Slider

Příbram musí opravit hned několik mostů a lávek

Život v Příbrami | Listopad 2020

Na mostu v ulici Špitálská bude třeba vyměnit zábradlí a vyčistit koryto a uliční vpusti. Foto: Kahan

Město bude muset realizovat opravy nebo nové výstavby některých mostů ve svém katastru. Předpokládané investice budou ve výši přes 50 milionů korun.

 

Příbram provedla kompletní prohlídku všech mostů a lávek, které jsou ve vlastnictví města. Některé mostní konstrukce se nacházejí ve velmi špatném stavu a budou vyžadovat rekonstrukci.

„Je to velký dluh z minulosti. Některé mosty a lávky jsou v dezolátním stavu. Z odborných posudků lze vyvodit, že jen na rekonstrukce nejhorších mostů budeme muset vydat desítky milionů korun,“ komentoval situaci příbramský místostarosta Martin Buršík.  

Přehled mostů a lávek zpracoval Odbor silničního hospodářství. V důvodové zprávě se mimo jiné píše: „U osmi mostních objektů je stav zřejmý natolik, že je již diagnostika zbytečná a lze již nyní konstatovat, že je nutné zadat vypracování projektové dokumentace na nový mostní objekt. U jednoho mostu (vedle kruhového objezdu u čerpací stanice MOL, hned vedle areálu Nového rybníka) je návrh na zrušení této lávky.“

V případě sedmi mostů je doporučena oprava, ke které je nutné mít projektovou dokumentaci. Půjde o mosty pro pěší ve Špitálské ulici, v ulici Březnická na Rynečku, u Q-klubu a v okolí Čekalíkovského rybníka. Další nejméně dva mosty budou vyměněny v areálu Nového rybníka. U některých mostů lze „pouze“ doplnit či vyměnit zábradlí. Pak bude možné most zařadit z kategorie „nepoužitelný“ do třídy „použitelný“.

Podle zprávy vypracované pro radu města bude nutné nadále pokračovat v postupných opravách a rekonstrukcích mostních objektů. „U některých mostních objektů je další hlavní mostní prohlídka plánována již po roce, aby byl soustavně monitorován jeho stav. A tím se předcházelo kritickému stavu, kdy již správce bude most nucen uzavřít z bezpečnostních důvodů,“ uvádí se v důvodové zprávě. 

V mnoha případech bude třeba mostní objekt vystavět znovu, pro další se pak chystá komplexní rekonstrukce. Doporučení pro rekonstrukce jsou rozfázována v závislosti na technickém stavu mostů a lávek. Některé opravy musí být provedeny bezodkladně, v dalších případech to bude možné v termínu do jednoho roku a jindy v horizontu do pěti let. Některé mostní konstrukce budou vyžadovat ještě další diagnostiku, aby se odhalil detailnější stav.

Stanislav D. Břeň

 

Odbor silničního hospodářství navrhl zadání projektové dokumentace a realizaci nové výstavby u těchto mostů:

  • lávka pro pěší na Rynečku,
  • lávka pro pěší v klidové zóně u Čekalíkovského rybníka (součást zelené páteře města),
  • most pro vozidla v Plynárenské,
  • most pro auta na Rynečku (předpokládá se spojení rekonstrukce s úpravou nepřehledné křižovatky),
  • přemostění pro auta v ulici Pod Kovárnami (přes Litavku), 
  • most pro automobily ve Špitálské (výměna zábradlí), 
  • most pro auta pod Kaňkou vedle společnosti Elpro, 
  • lávka pro chodce ve Špitálské v blízkosti Hořejší Obory, 
  • lávka pro pěší ve Špitálské u parkoviště městské tržnice, 
  • lávka pro chodce u Q-klubu, 
  • lávka pro pěší na Flusárně, 
  • lávka u vlakového nádraží (rekonstrukce schodiště a případně další udržovací práce).

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne