Slider

Potkani mají stálý přísun potravy

Život v Příbrami | Prosinec 2021

problém při hubení představuje množství jídla, které se dostane do kanalizace.

Deratizace v Příbrami probíhá na veřejných prostranstvích a v kanalizačním systému i několikrát ročně. Velký problém při hubení představuje množství jídla, které se dostane do kanalizace, často vlivem drtičů odpadů používaných v kuchyních.

 

V posledních týdnech si někteří občané stěžovali na vyšší výskyt potkanů na veřejných místech. Ohnisky bývají vstupy do kanalizačního systému, místa s kontejnery na odpad, mezi konkrétní lokality pak patří Ryneček nebo Hořejší a Dolejší Obora. „Na jaře a na podzim provádíme plošnou deratizaci v lokalitách sídliště a okolí Příbramského potoka, během roku ještě v místech, kde vznikne ohnisko výskytu,“ uvedla Daniela Wagnerová z Odboru životního prostředí Městského úřadu Příbram. Prostřednictvím specializovaných firem provádí město deratizaci na veřejně přístupných místech. V případě kanalizací má tuto činnost na starosti společnost 1. SčV. Deratizaci provádějí také soukromé subjekty, v blízkosti ubytoven např. firma Stavus. Jen město každoročně na hubení hlodavců nebo eliminaci přemnožených holubů vydá kolem 200 000 korun. 

Konkrétní postup při deratizaci popisuje společnost 1. SčV takto: Deratizátoři ničí potkany pomocí přípravku na hubení potkanů Hubex. Je to půlkilová tabulka, která má modrošedou barvu a voní podle toho, co se do přípravku přidává – čokoláda, sušenky, pekárenské zbytky. Vůně musí potkany přilákat. Přípravek obsahuje účinnou látku Warfarin, která způsobuje vnitřní krvácení. Potkan je zmatený, malátný, obvykle někam zaleze nebo naopak z kanálu vyleze na povrch a asi za 5–8 dní pojde. 

Deratizátor do kanálu nechodí, přípravek se do mělkých kanálů hází na tzv. kantovky, což jsou plošiny v kanále, kde neteče voda, u hlubší kanalizace se pro uložení Hubexu používá plastová roura k přesnějšímu umístění. Deratizátoři s potkany téměř nepřijdou do kontaktu, protože potkan je plaché zvíře a uteče. 

Plošná deratizace probíhá obvykle od dubna do října. Deratizační firma provádí deratizaci na povrchu, společnost 1. SčV se zabývá kanalizací. Postup deratizace na sebe navazuje. Deratizátoři denně ošetří průměrně až 80 vytipovaných kanálů. Na jeden kanál se dává vždy 1 kg Hubexu. Během mrazů, kdy se nedají kanály otevírat, deratizátoři připravují plán deratizace na další rok a určují lokality nejčastějšího výskytu potkanů, které je nutno likvidovat. 

Velkým problémem pro deratizátory jsou zbytky jídla, které se dostanou do kanalizace. Práci jim ztrpčují také drtiče odpadků používané v kuchyních. Odpad z kuchyňských drtičů nepatří mezi odpadní vody a kanalizačním řádem města Příbram je jeho odvedení do kanalizace zakázáno. Takový odpad je nutné kompostovat. Navzdory vynaloženému úsilí platí, že zvířata mají v kanálech dobré podmínky k životu, a zcela vyhubit potkany je vlastně téměř nemožné. 

Stanislav D. Břeň s využitím podkladů 1. SčV

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne