaky bývají velmi nepříjemné a odolají jim jen ti silní. 

Dále čeká na nové vodohospodáře práce na zásadním rozšíření odběratelů pitné vody o Dobříš a Mníšek pod Brdy. Příjemné na tom je především to, že provozně nijak zásadně nevzrostou náklady. Předpokládám, že město využije navýšení zisků raději k investování do vlastní vodárenské infrastruktury, která to velmi potřebuje, než do snížení ceny vodného. Jak vidíte, jen rozhodnout o tom, že něco chci dělat lépe, nestačí. Je s tím samozřejmě spojena spousta práce. Což je zvláště v dnešní době hodno respektu. 

Zastupitelé si zaslouží dík za důležité rozhodnutí a věřím, že i nám ostatním tím ukázali cestu, jak se postavit na vlastní nohy. Že není třeba bát se práce, pokud je ku prospěchu celku. Musíme si uvědomit, že toto je naše země a my jsme v ní pány. Buďme si toho nejen vědomi, ale přistupujme k věcem veřejným s maximální odpovědností. 

František Sentenský
občan města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne