Slider

Příběh inflačního dodatku k parkovacímu domu

Názory | Listopad 2023

Parkovací dům u autobusového nádraží.

Při zasedání příbramského zastupitelstva v září letošního roku byl schválen tzv. inflační dodatek ke smlouvě na stavbu parkovacího domu u autobusového nádraží. Podle tohoto dodatku měla firma Metrostav, zhotovitel stavby, obdržet od města přibližně 7,2 mil. korun včetně DPH jako kompenzaci za inflaci. Dodatek nebyl v době po zářijovém zasedání zastupitelstva podepsán starostou, takže nenabyl platnosti a při říjnovém zasedání byl zrušen.

Celým příběhem o dodatku se prolínala klíčová otázka, zda je v pořádku hradit Metrostavu dodatečné náklady, které zhotovitel odůvodňoval údajnými nepředvídatelnými okolnostmi. Metrostav odkazoval na růst cen stavebních materiálů, k němuž došlo po ukončení nabídkové fáze zadávacího řízení a který podle Metrostavu souvisel s válkou na Ukrajině.

 

S péčí řádného hospodáře

Argumenty odpůrců dodatku spočívaly zejména v tom, že cena byla stanovena jako pevná, že město by mělo jednat s péčí řádného hospodáře a především že příslušné nové okolnosti nastaly ještě před podpisem smlouvy (6/2022). Metrostav tedy nemusel, pokud považoval už tehdy jemu známé okolnosti za nepříznivé, smlouvu podepisovat. Právě okamžik podpisu je totiž klíčový z hlediska změny okolností dle ustanovení § 1765 občanského zákoníku. 

Zákon o zadávání veřejných zakázek sice ukládá vybranému dodavateli povinnost uzavřít smlouvu, ale za neuzavření nestanoví žádnou sankci (kromě vyloučení takového dodavatele ze zadávacího řízení). Občanský zákoník pak umožňuje předsmluvní jednání ukončit, pokud je pro to spravedlivý důvod. Lze usuzovat, že změna okolností na jaře 2022 by takovým spravedlivým důvodem byla. 

Smolným momentem jednání zastupitelstva v září byla skutečnost, že u daného bodu nebylo umožněno vystoupit veřejnosti. Proto jsem společně s dalším občanem Markem Dvořákem, který stejně jako já nemohl přednést svůj příspěvek, požádal o schůzku starostu Jana Konvalinku. 

S Markem Dvořákem jsme hledali cestu, jak zkusit zvrátit příslušné rozhodnutí, podle našeho názoru chybné, a ušetřit městské pokladně miliony korun. Při schůzce, které se zúčastnilo zhruba deset zastupitelů napříč politickým spektrem, jsme přednesli důvody proti inflačnímu dodatku. Osobně jsem poukazoval zejména na to, že město má dobrou právní pozici a že vývoj cen v čase ani porovnání s jinými zakázkami nehovoří ve prospěch požadavku Metrostavu. Marek Dvořák se ve svém komentáři soustředil na otázku osobní odpovědnosti zastupitelů za rozhodnutí. 

Do programu jednání říjnového zastupitelstva byla na návrh zastupitele Václava Dvořáka zařazena revokace inflačního dodatku. V rámci říjnové rozpravy zastupitelů jsme se s Markem Dvořákem zapojili do diskuse jako zástupci veřejnosti. Uvedl jsem, že při tomto rozhodování nejsou důležité pocity, ale fakta (zastupitelé nehlasují o nejkrásnějším přebalu knihy). Právě pocity byly v rámci zastupitelské debaty, která mému příspěvku předcházela, poněkud překvapivě zmíněny jako argument ve prospěch dodatku.

 

Možnost, nikoliv povinnost

Především jsem se ale snažil zdůraznit, že město sice má možnost dodatek uzavřít, ale nemá takovou povinnost. To ostatně uvádí i stanovisko Ministerstva pro místní rozvoj a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které přišlo při diskusích o dodatku v průběhu uplynulého měsíce opakovaně na přetřes. V kontextu jednání o změně ceny jsem zmínil též skutečnost, že budovaný parkovací dům je podle obestavěného prostoru i užitné plochy menší oproti parametrům, vyplývajícím z minimálních (nepodkročitelných) požadavků podle zadávací dokumentace. 

Asi to nejdůležitější při říjnovém projednávání dodatku se odehrálo v rámci příspěvků Marka Dvořáka a radního Ivana Fuksy. Marek Dvořák opět zdůraznil odpovědnost jednotlivých zastupitelů za to, jak budou hlasovat. Radní Ivan Fuksa poté nastínil, že otázku zastupitelské odpovědnosti není radno podceňovat, a vyjádřil podporu revokaci souhlasu s inflačním dodatkem. Při závěrečném hlasování byl dřívější souhlas s inflačním dodatkem zrušen. Pro revokaci se vyslovili všichni přítomní zastupitelé. 

Zápisy ze zasedání zastupitelstva a podklady k jednání jsou k dispozici na webu pribram.eu, resp. pod zkratkou 1url.cz/juG21. Zvukové záznamy ze zářijového, resp. říjnového jednání zastupitelů o dodatku jsou na YouTube pod přímými odkazy 1url.cz/juGI7 a 1url.cz/guGIx. 

Tomáš Mosler

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne