Slider

Pomoc pečujícím rodinám není složitá. Stačí jít na procházku či uvařit oběd

Život v Příbrami | Únor 2023

V rámci homesharingu můžete vzít dítě třeba jen na procházku, a tím ulevit pečující rodině. Foto: CPKP střední Čechy

Slyšeli jste už o homesharingu? Homesharing je přirozený způsob podpory rodin, kde vyrůstá dítě s intelektovým postižením. Propojujeme pečující rodiny s rodinami či jednotlivci, kteří chtějí část svého volného času věnovat těmto rodinám a jejich dětem a stát se hostiteli.

 

S lidmi, kteří pečují, pracujeme několik let. Při práci vidíme, že je kolem nás stále řada pečujících, kteří se starají o své dítě s hendikepem, a nikdo o nich moc neví. Nejsou nikde moc vidět ani slyšet – na rozdíl třeba od jejich dětí s postižením. I proto se posledních sedm let zaměřujeme na různou formu podpory, kterou pečující potřebují, a jsme rádi, že se jejich situace pomalu zlepšuje. Neustále hledáme, jak jim pomoci, aby si mohli od své náročné péče na chvíli oddechnout. A homesharing je právě jedna z dalších cest. Osvědčil se v zahraničí a úspěšně se rozvíjí i u nás. Máte chuť pomáhat a trochu volného času? Zapojte se do projektu Homesharing. 

A jak to funguje? Hostitel si pravidelně na domluvenou dobu bere dítě, se kterým společně tráví čas. Mohou jít na procházku, uvařit si oběd, hrát si a získávat spolu nové zážitky. Rodiče zatím mají možnost vyřídit si úřady, lékaře, věnovat se svým ostatním dětem nebo prostě na chvíli vypnout. 

Máme skupinu hostitelů, kteří se těší na chvíle prožité s dětmi. Čas tráví podle společné domluvy a zažívají mnoho nečekaného, překvapivého a radostného. Každé setkání pečlivě naplánují, přestože je nakonec většinou všechno jinak. Buď prší, je zima nebo má někdo rýmu. 

Nemusíte se ničeho bát. Na nezávazné informační schůzce se dozvíte zkušenosti hostitelů i pečujících rodin. Budete mít možnost zeptat se na vše, co vás bude zajímat. Pokud se společně domluvíme, že je homesharing pro vás to pravé, zajistíme vám proškolení a budeme vás po celou dobu provázet. Odměnou vám bude dobrý pocit, radost a nová dlouhodobá přátelství. A to za to rozhodně stojí. Chcete nabídnout svůj čas a sdílet ho s „našimi“ dětmi? Ozvěte se na e-mail homesharing@cpkp.cz. Podrobnější informace najdete také na webech homesharing.cz nebo na cpkp-stc.cz. 

Martina Macurová, Renata Baxová, Petra Štěpová
Centrum pro komunitní práci střední Čechy

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne