Slider

Příbram a příroda

Názory | Červenec - srpen 2024

Vyjeté koleje na Březohorském hřbitově na začátku letošního května. Foto: Václav Mikeš

Letos zažíváme v Příbrami hluk motorových sekaček už od dubna. Nepříjemný hlasitý zvuk mi připomíná, že s narůstající intenzitou pokračuje činnost, která je pro přírodu škodlivá svou přílišnou četností.

Před čtyřmi roky jsme se z několika tabulek umístěných na trávnících dozvěděli: Na této ploše jsou záměrně ponechané dočasně nekosené části trávníku. Minimálně kosený trávník více ochlazuje své okolí, lépe chrání půdu před nadměrným vysoušením, přispívá k rozmanitosti rostlinných i živočišných druhů.

 

TS vědí, co je správné

Znamená to, že v Technických službách města Příbrami (TS) vědí, co je správné. Proč se tím tedy neřídí? Proč vynakládají tolik prostředků na činnost, která škodí přírodě a ruší obyvatele města? Vždyť pohonné hmoty, platy zaměstnanců a pořízení sekaček a ostatních mechanismů včetně údržby něco stojí. Omezení této činnosti by bylo pro přírodu užitečnější, pro TS levnější a pro lidi ve městě příjemnější. Žiju v Příbrami již dlouho a pamatuji, že na trávnících bývalo nemálo květin. Sečení trávníků tehdy bylo pouze ruční, postupné a nejvýše dvakrát za rok. Žijeme v době, kdy panuje všeobecná posedlost sečením. Sekačku vlastní a také často používá téměř každý, kdo má nějaký trávník. Většina lidí si nejspíš ani neuvědomí, jaký dopad má tato jejich činnost na biodiverzitu.

Ale v TS vědí. Proč tedy takto jednají? Květnaté louky jsou již vzácné a luční květiny najdeme spíš v zahradnictví. Rostliny mizí a hmyz vymírá nejen kvůli zemědělství, ale i proto, že nedostanou šanci ani okolo lidských sídel, cest a jiných staveb právě kvůli častému sečení. Motýly budou naše vnoučata znát asi jen z insektárií (motýlárií), kde však středoevropští motýli nebývají. Jen málokdy se dá dosáhnout nějakého zlepšení s menší námahou a za nižší cenu. Zde by to šlo. Takzvaný anglický trávník je jistě nutný na dětských hřištích, ale mít ho všude je zbytečným mrzačením přírody. 

Zeleň je v Příbrami na ústupu. To, že jí máme dosud ještě dost, neomlouvá a ani neopravňuje činnost proti přírodě ve městě. Zeleň je v Příbrami takzvaně „revitalizována” (přeměnou na zpevněné plochy parkovišť) a „obnovována” (kácením stromů; této obnovy se možná dočkají naše vnoučata za desítky let). 

Alej více než stoletých lip před bránou Březohorského hřbitova má již jen 22 stromů. Prokazatelně již ubylo 17 stromů. Z toho pět stromů je pokácených letos. Byly pokáceny, protože uschly. Uschly kvůli solení silnice a chodníku. Pravděpodobně chybí i další stromy na začátku a na konci aleje. Není zde žádná náhradní výsadba nových stromů. Zbytečné a nadměrné solení, mnohdy i suchých silnic a chodníků se projevuje negativně nejen na zeleni. Poškozuje zejména betonové části cest, betonovou dlažbu a obrubníky. 

Na mnoha místech v Příbrami jsou rozježděné trávníky podél chodníků. Doba, po kterou k tomu dochází, a velký počet míst takto poškozených trávníků svědčí o tom, že se nejedná o ojedinělé pochybení. Vrcholem tohoto přístupu je vyjetí hlubokých blátivých kolejí v travnaté centrální cestě na Březohorském hřbitově na začátku letošního května. V době, kdy k tomu došlo, zde nebyla žádná neodkladná potřeba vjezdu nákladního auta nebo jiného těžkého mechanismu na travnatou cestu, navíc po vydatném dešti. Přitom podle pravidel TS, které jsou provozovatelem dětských hřišť, jsou oplocená dětská hřiště uzavřena při podmáčení travnatých ploch po dešti.

 

Tipy na zlepšení

Aby můj popis uvedených jevů nevyzněl jako nekonstruktivní kritika (kterou, jak jsme se dozvěděli z Kahanu, ředitelka TS odmítá), připojuji svůj návrh na zlepšení: 

  • Trávníky, kromě dětských hřišť, udržujte podle zásad, s kterými jste nás seznámili již před čtyřmi roky, aby se začaly postupně přeměňovat v květnaté louky.
  • Solení komunikací (silnic a chodníků) v zimním období, pokud možno, co nejvíce omezte. Preventivní solení suchých komunikací, snad podle předpovědi počasí, je mnohdy zbytečné. Vždyť zimy jsou již většinou mírné, řidiči aut jezdící denně do práce nebývají začátečníci, a kromě toho existuje také inertní posyp. Pokud občas napadne nějaký sníh, chodci se nezřídka vyhýbají slané břečce na chodníku, a jdou proto radši po trávníku, kde nikdo sníh neodhrnul, a hlavně nesolil. V zimě je chůze v přírodě daleko snazší a příjemnější než chůze ve městě.
  • Kácejte pouze jednotlivé a prokazatelně špatné stromy a náhradní výsadbu uskutečněte v nejbližším možném termínu podle vegetačního období. Potom kácení stromů ve městě, při rozumné komunikaci s veřejností, již nebude vzbuzovat žádné vášně. Výsledkem bude vícevěká alej či skupina stromů. Takové stromy pak budou dožívat jednotlivě a jejich postupná obnova nebude náhlou finanční zátěží pro město, jako v případě kácení a výsadby většího počtu stromů. Ale především nedojde k náhlému a velkému úbytku zeleně.
  • K údržbě chodníků (plužení, zametání apod.) používejte pouze vozidla a mechanismy, jejichž rozchod kol není větší než šířka chodníku.

 

Václav Mikeš
občan Příbrami

Panuje posedlost sečením

V letošním roce příznivé klima uspíšilo růst trávy a s první sečí se začínalo o měsíc dříve. Technické služby města Příbrami (TS) obhospodařují asi 80 ha zelených ploch, a proto je nezbytné začít se sečením včas. Dovoluji si souhlasit s pisatelem, že žijeme v době, kdy panuje posedlost sečením. V každé oblasti našeho života se setkáváme s nejrůznějšími názory a většinou jsou protichůdné. Nejinak je tomu v oblasti sečení. V tuto chvíli většina obyvatel města vítá pravidelnou seč a udržované trávníky. I místa dočasně nesečená mnohdy podléhají kritice. Zároveň jsme v otázce pravidelného sečení v souladu se zadáním zřizovatele. Na základě dalších podnětů můžeme dále rozšiřovat množství míst se sečí dvakrát do roka. Vytipujeme je ve spolupráci s Odborem životního prostředí (OŽP). 

Kácení stromů realizujeme vždy se souhlasem OŽP a jedná se o napadené stromy, uschlé či neprospívající. Náhradní výsadba je prováděna vždy, v souladu se zákonem, v množství a druzích navržených OŽP. Ne vždy se dřeviny pro náhradní výsadbu vrací na stejná místa, mnohdy jsou vybírána místa s vhodnějšími podmínkami pro zdravý růst dřevin v nejbližším okolí. 

Co se týče péče o komunikace a chodníky v zimním období, přizpůsobujeme množství použitých prostředků klimatickým podmínkám s cílem zmírňovat závady ve sjízdnosti a schůdnosti komunikací. Stejně i v tomto případě jsou názory velmi rozdílné a je obtížné vyhovět představám každého občana Příbrami. 

Ačkoliv není možné vždy postupovat podle vašich doporučení, bereme je v úvahu jako podnět pro možné další změny v údržbě v rámci našich finančních možností. 

Irena Hofmanová
Technické služby města Příbrami

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne