Slider

Počet přestupků v CHKO Brdy klesá

Bezpečná Příbram | Březen 2020

CHKO Brdy představuje velmi rozhlehlé území mnohdy s nepřístupným terénem.

Již čtyři roky má obvodní oddělení Příbram-venkov na starost středočeskou část Chráněné krajinné oblasti Brdy s rozlohou kolem 175 km2, kde policisté dohlížejí na veřejný pořádek.

 

CHKO Brdy představuje velmi rozhlehlé území mnohdy s nepřístupným terénem, proto se vznikem chráněné oblasti přibyla na služebně nová technika. Jde o terénní vozidla, čtyřkolky a v roce 2017 se do monitoringu zapojily i policejní drony. Bezpilotní letouny prověří velké plochy území, využívají se k hlídkovým a monitorovacím letům v rámci spolupráce se složkami IZS či s pyrotechnickou službou. A to k odhalování či dokumentaci protiprávního jednání směřujícího proti životnímu prostředí, jako jsou nelegální skládky, nepovolená těžba či rozdělávání ohňů, protože je zde vysoké riziko požárů. Stroje jsou nápomocny i při pátracích akcích.

V loňském roce udělily hlídky 185 pokut za porušení režimu vjezdu, dále zaznamenaly 125x neoprávněné parkování v dané oblasti. Tři řidiči byli pod vlivem alkoholu a jeden měl platný zákaz řízení. Strážci zákona také zjistili u dvou povolení k vjezdu, že jsou falešná, za tento přestupek je stanovena pokuta ve výši až 50 000 korun.

Šestkrát řešili policisté táboření většinou s rozdělaným ohněm, za porušení zákona o lesích hrozí přestupcům ve správním řízení až 15 000 korun pokuty. Co se týká táboření v lese, tento zákaz platí již mnoho let. Takzvaně pod širákem však osoby spát mohou, jde o nocování bez přístřešku, a samozřejmě nesmí rozdělávat oheň. Platí i další omezení, např. se nesmí rušit klid a ticho, jezdit mimo cesty, odhazovat odpadky či kouřit.

V roce 2016 porušilo zákaz vjezdu téměř 800 lidí a přes 300 motoristů zde neoprávněně zaparkovalo. V roce 2017 řešili policisté osm falešných povolení k vjezdu. V roce 2018 zjistily hlídky deset případů táboření s rozdělaným ohněm. Ze statistik vyplývá, že počet přestupků ubývá, lidé jsou prostřednictvím médií informováni o tom, že se příslušníci policie pohybují v daném terénu a co případně lidé porušují.

Monika Schindlová
Policie ČR Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne