Slider

Příbram pomohla obcím postiženým ničivým tornádem

Život v Příbrami | Srpen, září 2021

ZŠ Školní se také přidala k pomoci obcím zasaženým přírodní katastrofou. Foto: ZŠ Školní

Zastupitelstvo schválilo podporu obcím postiženým extrémními bouřemi, celkem bylo z městského rozpočtu na pomoc vyhrazeno 600 000 korun. Finančně přispívali také školy, firmy nebo jednotlivci.

Finanční pomoc ve výši 480 000 korun, která poputuje do obcí Jihomoravského a Ústeckého kraje postižených červnovými bouřemi z 24. června, schválilo v pondělí 19. července při svém zasedání příbramské zastupitelstvo. 

Zastupitelstvo města se sešlo za účelem projednání pouze tohoto jediného bodu. Všech 20 přítomných zastupitelů města Příbram odsouhlasilo poskytnutí daru ve výši 80 000 korun každé zasažené obci (Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice, Hodonín a Stebno). „Situace zdevastovaných obcí nám není lhostejná. Poskytnutí peněžitého daru vnímáme jako gesto solidarity a sounáležitosti, byť se jedná o obce od Příbrami vzdálené i několik stovek kilometrů,“ uvedl starosta Jan Konvalinka. Již na svém zasedání 28. června městští radní schválili každé výše uvedené obci peněžitý dar 20 000 korun. Celkově tedy město Příbram podpoří dotčené obce částkou 600 000 korun. 

V souvislosti s pomocí zasaženým obcím se v polovině července v Příbrami uskutečnil také benefiční koncert, který za podpory města uspořádal sbor Codex Temporis. Vystoupili rovněž žáci ZUŠ Příbram na náměstí T. G. Masaryka a Žesťový kvintet. Výtěžek sbírky pro postižené obce přesáhl 20 000 korun. 

Pomáhaly i některé firmy nebo školy. Například v úterý 29. června se ve spolupráci se sborem Jásan uskutečnila humanitární sbírka v ZŠ Školní. Za zvuku hudby žáci do pokladničky nosili částky za sebe, své rodiče nebo najednou za celé třídní kolektivy. Do sbírky se zapojili i zaměstnanci školy. Ve sbírce bylo vybráno 58 000 korun a částka putovala na účet Člověka v tísni, SOS Morava. 

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne