Slider

Technické služby otevřely centrum pro nepotřebné věci

Život v Příbrami | Prosinec 2023

Re-use centrum bylo zřízeno proto, aby se umožnilo opětovné použití věcí, čímž dochází ke snížení množství vznikajícího odpadu, a také ke snížení nákladů na jejich likvidaci.

Od listopadu provozují Technické služby města Příbrami takzvané Re-use centrum, jehož cílem je prodloužit životní cyklus věcí, které by jinak skončily bez využití nebo jako odpad.

 

Město Příbram rozšiřuje možnosti zapojení občanů do systému předcházení vzniku odpadů a otevírá nové Re-use centrum v areálu sběrného dvora Technických služeb města Příbrami. 

Systém Re-use slouží k prodloužení životního cyklu věcí, které končí na půdách, nebo v popelnicích, popř. kontejneru na velkoobjemový odpad a poté na skládce komunálních odpadů, jen proto, že stávající majitel pro ně již nenašel využití. Tu samou věc však může potřebovat někdo jiný. Město Příbram nabízí občanům možnost, aby se mohli nepotřebných věcí zbavit tím způsobem, že věc využije někdo další. Re-use centrum bylo zřízeno proto, aby se umožnilo opětovné použití věcí, čímž dochází ke snížení množství vznikajícího odpadu, a také ke snížení nákladů na jejich likvidaci. 

Re-use centrum mohou pro odložení věcí využívat občané města Příbram, kteří zde mají trvalý pobyt nebo tu vlastní nemovitost a hradí místní poplatek za obecní systém odpadového hospodářství. Naopak, odvézt věci si může prakticky kdokoli, a to za symbolický poplatek, který celý půjde na podporu Psího útulku Lazec. 

Lidé mohou darovat: nábytek (židle, stolky, skříňky, nečalouněný nábytek); bižuterii, hodiny, budíky; kuchyňské potřeby (keramické, porcelánové i skleněné nádobí, hrnce, plechy na pečení, talíře, hrnečky, příbory); dekorace (obrazy, rámy, vázy, květináče); mediální produkty (CD, DVD, videokazety, vinylové desky, knihy, časopisy); hračky, sportovní potřeby a vybavení, kola, koloběžky, kočárky; zahradní náčiní a dekorace; vybavení pro chov domácích zvířat (akvária, klece). Z bezpečnostních a hygienických důvodu se nepřijímá elektronika, elektronické přístroje, čalouněný nábytek, oblečení a obuv, matrace a peřiny, zvířecí hračky a pelechy. 

Otevřeno je v úterý, čtvrtek a pátek (vždy od 13.00 do 17.00) a v sobotu (9.00–13.00). 

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne