Slider

Příbram chce být znovu Podbrdskými Athénami a zlepšit podmínky pro život i podnikání

Rozvoj města | Červen 2023

Foto z jednání na radnici.

Příbram podobně jako jiná města ve Středočeském kraji čelí problémům spojeným se stěhováním obyvatel do menších obcí, chybějícími novými a dostupnými byty nebo s nedostatkem atraktivních nabídek práce. Vedení města se chce těmto výzvám postavit čelem a pracuje na řadě opatření, jejichž cílem je zvýšit atraktivitu města jak pro život, tak pro investice.

Podbrdské Athény – tak byla díky vysoké úrovni vzdělání a kulturního života známá středočeská Příbram na konci 19. století. Byla především hornickým městem, a to až do útlumu těžby v 80. letech 20. století. Zhruba od přelomu tisíciletí čelí důsledkům demografických trendů – úbytku obyvatel a změně jejich věkové skladby.

Vedení města plánuje na letošní rok kroky, které restartují jeho rozvoj. „Kdybych si vypůjčil slavný novoroční projev Václava Havla z roku 1990, řekl bych: Vážení spoluobčané, Příbram nevzkvétá,“ řekl starosta Jan Konvalinka a dodal: „Radnice si je dobře vědoma této situace. Už před nějakou dobou jsme začali řešit především otázku, jak se zasadit o to, aby z Příbrami bylo město, které láká jak k životu, tak k podnikání. Na základě pečlivých analýz jsme si shrnuli, kde město tlačí bota aktuálně nejvíce, a začali jednat.“ Město se nově spojilo s odborníky z expertní skupiny Frank Bold, která pomáhá českým městům a obcím těchto cílů dosáhnout. 

Jednou z výzev je, jak dobře přistoupit ke spolupráci se soukromými investory. Taková spolupráce by měla být výhodná jak pro město a jeho obyvatele, tak pro investory. Pokud se podaří nastavit její pravidla správně, je velká šance na vznik nových kvalitních projektů na území města, které podpoří rozvoj pracovních míst a rozšíří nabídku bydlení. Zásadní přitom je zamezit například výstavbě, která v budoucnu extrémně zatíží městskou kasu, naruší pohodlí stávajících obyvatel nebo kvalitu životního prostředí. 

„Důležité je otevřeně pojmenovat vzájemná očekávání. Investoři by měli dopředu vědět, jaké požadavky na jejich projekty z územního hlediska budou ze strany Příbrami kladeny. A naopak město by mělo být připraveno s investory o projektech otevřeně jednat. Jasná pravidla umožní rychlejší novou výstavbu a město získá jistotu, že výstavba je v souladu s představou o vhodném územním rozvoji,“ vysvětlil odborník na urbánní ekonomiku Vít Zeman. 

Soubor pravidel bývá vydáván v podobě veřejného dokumentu Zásady spolupráce města s investory. „Ty jsou dostupné většinou na webových stránkách radnice. Obsahují mimo jiné požadavky na to, aby se investoři finančně nebo nefinančně podíleli na rozvoji veřejné infrastruktury. V praxi to například znamená, že, má-li vzniknout developerský bytový komplex v určité lokalitě, investor se zaváže k příspěvku na vybudování chodníků, silnic, mateřských škol a podobně,“ přiblížil proces nastavení pravidel Tomasz Heczko, advokát ve Frank Bold Advokáti. 

Zkušenosti se Zásadami z jiných českých měst potvrzují, že investoři oceňují, když od města dostávají záruky v podobě jasného a přehledného procesu územního a stavebního povolování, protože novou výstavbu zrychluje, a tím také zefektivňuje. Město si navíc může do Zásad přidat požadavky na ekologii nových staveb, ať už jde o obnovitelné zdroje energie či celkovou hospodárnost budov. 

„Naše město se musí vyrovnat s takzvanou suburbanizací, tedy odlivem obyvatel do okolních menších obcí, pomalou bytovou výstavbou, či nevytěženým potenciálem Příbrami coby turistického cíle,“ řekl městský architekt Josef Tlustý. Od nových nástrojů si slibuje především zvýšení atraktivity pro investice, restartování rozvoje a vytvoření moderního města, ve kterém se bude dobře žít. 

Eva Švehlová
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne