Slider

Pracovní stáže v Budapešti

Školství | Listopad 2022

Každý účastník projektu byl zařazen do firmy a ve všedních dnech pracoval. Foto: Johana Pechová

Tento školní rok dostali žáci střední školy Waldorfské školy Příbram úžasnou příležitost účastnit se vzdělávacího a pracovního programu Inovace učebních oborů II podpořeného z evropského programu Erasmus+.

 

Pobyt proběhl od 11. do 24. září 2022. Veškeré náklady akce pro 19 žáků a dva doprovázející pedagogy byly zaplaceny z této dotace. Žáci měli kromě ubytování, stravování a dopravy uhrazené kapesné ve výši 50 eur na osobu. 

Každý účastník projektu byl podle svého oboru a zaměření zařazen do firmy. Zde jsme po celé dva týdny ve všední dny pracovali. Žáci kombinovaného lycea s humanitním zaměřením pracovali v domově seniorů. Věnovali se zde podpůrným pracím a komunikaci s klienty. Řemeslnou výrobou se zabývali žáci učňovských oborů – umělecký truhlář a reprodukční grafik. Při práci i běžné komunikaci jsme si rozšířili znalosti ve zvoleném oboru, a zejména vyzkoušeli práci v prostředí s odlišným jazykem. Většina z nás již někde pracovala na dohodu o provedení práce v ČR, avšak toto byla pro všechny první zkušenost s prací v zahraničí. Komunikačním jazykem byla angličtina, s nadšením jsme se však učili i běžné fráze v maďarštině. 

Ubytovaní jsme byli nedaleko od centra, takže jsme měli možnost dobře prozkoumat a poznat maďarskou metropoli. Měli jsme i dostatek volného času po práci nebo o víkendech. Poznávali jsme kulturní život ve městě, hovořili s řadou místních obyvatel. Lidé na nás byli milí, jak organizátoři, tak i kolegové v práci. Organizátoři projektu s námi udržovali po celou dobu kontakt a mohli jsme se na ně kdykoli obrátit s dotazy či s drobnými nesnázemi. Příjemná byla také obsluha v restauraci, kam jsme pravidelně chodili na večeře. 

Myslím, že se všichni shodneme na tom, že náš dvoutýdenní pobyt v Budapešti byl naprosto nezapomenutelný, plný zážitků, radosti i slz dojetí. Přáli bychom takovou zkušenost i dalším spolužákům v příštích letech. Na viděnou, viszlát!                  

Tara McDonell, žákyně 4. ročníku oboru kombinované lyceum WŠ

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne