Slider

Postavili jsme tábor a přijali nováčky

Školství | Únor 2024

Tábor nové éry se koná nejen na novém místě, ale také s novými stany týpí. Foto: 4. skautský oddíl Mohawk

Příbramský 4. skautský oddíl Mohawk se v loňském roce rozrostl o nové členy, vybudoval si tábořiště a absolvoval mnoho výprav a aktivit, jejichž cílem je naplňovat vizi skautského hnutí – prostřednictvím her, dobrodružství, soutěživosti, sportu, přátelství a zajímavých aktivit se snažit z dětí a mládeže vychovat na jedné straně slušné a férové, ochotné a pomáhající a na druhé straně silné, hbité a odolné jedince.

 

Do začátku roku 2023 vstoupil příbramský 4. skautský oddíl Mohawk opět o něco početnější – je nás totiž okolo třiceti. Během prvních tří měsíců se uskutečnily tři víkendové výpravy – jedeme do dobře známých Myštic, poprvé navštěvujeme brdskou chatu Šimákovnu a už poněkolikáté jihočeský Skaličný. V polovině dubna čeká několik nejzkušenějších mezioddílové setkání v Olomouci. 

Celé jaro je oproti předchozím letům věnováno přípravě tábora. Stojí před námi totiž nelehký úkol – vybudovat kompletní tábořiště tak, abychom na něm v létě mohli bez problémů strávit dva týdny. Při čtyřech nabitých víkendech jsou na louce za Březnicí odpracovány stovky hodin. Velkou zásluhu na tom, že se vše povedlo, mají především rodiče, kteří přispěli radou, pomocí nebo obojím, a různí kamarádi. Poděkování patří i městu Příbram, které poskytlo finanční dotaci, díky které jsme mohli pořídit nové stany týpí. 

Samotný tábor se konal na přelomu července a srpna. Třicet táborníků mělo tu možnost užít si dva týdny pobytu v přírodě. Byť nás prvních pár dní trápilo velké sucho a po zbytek tábora naopak deště, byl to snad pro všechny skvělý zážitek. Během dne byl obvykle program zaměřený na poznávání přírody nebo tábornické dovednosti, podle počasí jsme si užili spoustu her v lese, na louce nebo v jídelně pod střechou. Uspořádali jsme také jednodenní výlet do Březnice a dvoudenní výpravu na bývalé mohawské tábořiště u Orlíku. Večery jsme obvykle trávili v týpí při zpěvu, povídání nebo hrách. Sedm z nás složilo u slavnostního ohně slib a tři skautky úspěšně prošly náročnou Zkouškou tří orlích per. Nešlo však jen o samotný program – důležitou součástí skautského tábora je také schopnost postarat se o sebe a pomoci mladším táborníkům. Každý tak měl službu v kuchyni, noční hlídku nebo pomáhal při přípravě dřeva. Podívat se za námi a pomoci s programem přijelo i několik kamarádů. 

Důležitým milníkem Tábora nové éry byly volby vedoucích. V pořadí 6. náčelníkem Mohawků se stal Samotář a pod jeho vedením jsme 5. září zahájili 26. období kmene Mohawk. Jelikož jsme se opět rozrostli (v září nás bylo přes čtyřicet), změnilo se i uspořádání schůzek a došlo k rozdělení na mladší a starší. 

Poslední čtyři měsíce roku přinesly několik dalších výprav. Na tu první vyrážíme v půlce září na jihočeskou Blatenku. V říjnu jsme měli víkendovku v milínském pivovaru a mladší si užili jednodenní výpravu v ulicích Příbrami. Listopad patřil našemu tradičnímu cíli – Kubrychtově boudě v Českém krasu. Díky domluvené prohlídce štol to tentokrát bylo ještě zajímavější. Prosinec jsme zahájili víkendem na uzlařském závodě v Kolíně. Během dalších dvou víkendů jsme měli akci s pečením perníčků, tradiční vánoční nadílku a posledním podnikem byla výprava s rodiči, při které jsme vyrazili na vrch Květná. 

Rok 2023 byl ve znamení mnoha zajímavých chvil a důležitých změn, už nyní se těšíme, co přinese rok nový. Podrobnosti o našich aktivitách najdete na webu indianipribram.cz

Martin Kostka, Matěj Mosler
skautský oddíl Mohawk

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne