Slider

Příbram pomáhá Ukrajincům

Život v Příbrami | Duben 2022

Sklad humanitární pomoci v ulici K Podlesí. Foto: archiv

Čtvrtek 24. února 2022 se zapíše do učebnic jako datum, kdy Ruská federace vpadla na Ukrajinu a rozpoutala válku s ničivými následky pro ukrajinský stát, jeho obyvatele, majetek občanů i firem nebo veřejnou infrastrukturu. Podle toho, jak na invazi reagovali lidé při diskusích, na sociálních sítích či v médiích, valná část populace byla otřesena, což dále umocnily záběry ničení a zmaru v zemi, která se nachází slabých 300 kilometrů vzdušnou čarou od naší východní hranice a hned za hranicemi, pokud vezmeme v potaz blok EU či NATO.

 

První desítky hodin po invazi Ruska na Ukrajinu u mnohých provázelo ohromení a nechápavé kroucení hlavou nad neracionálním a nelidským jednáním agresivní země. Na demonstraci na podporu Ukrajiny, která byla svolána v neděli 27. února na příbramské náměstí 17. listopadu, vystoupil s projevem mj. příbramský starosta, který za mnohé vyjádřil ono zmiňované ohromení: „Nastala neuvěřitelná, bezprecedentní a pro mnoho lidí stále ještě nepochopitelná situace. Běžný člověk, který má alespoň základní ponětí o historii a je seznámen s tím, jaké hrůzy války přináší, zůstává v oněmělém úžasu zírat na to, co se bezprostředně za hranicemi eurozóny odehrává. Denně jsou nám médii servírována svědectví o hrůzách ruské agrese na Ukrajině. Vidíme nechutné, dechberoucí, a hlavně nepochopitelné záběry, z nichž mrazí. Osobně nemohu z paměti vymazat scénu, kdy ruský obrněný transportér zcela bezdůvodně sešrotuje protijedoucí auto i s řidičem.“ Na konci února se také začalo mluvit – na základě vyjádření Vladimíra Putina – o jaderné hrozbě, lidé začali zjišťovat, kde jsou nejbližší kryty, někteří si pořídili věší zásoby potravin. Prvotní stav šoku až ochromení se však během několika desítek hodin až dnů začal měnit v odhodlání. Odhodlání pomoci zemi, ve které se – podle přesvědčení mnohých – bojuje za další evropské země, které si přejí zůstat svobodné a  nezávislé a jež se nechtějí dostat (opět) do područí východní velmoci.

 

нет войнe, Ne válce

Na konci února se vzedmula obrovská vlna solidarity lidí a aktivity neziskových organizací, institucí a firem. Na sbírkových účtech neziskových organizací nebo ukrajinské ambasády se začaly objevovat stamiliony a nižší jednotky miliard korun. Příbram se zařadila po bok tisíců dalších obcí a měst v celé zemi, které začaly organizovat pomoc, shromažďovat zdroje, zjišťovat kapacity. Na radnicích měst byly vyvěšeny ukrajinské vlajky, webové a sociální sítě zaplavily texty, posty nebo grafiky vyjadřující podporu Ukrajině. Hlavně však bylo třeba rozeběhnout humanitární pomoc.

Příbramský starosta to na demonstraci na nám. 17. listopadu vyjádřil jasně: „To, že jsme se zde sešli v takto hojném počtu, má jednoznačně symbolický význam. Naším semknutím a vyjádřením podpory ale Rusko neporazíme. Sice se říká, že i ve společné myšlence je ukryta energie, nicméně ta sama o sobě v tuto chvíli nikomu nepomůže. Kromě slov je zapotřebí přistoupit k činům.“ Oněmi činy byla příprava volných ubytovacích kapacit v městských bytech, ubytovnách nebo hotelových zařízeních. Už na konci února byly v Příbrami ubytovávány první ukrajinské matky s dětmi. Na konci února město chystalo také nebytové prostory pro osoby, které prchají před válkou, a oslovovalo soukromé subjekty s výzvou, aby nabídly ubytovací kapacity.  

Bylo také zřízeno sběrné místo pro humanitární pomoc, odkud se získaný materiál začal převážet do tranzitních míst v Praze tak, aby se pomoc dostala, kam bylo třeba.

 

KACPU také v Příbrami

Významným milníkem pomoci válečným uprchlíkům v Příbrami bylo zřízení Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), které 8. března zahájilo činnost a v čase přípravy tohoto Kahanu fungovalo v příbramském kulturním domě. V rámci kraje, resp. hlavního města a Středočeského kraje, doplnilo už fungující centra v Praze, Kutné Hoře a Mladé Boleslavi. Asistenční centrum je postaveno pro nepřetržitý provoz a slouží jako kontaktní místo, kde uprchlíci získají všechny potřebné informace. V rámci odbavení příchozích pomáhají pracovníci nejen s registrací, ale také ubytováním, vyřízením zdravotního pojištění, pracovními

povoleními či sociálními dávkami. „Děkuji všem, kteří obětavě pracovali na tom, aby se toto čtvrté KACPU otevřelo v rekordně krátkém čase. Velice oceňuji obrovskou spolupráci všech složek záchranného systému, státní správy, neziskového i soukromého sektoru, nasazení všech je naprosto úžasné a patří jim všem velký dík,“ uvedla při otevření hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Vedoucí odboru cizinecké Policie Středočeského kraje Radek Maňas informoval: „Pro příchozí ukrajinské občany zajišťujeme registraci, zanesení do systému a vydání víz. Kromě toho zajišťujeme běžnou agendu i pro cizince z jiných zemí na našich standardních pracovištích.“ 

Mezi nabízené služby patří urgentní psychologická či lékařská pomoc. I před odbavením však jsou ukrajinští občané v případě neodkladných zákroků bezplatně ošetřeni. „Ihned po vypuknutí války na Ukrajině a po příjezdu prvních uprchlíků jsme se v kraji dohodli, že budeme poskytovat lidem z Ukrajiny zdravotní péči i bez zdravotního pojištění,“ poznamenal náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík. Na vzniku centra spolupracovalo také vedení města Příbram, o samotný chod centra se starají středočeští hasiči. 

Příchozí ukrajinští obyvatelé mohou na místě okamžitě získat podrobnosti ohledně zaměstnání či výplaty dávek. „Všichni naši pracovníci pracují s maximálním nasazením. Zajišťujeme nejen zprostředkování zaměstnání a výplatu dávek, lidé z Ukrajiny mají po získání víza navíc nárok například na rekvalifikační kurzy včetně kurzů češtiny. Také s tím jsou naši pracovníci připraveni pomoci,“ dodala ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Příbrami Renata Malichová.

 

Milion z městského rozpočtu

Příbram poskytuje také finanční pomoc. Příbramští zastupitelé rozhodli o poskytnutí finančního daru z rozpočtu města ve výši jednoho milionu korun. Částka byla rozdělena na tři díly. Půl milion byl odeslán na sbírkové akce vyhlášené společnostmi Člověk v tísni a Charita Česká republika. Zbývající částka směřuje na účet dárcovské výzvy zřízené městem Příbram na platformě Darujme.cz ve prospěch projektu organizace ADRA. 

„Výtěžek této výzvy, kam může přispět každý z nás, má primárně směřovat na pomoc uprchlíkům, kteří zůstanou v Příbrami. Prostředky mohou být použity například na úhradu adaptačních pobytů, nákup školních pomůcek, nákup zdravotnického materiálu, kompenzace za ubytování, stravu, a další potřeby, které bude nutno financovat,“ vysvětlil příbramský starosta. Dárcovskou výzvu najdete na: darujme.cz/2406281.

 

Přivítat a zapojit do společnosti

V druhé polovině března město oznámilo, že připravuje tzv. adaptační skupiny pro ukrajinské děti školního a předškolního věku. V souvislosti s tímto záměrem je třeba najít dostatek ukrajinských pedagogů se znalostí českého jazyka. „S ohledem na doporučení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy připravujeme adaptační skupiny pro ukrajinské děti, které nově pobývají v Příbrami. V této souvislosti je potřeba zajistit ukrajinské pedagogy se znalostí českého jazyka a také české dobrovolníky jako asistenty,“ vysvětlila místostarostka Zorka Brožíková. 

Zájemci s nabídkou pomoci se mohou obracet na Zelenou linku města Příbram – 800 555 600, která je v provozu denně v čase od 8.00 do 16.00. „Na webových stránkách města, v sekci Jak pomoci Ukrajině, jsou k dispozici veškeré dostupné materiály, mezi nimi také nezávazný dotazník pro zájemce o začlenění do adaptačních skupin. Tyto materiály jsou jak v češtině, tak v ukrajinštině,“ dodala místostarostka. O termínu otevření adaptačních skupin bude radnice informovat.

 

Buďme klidní a pomáhejme

Pomoc města, úřadů nebo institucí je doprovázena vlnou spontánní pomoci nebo projevů podpory od mnoha škol, kulturních institucí, spolků, sportovních klubů či právnických nebo fyzických osob. V dlouhodobém pohledu může úsilí veřejnosti vystřídat únava. Podobný průběh byl patrný během pandemie covidu-19. Na co se připravit pro příští měsíce, naznačil při jednání zastupitelstva v polovině března místostarosta Martin Buršík: „Válka na Ukrajině nám změní život na další měsíce, možná i roky. Život ale musí jít dál. Je možné, že budeme potkávat nové ukrajinské kolegy v práci, že naše děti budou mít více ukrajinských spolužáků. Zvládneme i tuto krizi.“ Podle něj musíme dělat to, co nyní. „Soustředit se, zachovat klid a chladnou hlavu, nepanikařit, nešířit neověřené zprávy, mluvit často s rodinou a přáteli, snažit se pomoci nejen uprchlíkům, ale i sobě samým, rodinným příslušníkům, blízkým či sousedům, kteří mohou být událostmi ve světě i v našem městě zneklidnění,“ dodal Martin Buršík, který jako předsedající schůze zastupitelů vyzval přítomné k minutě ticha za všechny oběti tzv. Putinovy války.

Stanislav D. Břeň

Sklad humanitární pomoci je v ul. K Podlesí

Příbramské sběrné místo humanitární pomoci je otevřeno od středy 23. března v pondělí, středu a pátek od 14.00 do 18.00 a pravidelně shromažďuje potřebné věci. K 23. březnu, kdy se Kahan připravoval pro tisk, to byly spacáky, deky, postele, kočárky, psací potřeby, školní vybavení.

„Poptávka je i nadále také po trvanlivých potravinách, dětské stravě, lécích, hygienických potřebách, kde by se nemělo zapomínat na dětské zásypy, pěny na holení, žiletky a další. Mezi věci, kterých je nyní naopak dostatek, patří oblečení a hračky,“ uvádělo centrum. Sklad humanitární pomoci se nachází v ulici K Podlesí. Případné nabídky pomoci lze oznámit na tel. 720 378 639 nebo 800 555 600.

 

Pomozte také vy

  • Materiální pomoc lze odvézt do skladu humanitární pomoci v ulici K Podlesí (otevřeno pondělí, středa, pátek od 14.00 do 18.00, tel.: 720 378 639). Nabídněte případně další pomoc na Zelené lince města Příbram – 800 555 600 (Po–Pá 8.00–16.00)
  • Věnujte finance na darujme.cz/2406281 (sbírka Příbrami). Dále je možné přispívat organizacím jako Člověk v tísni (0093209320/0300), Charita ČR (55660022/0800, VS: 104), ADRA (66888866/0300, VS: 500), Post Bellum (123-6318620207/0100); Červený kříž (333999/2700, VS: 1502).
  • Zapojte se jako dobrovolník v rámci KACPU, přihlašovací dotazník: pomahame.sinch.cz; Krajská informační linka KACPU – tel. 226 288 400
  • Sledujte web pribram.eu/pomoc-ukrajine.html (aktualizovaný seznam potřeb, kontakty pro dobrovolníky v Příbrami, aktuální poptávky pomoci, informace pro příchozí z oblasti školství či zdravotnictví), dále pak internetové stránky pomahame.stredoceskykraj.cz nebo nasiukrajinci.cz.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne