Slider

Poplatek uvolní parkovací místa

Doprava | Únor 2022

Vlastnictví automobilu, jako jakékoliv jiné vlastnictví, s sebou přináší i náklady. Foto: red

Vedení města pokládá nový parkovací systém za nejdůležitější změnu v parkování, která se v Příbrami za posledních 20 let odehrála. V několika bodech shrnujeme hlavní důvody i přednosti parkování a zároveň tak reagujeme na poznámky zastupitele Vladimíra Krále v tomto vydání Kahanu. 

Vlastnictví automobilu, jako jakékoliv jiné vlastnictví, s sebou přináší i náklady. Povinné ručení, havarijní pojištění, údržby a opravy, náklady na pohonné hmoty… Potřeba parkovat přináší další přirozené výdaje. A to nejen v Příbrami, stačí se podívat na zpoplatňování parkování v jiných městech. Náš cíl spočívá v tom, aby tento náklad byl co nejnižší a měl především regulativní charakter. Proto zpoplatnění rezidentů bude pouze symbolické a tři koruny za den nelze považovat za alarmující. Za tuto velmi nízkou částku naopak systém rezidentům umožní parkovat mnohem lépe a rychleji. Z analýz, které jsou zveřejněny a jež podporují data z jiných měst, vychází, že se uvolní nebo zrychlí obrátkovost na 600–1000 parkovacích místech. 

Pokud bychom měli nově vybudovat takový počet nových parkovacích míst, stálo by to Příbram (a tedy každého občana, ať auto vlastní, nebo nikoliv) 350 až 600 milionů korun (asi 590 000 korun za parkovací místo v parkovacím domě). Tudíž odhadované náklady a zřízení systému ve výši 10 milionů korun lze ve srovnání s náklady na vybudování nových míst považovat za zanedbatelné. Návratnost investice bude mnohem kratší. 

Volné garáže představují pouze jeden z mnoha argumentů. Pokud se uvolní 2–10 % parkovacích míst díky tomu, že lidé uklidí svá auta do garáže, půjde o významný příspěvek pro parkování zvláště v určitých lokalitách. Větší počet volných míst pak zaznamenají všichni motoristé. 

Nikdy nebylo řečeno, že bude uplatňován jednotný mustr při zavádění systému. Například u nemocnice a na sídlišti bude režim parkování odlišný tak, aby co nejlépe vyhovoval potřebám motoristů – na sídlišti upřednostníme noční parkování a ve starém městě denní obrátkovost. Analyzujeme konkrétní problémy v dané oblasti a snažíme se je odstraňovat (např. nové parkování v ul. Gen. Kholla na sídlišti). 

Budoucí vývoj směřuje alespoň částečně k elektromobilitě a elektřina pro automobily bude součástí běžného obchodu, podobně jako to vidíme u fosilních paliv. A tak už nyní se dobíjecí stanice nacházejí např. u Stop Shopu, u Penny marketu (Seifertova), u OMV (Evropská) a další jsou v přípravě. Město plánuje vybudovat dobíjecí body na nově chystaném parkovišti na Flusárně. S rostoucí poptávkou poroste počet stanic. 

Vybudování velkokapacitních parkovišť ve městě bude nezbytné. V příštím roce by měl být vystavěn první parkovací dům u autobusového nádraží. V plánu jsou ještě další dva – v lokalitě Milínská/Ryneček a v docházkové vzdálenosti od náměstí 17. listopadu. 

Při postupném zavádění budeme upravovat nastavení pravidel tak, aby cíle – tedy jednoduššího parkování pro všechny – bylo dosaženo. 

Martin Buršík, místostarosta a ekonom města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne