Slider

Příbram letos čeká řada větších i menších stavebních projektů

Rozvoj města | Únor 2023

Začíná stavba parkovacího domu na autobusovém nádraží.

S jakými investičními plány vstupuje město Příbram do tohoto roku, seznámí následující přehled.

Uvedené projekty jsou realizačně plánovány především pro tento rok. Dosavadní zkušenost ale ukazuje, že z nejrůznějších důvodů dochází poměrně běžně ke zpožděním oproti původnímu harmonogramu. Částky u jednotlivých projektů jsou včetně DPH (pokud není uvedeno jinak) a spíše orientační, protože některé jsou ještě před uskutečněním výběrových řízení.

 

Přestavba aquaparku


Příprava rekonstrukce aquaparku trvá již několik let, resp. nyní třetí volební období. V současnosti má město jednu nabídku od potenciálního zhotovitele. Do konce února by měla být zhodnocena. Souběžně s posuzováním nabídky se připravuje výběr správce stavby (tým odborníků).

V květnu 2020 příbramské zastupitelstvo schválilo ukončení příprav, které souvisely s „velkou“ rekonstrukcí aquaparku, tedy nejen přestavbou, ale výrazným rozšířením. Následně byla upravena projektová dokumentace a do prosince 2021 byly ukončeny předběžné tržní konzultace. V loňském roce probíhalo výběrové řízení, které bylo opakováno. Zastupitelstvo schválilo cenu do výběrového řízení s limitem 350 milionů korun (bez DPH).

350 000 000 korun (bez DPH)

 

Nová Prokopská

Hlavním cílem je výměna kanalizace, vodovodu a vybudování nového plynovodu. Následně dojde k úpravě povrchů, výstavbě veřejného osvětlení či polozapuštěných kontejnerů na odpad. Výběrové řízení vyhrála firma 1. SčV., stavební práce by měly skončit v listopadu letošního roku. S občany byly uzavřeny smlouvy o příspěvku na realizaci přípojky plynu, po jejich vybudování budou ve vlastnictví majitelů nemovitostí.

52 845 000 korun

 

Čekalíkovský rybník ve stylu Ledro

Úpravy zahrnují rozsáhlé 2,5hektrové území kolem Čekalíkovského rybníka, celá oblast bude koncipována jako park Ledro s odkazem na partnerství Příbrami a italské oblasti Valle di Ledro. V roce 2021 byla opravena samotná vodní nádrž. Nyní se buduje nová cestní síť s mobiliářem, veřejné osvětlení a celkem 45 míst na dvou parkovištích (parkoviště v Březnické je zkolaudováno, v Milínské bude v únoru uvedeno do předčasného užívání). Projekt byl podpořen dotací z Operačního programu Životní prostředí, zhotovitelem je společnost Silnice Nepomuk.

45 237 000 korun

 

Parkovací dům u nádraží

Rozsáhlý projekt z hlediska přípravy i významu se chystá u autobusového terminálu. Parkovací dům se 176 místy by měl znamenat zásadní pomoc při řešení parkování v centru města. Počítáno je také s 99 místy pro kola. Stěny parkovacího domu budou ozeleněny popínavými rostlinami – na jihovýchodní fasádě v plné ploše, u ostatních stran v pásech kolem nosné konstrukce. Realizace, kterou provede společnost Metrostav, je plánovaná na přibližně 12 měsíců, a to od jara letošního roku.

104 000 000 korun

 

Obnova hřiště Na Cihelně

Záměrem města je renovovat zchátralé hřiště v lokalitě Na Cihelně (v blízkosti viaduktu v ulici Osvobození) včetně vybudování parkoviště. Na podzim bylo hřiště předáno stavební společnosti Invessales, výstavba je plánována do letošního léta. Město požádalo o dotaci ve výši 6,7 milionu korun od Národní sportovní agentury.

13 040 000 korun

 

Úspornější veřejné osvětlení

Energetická krize vyvolala tlak na přijetí úsporných opatření a také se v tomto směru rozběhly či prohloubily dotační projekty. Město žádá o téměř 20 milionů korun dotací, které se svou nutnou finanční spoluúčastí využije na výměnu svítidel pouličního osvětlení. První etapa výměn se uskutečnila vloni. Druhá etapa předpokládá výměnu 668 svítidel, tří rozvaděčů a 41 sloupů. Ve třetí vlně je naplánována výměna 189 svítidel, 11 rozvaděčů a 32 stožárů. V přípravě je čtvrtá a pátá fáze, kdy Příbram žádá 10 milionů korun z Národního plánu obnovy. Výměna původních sodíkových výbojek za svítidla typu LED přináší až 80% úsporu energie, a tedy rychlou návratnost.

12 219 000 korun (souhrn za 2. a 3. etapu)

 

Stanoviště pro obytná auta

Předmětem projektu je vybudování osmi odstavných stání pro obytné vozy a příjezdové komunikace k jednotlivým stanovištím v areálu Nový rybník. Vzhledem ke svažitému terénu budou jednotlivá odstavná stání oddělena železobetonovými opěrnými zdmi. Město bude čerpat dotaci od Středočeského kraje ve výši cirka 1,6 milionu korun.

6 892 023 korun

 

Přivaděč vodojem Kozičín – vodojem Orlov

Jde o zbudování přivaděče mezi vodojemem Kozičín a vodojemem Orlov. Stavební práce probíhají od léta loňského roku, hotovo by mělo být ve druhém čtvrtletí. Letos by měla začít i rekonstrukce orlovského vodojemu.

5 321 000 korun

 

Generel vodohospodářského majetku

Tento „nehmatatelný“ projekt je pro město velmi důležitý. Mapuje stávající vodohospodářskou infrastrukturu a stanovuje možnosti jejího dalšího rozvoje či obnovy. Generel kanalizace i generel vodovodů by měly být hotovy v létě.

7 484 000 korun

 

Nové parkoviště na Flusárně

Kdysi plocha pro „divoké parkování“ se proměnila v regulérní parkoviště se stovkou parkovacích míst za závorou. K dispozici budou čtyři dobíjecí body pro elektromobily. V březnu bude spuštěn zkušební provoz, výstavbu provedla společnost Strabag.

17 266 000 korun

 

Most u Fialova rybníku

Oprava mostu v režii společnosti Invessales probíhá od loňského roku, bude zde také zkapacitněna kanalizace. Hotovo má být v květnu. Opravy mostů a lávek realizuje město postupně v průběhu let, a to na základě odborného posouzení stavu a potřebnosti jejich renovace. V loňském roce byl například vybudován nový most v ulici Plynárenská, který má nyní nosnost 32 tun a je obousměrně průjezdný.

6 641 000 korun

 

Nové lávky

Vloni byly opraveny tři lávky na Novém rybníku, letos mají být rekonstruovány lávky na Rynečku, u Čekalíkovského rybníku a na Flusárně (nyní z důvodu havarijního stavu uzavřena). Připravuje se také rekonstrukce lávky ve Špitálské ulici a u Q klubu a mostu Pod Kovárnami.

Odhad ceny neuveden

 

Zpracoval: Stanislav D. Břeň
Foto: Stanislav D. Břeň

 

 

Připravované projekty na další léta

Rekonstrukce ulice Jana Drdy: výměna vodohospodářské infrastruktury, nové povrchy, chodníky, polozapuštěné kontejnery.

Nový městský archiv: prověřuje se, zda by městský archiv mohl vzniknout a za jakých podmínek v suterénních prostorách někdejšího ředitelství Rudných dolů na náměstí T. G. Masaryka.

Komunikace Do Polí a K Jamkám: silnice v místní části Lazec.

Rekonstrukce Komenského náměstí: výměna vodohospodářské infrastruktury, nová parkovací místa, revitalizace náměstí, polozapuštěné kontejnery.

Vodní plochy v okolí: Chystá se rekonstrukce několika nádrží ve vlastnictví města – v Trhových Dušníkách, Jerusalemu, Zavržicích a v Lazci (1. etapa) a v Brodu a dále vodní díla Želví rybník, Černé jezírko a Pod Skorotínem (2. etapa). Město chce získat dotace.

Kulturní dům: rekonstrukce elektrické rozvodny.

Rudné doly: oprava střechy budovy někdejšího ředitelství Rudných dolů, plánuje se také instalace klimatizace; aktuálně probíhají jednání s památkáři.

Divadlo A. Dvořáka: kompletní přestavba malé scény.

Náměstí J. A. Alise: revitalizace prostoru náměstí; v současnosti jsou k dispozici výsledky architektonické soutěže (prezentovala GFD na podzim 2022 a Kahan v lednu 2023).

Retenční nádrže v Hornické ulici a na Hornickém náměstí: výměna stávajících vpustí a doplnění nových, které budou napojeny do nové dešťové kanalizace, jež je dovedena v místě Hornického nám. do systému propojených prefabrikovaných retenčních nádrží. Odvodnění v oblasti náměstí Dr. Josefa Theurera je řešeno systémem propojených prefabrikovaných retenčních nádrží. Odtok z retenčních nádrží bude proveden do jednotné kanalizace. Stávající dešťové vpusti v ulici Hrabákově budou vyměněny a nově napojeny do dešťové kanalizace.

Atletický ovál a sportovní hala: kompletní rekonstrukce bývalého atletického oválu a výstavba nové sportovní haly za ZŠ Školní. Je vypracována studie. V první etapě bude realizován atletický ovál, parkoviště a mobilní sociální zázemí. Ve druhé pak bude vystavěna tribuna s funkčním zázemím.

Rozšíření městského hřbitova Příbram: rozšiřování kolumbária a budování nových chodníků; k dispozici je prvotní studie.

Vnitroblok Riegrova: revitalizace celého vnitrobloku včetně výstavby parkovacích míst, hřiště a míst pro kontejnery.

Kanalizace a vodovod v Kozičíně: nová splašková kanalizace a rekonstrukce vodovodu a dešťové kanalizace, nové povrchy, chodníky a veřejné osvětlení.

Čistírna odpadních vod: zkapacitnění čistírny za přibližně 300 milionů korun.

Kanalizace – Vokačovská, Prachatická: po zkapacitnění ČOV bude lokalita připojena ke kanalizační síti, projekt byl rozšířen o vodovod.

Milínská: parkovací dům nedaleko křižovatky Milínská/Průběžná, k dispozici jsou zatím hlukové a zastiňovací studie.

Pod Čertovým pahorkem: je zpracována studie na revitalizaci celého vnitrobloku, s navýšením počtu parkovacích míst (asi 100).

Vnitroblok ul. Jana Drdy: v první fázi výměna vodohospodářských sítí, veřejného osvětlení, oprava komunikací a chodníků a výstavba parkoviště; v další fázi výstavba dětského a sportovního hřiště a výsadba zeleně.

Ul. Na Leštině II. etapa: pokračování rekonstrukce ulice, předmětem je výměna vodohospodářských sítí a povrchů komunikace.

Ul. Milínská: Zpracována studie na celý uliční prostor, realizace je však závislá na zprovoznění Jihovýchodního obchvatu města Příbram. Poté bude ulice zatříděna jako místní komunikace a bude moci být podle požadavků Dopravní Policie ČR uliční prostor zrealizován.

Most Ryneček: kompletní demolice mostu v nevyhovujícím technickém stavu a výstavba nového mostu; projekt je komplikovaný na přípravu, bude nutné překládat elektrické i plynové vedení.

Propojka z Jinecké: silniční propojka do průmyslové zóny Balonka; je hotova studie proveditelnosti.

Jiráskovy sady – úprava prostranství po rekonstrukci a odvodnění: V lokalitě se chystá rekonstrukce plynovodu. Výhledově je třeba odvodnit zejména prostor nejnižší části u papírnictví Koh-i-noor a ulice Hailovy.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne