Slider

Podnikatelé komunikují s úřady pomocí datových schránek

Krátce | Prosinec 2023

Datová schránka je zpřístupněna prvním přihlášením.

Od ledna 2023 byla postupně všem podnikajícím fyzickým osobám a právnickým osobám automaticky ze zákona zřízena datová schránka.

Datová schránka je zpřístupněna prvním přihlášením. Těm, kteří se sami nepřihlásí, se schránka automaticky aktivuje po uplynutí 15 dnů ode dne doručení přihlašovacích údajů. Máte-li zpřístupněnou svou datovou schránku, orgány veřejné moci vám doručují dokumenty (výzvy, předvolání, ohlášení, změny atd.) prostřednictvím datové schránky. Aby vám žádná datová zpráva neunikla, můžete si aktivovat možnost zasílání upozornění. Pokud zadáte telefonní číslo nebo e-mail, o nové zprávě se pak dozvíte ihned, jakmile ji obdržíte do datové schránky. Připomínáme, že dokument, který byl dodán do datové schránky, je doručen okamžikem, kdy se do datové schránky přihlásíte. Nepřihlásíte-li se ve lhůtě 10 dnů ode dne, kdy byl dokument dodán do datové schránky, považuje se tento dokument za doručený posledním dnem této lhůty. Pozastavení či přerušení provozování živnosti nemá vliv na zřízení či znepřístupnění datové schránky.

Datová schránka je zřízena i subjektům, které mají živnost pozastavenou nebo přerušenou. Datovou schránku je možné znepřístupnit zrušením všech živnostenských oprávnění. Ke zrušení datové schránky dojde po uplynutí tří let ode dne výmazu ze zákonem stanovené evidence, tj. ukončení podnikání.

Více informací najdete na webu info.mojedatovaschranka.cz nebo vám rádi poradí na infolince datových schránek na tel. čísle 954 200 200.  

Andrea Stramová
Obecní živnostenský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne