Slider

Pozvánka do Galerie Františka Drtikola

Krátce | Prosinec 2021

Foto: Irena Zlámalová, Jeden rok v životě jedné holky

Přednáška – Tomáš Pospěch – Josef Koudelka – Český fotograf?

2. prosince 17.30

Josef Koudelka se vždy hlásil ke svému rodišti ve Valchově blízko Boskovic, stejně jako k Praze, češství, evropanství... Cítil se být především světoobčanem, svobodným, a tedy pokud možno neomezovaným žádnými státními hranicemi a národními kulturami. Nemá smysl se ptát, zda je Moravák, Čech nebo Francouz. Ale většina textů o něm psali zahraniční autoři, kteří neznali a většinou ani nemohli podrobně znát český kontext. Pokusím se proto představit tvorbu Josefa Koudelky v souvislosti s českou fotografií a výtvarným uměním.

Tomáš Pospěch: Jako historik umění se zaměřuje se především na fotografii a současné výtvarné umění střední Evropy. Je autorem více než dvaceti knih, například monografií Vladimíra Birguse, Jindřicha Štreita, o současné slovenské dokumentární fotografii (Slovensko) nebo antologie textů Česká fotografie 1938–2000 v recenzích, textech, dokumentech (2010), spoluautorem výstav a knih Česká fotografie 80. a 90. let 20. století (Olomouc, 2002), Viktor Kolář (Kant, 2010) nebo Tenkrát na Východě, Češi očima fotografů 1948–1989 (Kant, 2009), podílel se na vytváření hesel do encyklopedie Nová encyklopedie českých výtvarných umělců (Academia, 2006).

 

Příbramské betlémy – tradiční i netradiční

vernisáž 3. prosince 17.00

Vánoční výstava nabízí dvě desítky historických i současných betlémů z příbramského hornického regionu. Výstavu prezentuje Hornické muzeum Příbram ve spolupráci se Spolkem Příbramští betlémáři v prostorách Galerie Františka Drtikola. Jádro výstavy tvoří cenné historické betlémy z konce 19. a první poloviny 20. století, představující ukázkou tvorby horníků z Příbrami i okolí. Doplněny jsou novějšími pracemi, jejichž autoři k tvorbě přistoupili inovativním způsobem a místo dřeva si zvolili méně obvyklé materiály, například textil, keramiku, vlněnou přízi, cín či kameny. Nejmenší návštěvníky zaujme betlém inspirovaný pohádkami. Scénář připravila Klára Posekaná a výstava potrvá do 9. ledna 2022.

 

Ježíšek ve virtuální realitě Galerie Františka Drtikola

Prezentace 16. prosince 17.00–20.00

Uvedení nových uměleckých děl, 360° filmů a her ve virtuální realitě Galerie Františka Drtikola a předvánoční překvapení.

Czech Press Photo 2020

Tradiční příbramská repríza představí výběr oceněných snímků z roku 2020, a to v kategoriích:

  • Aktualita
  • Reportáž
  • Každodenní život
  • Umění a kultura
  • Sport
  • Portrét
  • Člověk a životní prostředí

 Pozvánka

Jan Freiberg, Galerie Františka Drtikola

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne