Slider

Přes tisíc žárovek veřejného osvětlení bude nahrazeno LED svítidly

Život v Příbrami | Prosinec 2022

Město postupně mění starší žárovky veřejného osvětlení za nové LED svítidla. Foto: Eva Švehlová

Jedním z významných konzumentů energie ve městě je veřejné osvětlení. Příbram nechce osvětlení zásadně omezovat a raději volí přechod k úspornějším technologiím.

Veřejné osvětlení v Příbrami a osadách čítá zhruba 4600 kusů lamp. V rámci úsporných opatření není cílem veřejné osvětlení zásadně omezovat a raději se řeší výměna stávajícího osvětlení za úspornější LED svítidla. 

Z celkového počtu je v současné době zhruba 500 světel osazeno LED svítidly. Významná obměna svítidel se uskuteční na jaře, kdy bude vyměněno 830 svítidel, pro druhé pololetí se chystá obměna dalších 450 svítidel. Nastolený trend má pokračovat i v dalších letech a zároveň bude probíhat modernizace a výměna rozvaděčů osvětlení. 

„Přechodem na LED technologie dosáhne město významné úspory, která se pohybuje v rozsahu 60 až 80 procent v závislosti na typu, stáří a hustotě stávajícího osvětlení. Kromě plánovaných blokových výměn osvětlení Technické služby města Příbrami provádějí průběžnou výměnu jednotlivých nevyhovujících svítidel za LED a zároveň se připravuje také repase historizujících lamp za LED zdroje,“ uvedl příbramský starosta Jan Konvalinka. 

Kompletní přechod na LED technologii v celém městě i osadách je reálný v horizontu pěti let. Kromě samotné výměny osvětlení město přistupuje k dalším úsporným opatřením: Týká se to např. vypnutí či omezení nočního osvětlení památek (Svatá Hora, kostel sv. Jakuba Staršího na nám. T. G. Masaryka); zhasnutí nápisu Autobusové nádraží na stěně terminálu autobusového nádraží (52 světel); vypnutí poloviny světel na chodníku do Žežic; vytipování lokalit mimo zástavbu, kde bude možné noční osvětlení omezit. 

Se zahájením adventu se radnice setkávala s častějšími dotazy, zda bude třeba limitovat světelné vánoční osvětlení. „Vzhledem k tomu, že vánoční výzdoba je ze sta procent tvořena LED žárovkami se zanedbatelným příkonem, nepředstavuje omezení nebo vypnutí této výzdoby významnou úsporu a bude zachována v plném rozsahu,“ dodal starosta. 

Mezi návrhy na úspory se řešila také otázka, zda by nebylo možné omezit spotřebu vypnutím světel tzv. každé druhé. Tento způsob není možný, neboť by byl v rozporu se silničním zákonem, kdy vytváření tmavých mít je nebezpečné pro řidiče. Vytipovat se dají místa, kde by toto omezení osvětlení zákon umožňoval. Případné omezení by podle výpočtů nepřineslo ani poloviční úsporu oproti plánované úspoře dosažené pomocí výměny za LED osvětlení, tedy cesty, kterou se město ubírá. 

Eva Švehlová
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne