Slider

Portál občana má vylepšené funkce a přihlašování

Život v Příbrami | Prosinec 2021

Díky bankovní identitě můžete nyní lépe komunikovat s Městským úřadem Příbram.

Díky bankovní identitě můžete nyní lépe komunikovat s příbramským městským úřadem. Stačí se přihlásit na tzv. Portálu občana, který najdete na internetové adrese portalobcana.pribram.eu.

 

Příbram byla jedním z prvních měst, která pro občany zprovoznila tzv. Portál občana. Pro klienty je umožněn elektronický kontakt s úřadem bez nutnosti tisku dokumentů, jejich odesílání poštou nebo osobním doručením. Portál občana nyní prošel vylepšením tak, aby práce s ním byla uživatelsky přívětivější. 

Hlavní změna spočívá v přístupu. V rámci přihlášení přes eIdentitu je nyní možné používat tzv. bankovní identitu, kdy se přihlašujete stejnými údaji, které využíváte při přístupu do svého internetového bankovnictví. Tím jsme zásadně rozšířili možnosti přístupu pro občany, kteří nedisponovali eObčankou, datovou schránkou nebo registrací v identitě MojeID. Nyní se uživatel může přihlásit za podmínek, že je majitelem bankovního účtu a má aktivní bankovní identitu u vybraných bank. Aktuálně to jsou Airbank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Moneta Money Bank a Raiffeisenbank. Další se budou postupně doplňovat. 

Novinku představuje také zjednodušený proces celého přihlášení. V nové verzi portálu občan již nemusí procházet procesem registrace, ale vždy se jen přihlašuje zvolenou identitou. Při prvním přihlášení si občan doplní dodatečné informace jako e-mail nebo telefon, pokud nám tyto údaje nepředá zvolená identita. Následně se může uživatel přihlašovat jakoukoliv další identitou, která je na portálu občana k dispozici. V původní verzi nebylo možné, aby např. po prvním přihlášení eObčankou mohl uživatel při příštím přihlášení využít bankovní identitu, což nebylo příliš praktické. Toto omezení již neplatí. Navíc bankovní identitu může občan využít kdykoliv, tedy nemusí mít u sebe občanský průkaz a čtečku. 

Doplněna byla také možnost uživatelského nastavení notifikací na vybraný kontakt. Tuto funkci lze využít při prvním přihlášení a následně ve svém profilu v nastavení. Při zapnutí dostává uživatel důležité informace přímo na svůj e-mail. Může se například jednat o blížící se splatnost jeho závazků vůči úřadu. 

Portál občana prošel rovněž celkovou změnou vzhledu, zejména v oblasti hlavní navigace a zjednodušeného zobrazení v mobilních zařízeních. Práce s portálem je velmi jednoduchá, po přihlášení se na formuláři žádosti automaticky předvyplní vaše osobní údaje a formulář odešlete z pohodlí domova nebo kanceláře bez nutnosti osobní návštěvy úřadu. Přes portál můžete hradit i platby, vše je jednoduché, zautomatizované a přehledné. Stav svých závazků si můžete kdykoliv zkontrolovat. Do budoucna budeme portál rozvíjet a věříme, že počet uživatelů dále poroste. 

Jaroslava Poláková, Městský úřad Příbram

 

 Co vyřídíte díky Portálu občana?

  • poplatek za psa
  • poplatek za odpad
  • komunikaci a žádosti vůči jednotlivým odborům Městského úřadu Příbram
  • podnět adresovaný městu Příbram
  • informovanost o závazcích vůči městu a jejich plnění (s možností platby kartou)
  • zjištění aktuálního stavu běžících řízení
  • elektronické podání dokumentu na podatelnu


Více na portalobcana.pribram.eu

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne