Slider

Portál občana: Brána do světa elektronických služeb státu i Příbrami

Rozvoj města | Březen 2021

Vstupní stránka do Portálu občana města Příbram. Repro: Kahan

Pandemie přinesla do života občanů mnoho zvratů a novinek. Jednou z nich mohla být potřeba více komunikovat digitálně. A to i v oblastech, které byly donedávna doménou spíše papírování nebo osobních návštěv ve firmách či na úřadech. Jednu z možností, jak digitálně komunikovat se státem nebo městy, představuje takzvaný Portál občana.

Nutnost digitalizace veřejné správy vedla ke vzniku řady projektů, které bylo třeba propojit do jednoho místa, aby občan mohl zabezpečeně komunikovat na dálku se všemi orgány veřejné správy. Tuto úlohu brány k jednotlivým elektronickým službám státu plní Portál občana. 

Nenechte se vybodovat

Představte si, že chcete zjistit stav bodů v registru řidičů. Díky Portálu občana znáte „skóre“ během několika vteřin. Nemusíte nikam chodit, nikde podávat žádost, stačí se jednoduše přihlásit, podívat se na kartu Údaje z registru řidičů, a hned víte, zda máte zítra řídit s ještě větší obezřetností než obvykle. 

Pokud potřebujete mít údaj o počtu bodů ve výpisu, lze si o něj přímo z portálu požádat. Podobně také o další dokumenty. Získáte například výpis údajů z registru obyvatel (včetně jejich využití), dále pak výpis údajů o podnikajících osobách, ze seznamu kvalifikovaných dodavatelů, insolvenčního rejstříku, rejstříku trestů právnických osob nebo živnostenského rejstříku. 

Skrze Portál občana je možné jednoduše podat trestní oznámení nebo požádat o potvrzení o studiu. Na portálu si můžete stáhnout také nejrůznější formuláře státní správy (České správy sociálního zabezpečení, Finanční správy, Registru živnostenského podnikání apod.), krajů či obcí. 

V rámci osobního profilu vidíte vydané doklady, a to včetně jejich platnosti. Můžete si pak nastavit takzvané notifikace coby prevenci toho, že vám vyprší platnost řidičského průkazu. Zadáte svůj e-mail nebo telefon a v patřičný čas dostanete upozornění o blížící se exspiraci. Využívat můžete také kalendář, kam si lze vložit všechny důležité údaje, které souvisejí s vašimi povinnostmi vůči státu. Opět vám mohou chodit připomínky formou esemesek, e-mailů nebo přímo do kalendáře (iCal). Váš profil umožňuje nahrávání a správu nejrůznějších dokumentů, úložiště má velikost 500 MB.

 

Připojte další služby včetně příbramského portálu

Užitečná je sekce nazvaná Moje služby. Sem si můžete přidávat autorizované služby z předem definovaného a stále rozšiřovaného výběru. Aktuální je Sčítání lidu, domů a bytů 2021. Díky tomu se „můžete sečíst“ online prostřednictvím počítače, mobilu nebo tabletu. Není třeba spojení se sčítacím komisařem ani návštěva kontaktního místa. 

Další z nabízených služeb je Portál občana města Příbram. Jedná se o obdobu toho celostátního, ale zahrnuje agendy, které řešíte přímo v Příbrami. Zaplatíte zde například poplatek za svoz komunální odpadu nebo za psa. Pokud komunikujete s úřadem spíše elektronicky, najdete zde také přehled všech svých případů. Narazíte také na sekci s dalšími informacemi o zdejším úřadu nebo přehled závazků vůči městu a jejich plnění. Z městského portálu se také jedním proklikem dostanete na ten celostátní a naopak.

 

Přihlásit se jako do banky

Celostátní Portál občana najdete na internetové adrese obcan.portal.gov.cz, příbramský portál funguje na doméně portalobcana.pribram.eu. Přihlásíte se několika způsoby. Zásadní novinku posledních týdnů představuje zpřístupnění vlivem takzvané bankovní identity. Už nyní portál nabízí přístup s dvoufaktorovým ověřením, pokud jste klienty internetového bankovnictví ČSOB, České spořitelny nebo Komerční banky (v čase uzávěrky Kahanu probíhal zkušební provoz, řádné přihlášení by mělo být možné již v únoru). V procesu autorizace jsou nyní i další bankovní ústavy. 

Od využití bankovní identity si odborníci na eGovernment slibují, že výrazně vzroste zájem občanů o vyřizování úředních záležitostí elektronicky. Přístup do své banky pomocí elektronického bankovnictví mají totiž miliony Čechů. Pro přístup do Portálu občana – celostátního i příbramského – pak už nebude potřebovat nic jiného než chuť komunikovat se státem elektronicky. 

Pokud potřebuje více informací, stáhněte si příručku. K dispozici je přímo ve vašem profilu na Portálu občana nebo také pod zkratkou 1url.cz/Gz8xs.

 Stanislav D. Břeň

 

 

Jak se přihlásit?

  • Datové schránky
  • Mobilní klíč eGovernmentu
  • eObčanka
  • NIA ID (přihlášení na portálu tzv. národního bodu)
  • IIG – International ID Gateway (pro další občany EU)
  • První certifikační autorita (čipové karty Starcos)
  • mojeID
  • ČSOB (bankovní identita)
  • Česká spořitelna (bankovní identita)
  • Komerční banka (bankovní identita)

 

Co nového se chystá na Portálu občana?

  • kompletní redesign
  • implementace online platební brány
  • mobilní aplikace
  • zobrazení části zdravotní dokumentace
  • elektronické podání žádosti o nový řidičský průkaz
  • zobrazení údajů z registru silničních vozidel

zdroj: Veřejná správa

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne