Slider

Po čtyřiapadesáté ožije Příbramsko v doprovodu Antonína Dvořáka klasickou hudbou

Kultura | Březen 2023

Ředitelka festivalu Albína Dědičík Houšková představuje na soaré program letošního ročníku. Foto: HFAD

Stalo se již tradicí, že je program Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram poprvé prezentován na soaré pro partnery, média a VIP hosty v kouzelném prostředí Svaté Hory. Po úvodním slovu z úst Mistrova pravnuka Petra Dvořáka a první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věry Kovářové představila ředitelka festivalu Albína Dědičík Houšková, na co se v rámci 54. ročníku můžou návštěvníci koncertů a doprovodných akcí těšit.

O velkolepé zahájení Hudebního festivalu Antonína Dvořáka se 27. dubna postará Wiener Concert-Verein, mezinárodně uznávaný komorní orchestr, který byl založen v roce 1987 členy Vídeňského symfonického orchestru. Následovat bude patnáct koncertů v široké škále klasické hudby – od barokní až po soudobou, od hudby sakrální až po tu poněkud frivolnější, reprezentovanou jiskřivým tangem v podání jedinečného Escualo Quintetu. Programem koncertů bude prostupovat jednotné motto: „moudro v nás“, rezonující jak ve volbě skladeb, tak v doprovodných textech koncertů.

Návštěvníci se mohou těšit na komorní koncerty, které přivedou do Příbrami celou řadu předních umělců, v čele s Alešem Brisceinem, Jitkou Hosprovou, Kristinou Fialovou či Petrem Nouzovským a rovněž na tři sborové koncerty, na nichž vystoupí Český filharmonický sbor Brno, Ensemble Vocapella z německého Limburgu a The American University Chamber Singers z Washingtonu. Bonbonkem bude jistě březnický koncert ke 160. výročí narození Ludvíka Kuby nebo koncert k otevření zrekonstruované Huti Barbora v Jincích, kde famózní Philharmonia Octet Prague představí tuto industriální památku v nové podobě kulturního centra.

Závěrečný koncert, upomínající na třicáté výročí nástupu Václava Havla do funkce prezidenta, přivede na scénu Divadla A. Dvořáka Příbram jednu z největších hvězd hudební scény, hornistu a dirigenta Radka Baboráka. Tímto koncertem, na kterém bude vyhlášen nejen vítěz Ceny města Příbram, ale i vítěz 8. ročníku Kompoziční soutěže HFAD, se ale letos festival neloučí. Vrátí se ještě dvěma zářijovými koncerty v podobě epilogu festivalu. Kostel v Třebsku a park Památníku A. Dvořáka ve Vysoké vytvoří zázemí posledním tónům letošního ročníku.

Jako každoročně festival myslí na děti a mládež – kromě operních představení a navazující výtvarné soutěže pro ně připravuje druhý díl populárního Putování po stopách AD – a jelikož byl první díl v Příbrami přijat více než nadšeně, je původní první Putování upraveno nově pro děti z Dobříše.

Tradiční Den s AD znamená nejen celou sérii programů v mateřských, základních i středních školách, ale také open air koncerty pro širokou veřejnost. Novinkou je interpretační seminář, který pro studenty ZUŠ příbramského regionu povede trojnásobná držitelka Thálie Jana Šrejma Kačírková.

Program je opravdu bohatý a vybrat si z něj může jistě každý milovník klasické i méně klasické hudby. Aktuální informace k 54. ročníku můžete sledovat na webu hfad.cz a také na facebookovém profilu festivalu. Předprodej vstupenek zahajuje 1. března v 10.00.  

Eva Bosáková
Hudební festival Antonína Dvořáka

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne