Slider

Pohled odjinud

Úvodník | Květen 2024

Příbramský starosta Jan Konvalinka

Čas od času se mi poštěstí prohodit pár slov s přespolními návštěvníky našeho města a vyptat se jich na to, jak na ně Příbram působí. Bývám překvapen tím, že vidí zpravidla ty pěknější věci, než které jsme zvyklí vídat a hodnotit my – zdejší. A ti, kteří zde třeba pár let nebyli, bývají mile překvapeni, jak město prokouklo. Viděno reálně – k dokonalosti to tu má opravdu ještě daleko, nicméně pozitivní zpětné vazby dávají tušit, že vývoj jde správným směrem.

 

Je před námi hlavní část naší příbramské turistické sezony. Rok od roku si k nám najde cestu větší počet návštěvníků. Mezi duo hlavních turistických magnetů, které tvoří poutní areál Svatá Hora a Hornické muzeum Příbram, se stále více dere sportovně relaxační areál na Novém rybníku. Ten doznal po covidových letech lehkou změnu v podobě svého zaměření. Dříve se jednalo o místo, které primárně přinášelo radost a odpočinek obyvatelům města. Vybudováním nových ubytovacích kapacit se však do spektra návštěvníků přimíchali i lidé ze všech koutů republiky. Pro letošek se Příbramští i ti přespolní můžou těšit na další atrakci, která není v našich zeměpisných končinách zcela obvyklá – na wake park neboli na jízdu na prkně po vodní hladině. 

Mezi důvody, proč se zajet do Příbrami podívat, patří i rozličné akce, kterých směrem k létu přibývá. Ať už jsou to hudební skvosty v rámci Hudebního festivalu Antonína Dvořáka nebo rodinné akce na Nováku či v divadle, případně cokoliv jiného, co je v režii místních spolků, pokaždé je důvod zajet do Příbrami a strávit tu nějaký čas. 

O tom, co a jak Příbram dělá pro rozvoj turismu, se dočtete na stránkách tohoto čísla Kahanu. Osobně doporučuji mrknout na tabulku s mobilními daty na straně 9, ze které jde krásně vidět, jak se návštěvnost města – i když rok 2022 byl ještě poznamenán částečně covidem – meziročně zvedla. To je jednoznačně dobrá zpráva. 

Jan Konvalinka
starosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne