Slider

Poutníče, postůj a pomni dnů minulých

Brdy | Říjen 2022

Pozůstatky Teslínského kláštera, vstup. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

V Brdech nalezneme řadu historických pamětihodností: zřícenin hradů, smírčích křížů, pomníků, zbytků úzkokolejných železnic, stop rozsáhlých vodních děl či artefaktů činnosti armády československé nebo okupační německé. K zajímavým starodávným památkám patří zaniklý benediktinský klášter, zvaný na Teslíně, nedaleko západního břehu Hořejšího padrťského rybníka.

Na klášter nás nejprve upozorní cedulka s nápisem Poutníče, postůj a pomni dnů minulých. Vydáme-li se na cestičku mezi mohutnými buky, záhy spatříme terénní nerovnost protáhlého obdélníkového tvaru, pokrytou vegetací. Zde stával přibližně 45 m dlouhý a 10 m široký kamenný kostel Sv. Jana Křtitele, opodál zřejmě budova kláštera benediktinského proboštství. V okolí se patrně nacházely roubené hospodářské stavby, možná se tu rozkládala malá víska, kolem louky. Dnes je již toto území pokryto starým hustým lesem. Pod bývalým klášterem se na Zlatém potoce zrcadlí dva romantické rybníčky. Místu se také odedávna říká „U kostelíka“, v mapách je uveden název Baštín.

Doba vzniku kláštera není zcela přesně známa. Když nebudeme brát v potaz nevěrohodný text Václava Hájka z Libočan, poněkud jistější písemná zmínka, ve které šlechtic Protiva z Rožmitálu ve své poslední vůli daroval pozemky na stavbu kláštera severně od dnešních Teslín, klade jeho vznik do roku 1310 či o něco pozdější. Další listina z doby Karla IV., která již dokládá existenci proboštství včetně zděného gotického kostela Sv. Jana Křtitele, pochází z roku 1353.

Je tedy možné, že benediktini obývali klášter více než sto let. Kostel i proboštství pak byly vypleněny přes Brdy táhnoucím husitským vojskem, uvádí se 8. února 1421. Kostel ani proboštství pak již nikdy obnoveny nebyly (zdroj: Pavel Wünsch: brdy.org, Jan Čáka: Střední Brdy, krajina neznámá, tématem se také podrobně zabývá Věra Smolová ve svém článku Benediktinské proboštství na Teslíně).

Trasu si můžeme naplánovat například z Míšova. Po červené je to k pozůstatkům Teslínského kláštera 3,6 km, poté můžeme pokračovat ještě asi 1,5 km k hrázi Hořejšího padrťského rybníka.

Projděme se lodí bývalého kostela Sv. Jana Křtitele, z jehož zaniklých zdí i podlahy dnes vyrůstají mohutné stromy, o něco níže poseďme u romantických rybníčků a popřemýšlejme nad pomíjivostí věcí – v krásném prostředí brdských lesů.

Jaroslav Hodrment

 

  • Oblast: Brdy
  • GPS start: Míšov: 49.6230281N, 13.7250472E
  • Trasa: Míšov – pozůstatky Teslínského kláštera
  • mapy.cz/s/medovasaru
  • Vzdálenost: 3,6 km
  • Typ: pro pěší i cyklisty
  • Náročnost: mírná
  • Značení: červená
  • Zajímavosti: nedaleko dva romantické rybníčky

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne