Slider

Plaťte za energie méně

Životní prostředí | Prosinec 2023

Využijte vyhlášené dotace na snížení spotřeby energií.

Kotlíkové dotace, Nová zelená úsporám, Nová zelená úsporám Light či Oprav dům po babičce. To jsou hlavní možnosti veřejné podpory pro domácnosti, které chtějí uspořit na účtech za energie a současně svou měrou přispět k ochraně životního prostředí.

 

V některých dotačních programech, které se týkají energií, lze získat podporu ve výši až 95 % nákladů. V následujících čtyřech bodech shrnujeme základní podmínky včetně odkazů a kontaktů na další zdroje informací.

 

  1. Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti

Poskytovatelem je Středočeský kraj, který přijímá žádosti až do 31. srpna 2024. Jde o podporu výměny původního kotle na pevná paliva s ručním přikládáním 1. nebo 2. emisní třídy za kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva do výše 130 000 korun, kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva do výše 130 000 korun a tepelné čerpadlo do výše 180 000 korun. 

Podpora se bude vyplácet zpětně i těm, kteří výměnu provedli od 1. ledna 2021. Dotaci je možné poskytnout po ukončení projektu nebo formou zálohy po oboustranném podpisu smlouvy o poskytnutí dotace na základě doložení zálohové faktury vystavené dodavatelem. 

Možnost provozovat neekologický kotel končí v srpnu 2024. Nastavení dotací vychází vstříc nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva, které mohou na pořízení nového ekologického zdroje získat dotaci ve výši až 95 %.

Více informací: stredoceskykraj.cz/web/dotace/5.-vyzva

 

  1. Nová zelená úsporám

Podpora je určena pro vlastníky rodinných domů a bytových domů (včetně společenství vlastníků bytových jednotek) a poskytuje ji Státní fond životního prostředí. Žadatelé mohou získat 50% podporu na výměnu kotle v programu Nová zelená úsporám (NZÚ), v něm si žádost může podat každý bez prokazování výše příjmů po splnění podmínek programu. V NZÚ má navíc možnost žadatel rovnou zkombinovat výměnu kotle i s dalšími úspornými opatřeními, která výsledný úsporný efekt ještě zvýší (např. výměnu zdroje, oken a zateplení objektu), a získat tak navíc finanční bonus za kombinaci více realizovaných opatření, tedy vyšší celkovou dotaci. 

Výše podpory závisí na typu nového zdroje vytápění. V případě rodinného domu lze obdržet od 30 000 do 100 000 korun, u bytových domů pak 10 000 až 35 000 korun na bytovou jednotku. Žádosti lze podávat až do 30. června 2025. 

Co je nového v této etapě:

- Přesnější zacílení podle typu vlastníka nemovitosti;

- Možnost zálohové dotace na komplexní renovace;

- Navýšení jednotkových dotací u vybraných opatření;

- Zjednodušení administrace (méně požadovaných dokumentů);

- Výměna starých plynových kotlů za tepelná čerpadla;

- Zvýhodnění rodin s nezaopatřenými dětmi;

- Zohlednění nízkopříjmových domácností v bytových domech;

- Od roku 2024 výhodný úvěr od stavebních spořitelen.

Více informací: bezplatná linka 800 260 500; novazelenausporam.cz

 

  1. Nová zelená úsporám Light

Poskytovatelem dotace je Státní fond životního prostředí a žádosti se přijímají již od 9. ledna 2023. V rámci NZÚ Light se podporují snadno realizovatelná a časově nenáročná opatření menšího rozsahu jako zateplení fasády, zateplení střechy, podlahy nebo stropu, výměna oken a vchodových dveří či instalace systému na ohřev vody pomoci sluneční energie. Na příspěvek máte nárok, pokud všichni členové domácnosti pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo v období mezi 12. zářím 2022 a datem podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení. 

Výše podpory dosahuje až 150 000 korun, stejnou částku lze čerpat rovněž na zateplení fasády. Na zateplení střechy stát přispěje až 120 000 korun, na zateplení podlahy 60 000 korun a na zateplení stropu 50 000 korun. Dále se poskytuje dotace ve výši 90 000 korun na vybudování fotovoltaického nebo termického systému na ohřev vody. Na rozdíl od zateplení, které je možné realizovat i svépomocí, musí instalaci provést odborně způsobilá osoba, držící oprávnění podle zákona 406/2000 Sb., o hospodaření energií. Získat lze též dotaci ve výši 150 000 korun na rychlé zateplení fasády, střechy, stropů i podlah a na výměnu oken a vchodových dveří. Zájemci z řad seniorů a domácností s nižšími příjmy tak mohou čerpat až 240 000 korun na posílení energetické nezávislosti a ušetřit na výdajích za energie i do budoucna. Žádost v NZÚ Light je možné podat před, v průběhu i po realizaci úsporných opatření a finanční prostředky mohou být vyplaceny předem. 

Více informací: novazelenausporam.cz/nzu-light; dále lze kontaktovat zástupce Místních akčních skupin: MAS Brdy (Jince) – Aneta Palková, tel. 775 884 275, reditelka@masbrdy.cz; MAS Brdy – Vltava (Dobříš) – Markéta Dvořáková, tel. 733 327 934, brdy-vltava@brdy-vltava.cz; MAS Podbrdsko (Rožmitál pod Třemšínem) – Jana Filinová, tel. 723 435 274, reditel@maspodbrdsko.cz; MAS Sedlčansko (Krásná Hora) – Vojtěch Mujgoš, tel. 777 020 841, mas.sedlcansko@email.cz.

 

  1. Nová zelená úsporám – Oprav dům po babičce

Nový dotační program nazvaný Oprav dům po babičce nabízí domácnostem zálohové financování komplexních renovací nemovitostí. Úspěšní žadatelé zároveň získají možnost čerpat zvýhodněný úvěr ze stavebních spořitelen. Poskytovatel je Státní fond životního prostředí a příjem žádostí začal v září 2023. 

Dotace je zaměřená na komplexní zateplení stávajících rodinných domů a rekreačních objektů a dále je možná kombinace s dalšími oblastmi podpory zaměřenými na fotovoltaiku, tepelná čerpadla, využití dešťové vody apod. Nabídka podpory směřuje především pro mladé rodiny, podmínkou je ekonomická aktivita žadatele. Žádat mohou pouze fyzické osoby vlastnící rodinný nebo rekreační dům. 

Investiční dotace se poskytuje až do 50 % vynaložených nákladů a je podporována nejvyšší kategorie (optimální) zateplení. Na zateplení lze až 1 000 000 korun a na další opatření podle limitů podpory. Od nového roku je také možné čerpat výhodný úvěr od stavebních spořitelen. Na každé nezaopatřené dítě se poskytuje rodinný bonus 50 000 korun. 

Dotaci (i formou zálohy) je možné žádat pouze jednou za dobu pokračování programu. Podmínkou je trvalé bydliště po dobu 10 let (od doložení realizace). Požádat o dotaci lze i zpětně – způsobilé výdaje se posuzují od 1. ledna 2021.

Více informací: novazelenausporam.cz

Anna Fečíková
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne