Slider

Příbram boduje

Život v Příbrami | Listopad 2022

Příbram byla oceněna za svůj sportovní program Na hřišti to žije! Foto: Sport Alive Awards

V posledních týdnech se městu Příbram podařilo získat hned čtyři ocenění „produktů“, které vytváří pro občany. Nezávislé poroty hodnotily program pro děti Na hřišti to žije!, městský zpravodaj Kahan, facebookový profil radnice a městský web.

 

Město Příbram bylo ohodnoceno dvěma organizacemi za své čtyři aktivity. Konkrétně jde o podporu sportovního vyžití dětí Na hřišti to žije!, radniční noviny Kahan, profil na sociální síti fb.com/mestskyuradpribram a web.

 

Projekt Na hřišti to žije! druhý v republice

Sportovní počiny byly vyhlášené na konferenci Sport Alive stejnojmenného zapsaného spolku, která se konala na začátku října v kongresovém centru O2 universum. Příbramský projekt Na hřišti to žije! obsadil druhé místo v kategorii Nejlepší projekt města či kraje, a to v konkurenci téměř stovky projektů. Od jara do podzimu mohou příbramské děti chodit na pravidelné tréninky v rámci projektu Na hřišti to žije! „Cílem našeho projektu je přivést děti ke sportovní všestrannosti. Spolupracujeme s řadou příbramských sportovních klubů, které se při našich sportovních odpoledních ve vedení tréninku střídají. Děti tak mají jedinečnou možnost vyzkoušet bezplatně řadu sportů. Získané ocenění je samozřejmě oceněním všech, kteří se na projektu podílejí a věnují práci s mládeží svůj čas,“ uvedla po převzetí ocenění dnes už bývalá příbramská radní Renáta Vesecká. Pravidelné tréninky budou pokračovat opět na jaře.

 

Kahan je druhý nejlepší zpravodaj

Měsíčník Kahan vydávaný městem Příbram nedávno ocenil zapsaný spolek Kvalikom. Níže uvádíme slovní hodnocení zpravodaje v rámci soutěž Radniční listy roku 2022, v níž se Kahan umístil na druhém místě celorepublikově (města nad 10 000 obyvatel) a na prvním místě v rámci Středočeského kraje. Zpravodaj získal 49 z 50 možných bodů. 

„Porota se shodla na tom, že zpravodaj je velmi kvalitním, vyváženým a dobře zpracovaným periodikem, kterým radnice prokazuje schopnost a vůli schopně, aktivně a moderně komunikovat s obyvateli. Zpravodaj podává velmi kvalitní zpravodajský přehled o dění, nejen o činnosti radnice, ale i o záležitostech týkajících se místních spolků, sportovních klubů, referuje o kultuře, společenských i politických tématech. Vše je navíc zpracováno velmi kvalitní novinářskou formou. Články jsou čtivé, titulky poutavé a texty obsahují dostatek citací. Gramatika je na skvělé úrovni. Zpravodaj naplňuje požadavky na praktičnost, ale i edukativní a zábavní funkci, čímž je pro čtenáře atraktivní. Fotografie jsou kvalitativně nadprůměrné, ale přesto bychom viděli prostor ke zlepšení. Redakční snímky jsou kvalitní, snímky třetích stran jsou často spíše funkční. Celkově je zpravodaj pojat originálně a kreativně. 

Zpravodaj je dlouhodobě jedno z nejkvalitnějších periodik, které municipality v ČR vydávají. Je na něm vidět opravdu velký kus práce, dlouhé hodiny ladění a důkladná práce grafika i redakce. Malou záhadou je pro porotu užití malých ikon u článků odkazujících na web, FB či video. Význam jsme nepochopili – město YouTube kanálem nedisponuje a ikonka Facebooku u článku nevíme jaký má smysl. Patrně, že téma článku se též objevilo na Facebooku (ikony odkazují na možnost poslechu článku na Kahan online, zobrazení na Facebooku nebo na webu – pozn. red.). 

Půvab grafického zpracování tkví v kombinaci fontu, který Kahan používá, příjemných barev, decentnosti a snaze k jednotlivým stránkám přistupovat odlišně, ale v jednotném stylu. Daří se rozbíjet jednotvárnost infoboxy, piktogramy, rozdělovníky. Doporučujeme na některých stranách ubrat text a nechat více vyniknout fotografie. V některých vydáních chybí prostor pro zastupitele, což ale automaticky nehodnotíme jako chybu, neb je možné, že zastupitelé žádné texty k tisku nedodali. Přesto v takové situaci lze přistoupit alespoň k rozeslání anketní otázky a podobně.“

 

Zlatý lajk pro městský Facebook

Stejný spolek se zabývá také hodnocením profilů měst na sociálních sítích. I v tomto případě Příbram zabodovala. V žebříčku Zlatý lajk získal radniční profil fb.com/mestskyuradpribram 35 bodů z celkových 40 možných. Přikládáme slovní hodnocení poroty: 

„Úřad prostřednictvím hodnocené Facebook stránky komunikuje od roku 2014. Zatímco zpočátku byla síť využívána spíše sporadicky, dnes se již jedná o aktivní, spolehlivý a moderně spravovaný komunikační kanál, který je obyvateli hojně sledován a využíván. Radnice tím prokazuje úsilí a snahu usnadnit občanům přístup k informacím, aktivně a moderně komunikovat, i nad rámec obvyklých povinností. 

Sociální sítě mají výhodu rychlého a prakticky bezplatného dosahu, přičemž město Příbram této výhody velmi dobře využívá ve prospěch obyvatel. Ti jsou prostřednictvím Facebooku informováni o důležitých organizačních záležitostech, o kulturně-společenském životě včetně aktivit spolků, sportovních klubů a podobně. Publikovány jsou i praktické informace, krizové informace, ale i rozličný odlehčený obsah. 

Administrátor stránky dosahuje vysoké míry interakce, tedy pohotových odpovědí na komentáře příspěvků, případně je na komentáře reagováno prostřednictvím emotikonů. Jedná se o důležitou součást komunikace na sociálních sítí a zároveň potvrzení ochoty a vůle o komunikaci s obyvateli, ochoty odpovídání na dotazy, připomínky či kritiku. Kvalita publikovaných fotografií je nadprůměrná, malý prostor pro jejich zlepšení ale vidíme. Videa jsou na stránce čím dál častěji, což je skvělé. Videa patří u uživatelů FB mezi preferovaný druh obsahu. Videa jsou zpracována kvalitně a mají informační hodnotu. 

Stránka velmi dobře využívá všech dostupných funkcionalit sítě (otevírací doba, zakreslení na mapě, možnost komunikace přes Messenger a podobně). Frekvence publikování obsahu je nadprůměrná a zcela v pořádku. Statické prvky (cover a profilový obrázek) jsou velmi kvalitní. Texty příspěvků je vhodné doplňovat emotikony, je poté atraktivnější pro upoutání pozornosti. Texty doplněné o emotikony, odrážky atd. dosahují na FB lepší čtenosti. Kvalita postů je vynikající. Jsou čtivé, kombinují se různé typy příspěvků, obsah je informativní, ale i zábavný a zajímavý.“

 

Městský web druhý

V rámci hodnocení spolkem Kvalikom město získalo také ocenění v soutěži Radniční web roku 2022. V krajském kole se Příbram umístila na druhém místě z pěti (kategorie municipality nad 10 000 obyvatel).

 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne