Slider

Petra Palusová: Ze stromů čerpám stabilitu, sílu a bezpečí

Kultura | Únor 2024

Jedno z děl Petry Palusové v galerii Gaudii gratia, kterou můžete navštívit v příbramské nemocnici. Foto: ONP

Spolu s novým rokem přichází také první letošní výstava v galerii Oblastní nemocnice v Příbrami. Příbramskou Waldorfskou školu vystřídají Stromy Petry Palusové.

 

Do nemocniční galerie se Petra Palusová vrací po pěti letech. Autorka, která se v Příbrami narodila a absolvovala zde také základní školu a Gymnázium, pak vystudovala zahradní a krajinou architekturu na pražské vysoké škole. Právě do Prahy se po ukončení studia přesunula kvůli své práci. V současné době působí Petra Palusová, která je kromě jiného i bývalá dobrovolná mladá hasička a vedoucí Dobrovolných mladých hasičů v obci Dubno, v jedné městské části Prahy jako vedoucí oddělení zeleně. Z této pozice se stará o veřejnou zeleň, o ochranu přírody a krajiny, zabývá se také ochranou zvířat proti týrání. 

Stromy maluje Petra Palusová již více než sedm let. Ke svým malbám používá plátno a akrylové barvy, výsledné obrazy často doplňuje plastikami stromů z keramické hmoty. 

„Miluji stromy, čerpám z nich stabilitu, sílu a bezpečí, jež se skrze články, meditace a stromové obrázky snažím předávat dál. Zároveň se se čtenáři dělím o své znalosti a dovednosti získané při studiu zahradní a krajinné architektury a ze své praxe,“ řekla Petra Palusová, která vás na svoji další výstavu zve až do konce března do galerie Gaudii gratia v přízemí pavilonu C nemocnice v Příbrami I. 

Martin Janota
Oblastní nemocnice Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne