Slider

Péče o potřebné je jedním z ukazatelů vyspělosti naší společnosti

Rozhovor | Červenec - srpen 2023

Od konce loňského roku má Centrum sociální a zdravotních služeb k dispozici nové pracoviště, Domov seniorů v Žežické ulici. Foto: archiv

Centrum sociálních a zdravotních služeb je zastřešující organizace pro mnoho různých typů služeb, jež využívá široká veřejnost. „Příbram je leckdy dávána za příklad v jiných obcích, neboť naše město má velmi dobře propracovaný systém sociálních služeb,“ říká Barbora Vacková, která centrum vede od letošního jara.

 

Centrum sociálních a zdravotních služeb je veliká příspěvková organizace zřizovaná městem Příbram. Čím se zabývá?

Centrum je největší příspěvkovou organizací ve městě Příbram a poskytuje širokou škálu služeb. Jedná se o sociální služby prevence, péče i poradenství, ale jak je zřejmé z názvu organizace, poskytujeme i služby zdravotnické. Ve zkratce lze organizaci nazvat také jako stabilního poskytovatele služeb.

 

Jaká střediska pod centrum spadají a kolik lidí zde celkově pracuje?

Pod centrum spadá celkem osm středisek: Azylový dům, Dětské skupiny a rehabilitační stacionář, Domov seniorů, Nízkoprahové denní centrum a Noclehárna, Pečovatelská služba, Protialkoholní záchytná stanice, Sociální poradna a Terénní programy. Každé středisko má různou škálu pracovních pozic, ale v Centru sociálních a zdravotních služeb města Příbram je v současné době asi 230 zaměstnanců včetně takzvaných dohodářů. Jako čerstvá ředitelka mám obrovské štěstí, že služby jsou nastavené na velmi dobré úrovni a tým vedoucích pracovníků a všichni zaměstnanci jsou pro mne velkými pomocníky. Všichni, kdo v naší organizaci pracují, jsou odborníky nejen na svoji práci, ale jsou jedineční i po stránce lidské. Jsme všichni na stejné lodi. Jsem hrdá, že mohu být v čele organizace, ve které pracují lidé, kteří se umějí postavit čelem nejen ke krizovým situacím, ale kteří svoji práci vykonávají profesionálně.

 

Centrum vzniklo před několika lety jako projekt, který využije dotace a bude zastřešovat všechny městské sociální služby. Pak se trochu naráželo na to, jak to bude s provozním financováním. Kdo dnes platí provoz centra?

Centrum vzniklo v roce 2015 za účelem vytvoření a poskytování důstojných podmínek života občanům v našem městě tak, aby z hlediska dlouhodobé koncepce mohlo město zajistit pomoc, stejně tak další služby, které by na sebe smysluplně navazovaly. Vznik takové organizace byl možný i z toho důvodu, že se měnil způsob financování sociálních služeb.

Nyní je organizace financována prostřednictvím Středočeského kraje, což se týká služeb, které jsou v takzvané Krajské síti poskytovatelů sociálních služeb. Dále získáváme příspěvek od zřizovatele, kterým je město Příbram, a máme také vlastní zdroje. V posledním případě to jsou úhrady ze strany klientů za služby, které jsou zpoplatněny, a projekty podpořené Evropskou unií.

 

Tedy za služby si připlácejí i klienti?

Ano, systém sociálních služeb je tak nastaven, nicméně například terénní programy a sociální poradna jsou služby, které poskytujeme bezplatně.

 

Jak probíhá kontrola a dohled nad fungováním centra?

Naše organizace je pravidelně kontrolovaná Samostatným oddělením kontroly a vnitřního auditu Městského úřadu Příbram. Taktéž je v organizaci nastaven systém vnitřních kontrol a pravidelně se podrobujeme metodické dohlídce ze strany Středočeského kraje.

 

Stále se mluví o demografickém vývoji, který směřuje k tomu, že za deset či patnáct let bude třeba podstatně více míst v domovech seniorů. Připravuje se město řádně na tento vývoj?

Současným trendem je podporování setrvání klientů v jejich přirozeném prostředí, tím poroste vliv terénní práce. Pobytovou službu lze využít až tehdy, když už není jiné řešení. Je to pochopitelné a díky pokrytí sociálních služeb lze tento trend držet co nejdéle, jak je to možné. Dostáváme se však do situace, kdy nám narůstá generace seniorů s nízkými příjmy, kteří nemají dostatek finančních prostředků nejen na bydlení. Určitě musíme přemýšlet o možnosti zřízení domova se zvláštním režimem a je důležité řešit kapacitu odlehčovacích služeb. Město Příbram myslí na budoucnost a snažíme se připravovat na situace, které nám tento vývoj zcela jistě přinese.

 

Nakolik je již plně funkční nový dům v Žežické ulici?

Nový Domov seniorů, který se stal detašovaným pracovištěm příbramského Domova seniorů, od loňského podzimu plně slouží občanům. Vzhledem k tomu, že poptávka po této službě neustále narůstá, jsem ze své pozice ráda, že se to městu Příbram podařilo dotáhnout do úspěšného konce a zajistilo financování výstavby. Jedná se o zařízení, které je zaměřené na osoby upoutané na lůžku a vyžadují celodenní péči.

 

Kolik je dnes míst v domech seniorů a kolik je neuspokojených žadatelů?

V našich domovech máme právě díky detašovanému pracovišti 78 lůžek. Nový pavilon přinesl 20 lůžek především pro imobilní pacienty, čímž se zase uvolnila místa v domově na Březových Horách. Neuspokojených žadatelů je asi 250.

 

Co mohou dělat lidé, kteří se nedostanou do domovů seniorů zřízených městem?

Lidé, kteří se nedostanou do našich domovů či obecně do pobytových služeb z kapacitních důvodů, mohou zkusit ještě poptat a využít stejnou službu v okolních městech. V okrese Příbram máme více domovů, ale každý má svůj pořadník žadatelů. Samozřejmě je zde ještě plná škála jiných služeb, které mohou dočasně pomoci při péči právě v domácím prostředí.

 

Senioři tvoří asi největší část klientů, ale pomáháte také jiným lidem. Kteří to jsou?

Vzhledem k širokému spektru poskytovaných služeb máme klienty z každé věkové kategorie a s velkou různorodostí problémů. Takže vedle seniorů pomáháme i zdravotně znevýhodněným osobám, dále řešíme problémy s bydlením, potíže v rodině (výchovné problémy, partnerské problémy, domácí násilí, péče o děti, využití volného času), finanční zátěže (zadlužení, občanská poradna, poradenství v nezaměstnanosti, finanční gramotnost), závislosti (alkohol, nelegální drogy, automaty) či hmotnou nouzi rodičů (samoživitelů).

 

Jak významné je v Příbrami bezdomovectví? Daří se lidi zachytit přes nízkoprahové centrum a noclehárnu a pomáhat jim s návratem do společnosti?

Za dobu působení této služby v našem městě si dovolím tvrdit, že část bezdomovců z ulic zmizela. Ale díky terénní práci a spolupráci s Odborem sociálních věcí a zdravotnictví a Městskou policií Příbram se daří mít tyto lidi takzvaně pod kontrolou. Co se týká přímo zařízení, jde o ambulantní službu, která má svá pravidla. Představuje hlavní kontaktní místo pro současné i budoucí uživatele. Větším problémem jsou ve městě bezdomovci, kteří odmítají jakoukoliv pomoc – takzvaní dobrovolní bezdomovci.

 

Proč odmítají pomoc?

Právě kvůli nastaveným pravidlům ve službě. To jsou přesně ty osoby, se kterými se veřejnost setkává na ulicích a pak se na nás obrací, abychom s těmito lidmi něco dělali. Ne každý pochopí, že nutit někoho či násilím dovléct tuto osobu do zařízení nemůžeme.

 

Čekají na centrum nějaké novinky?

Centrum sociálních a zdravotních služeb usiluje o zajištění financování nového pavilonu Domova seniorů z prostředků Krajské sítě poskytovatelů sociálních služeb. Uvidíme, zda budeme úspěšní. Každopádně se nevzdáváme, a kdyby to nevyšlo, budeme se snažit dále.

Poskytování sociální a zdravotní péče má v Příbrami bohatou a dlouholetou tradici. Péče o potřebné je jedním z ukazatelů vyspělosti naší společnosti. Rozhodně v této činnosti budeme pokračovat a udržovat kvalitu poskytovaných služeb i nadále.

 

Plánujete také investice nebo inovace?

Co se týká investic, od června po celou dobu letních měsíců poběží v Dětských skupinách větší rekonstrukce elektroinstalace. Na další investici se připravujeme i v Domově seniorů na Březových Horách, kde bude probíhat rekonstrukci vzduchotechniky v kuchyni. Ve stejném zařízení bude také nový komunikační systém mezi personálem a obyvateli zařízení a v současné době se ještě připravuje výměna oken. Takže máme o zábavu postaráno. Tady bych si dovolila poděkovat nejen městu Příbram za financování těchto nutných oprav. Zároveň poděkování patří i paní ředitelce soukromé školky All Stars, která nám velmi pomohla v době uzavření dětských skupin, a panu řediteli Základní školy Březové Hory za propůjčení kuchyně v době letních prázdnin. Díky všem tak můžeme snadněji překonat překážky v provozech, aby nedocházelo k omezení služeb.

 

Vnímáte v oblasti sociální práce nejen v Příbrami nějaké trendy či vývoj?

Co se týká Příbrami, musím zmínit fakt, že je tady skvěle nastavena spolupráce s jinými organizacemi. Příbram je leckdy dávána za příklad v jiných obcích, neboť naše město má velmi dobře propracovaný systém sociálních služeb. Dochází ke vzájemné spolupráci a služby se doplňují, to je ta nejlepší možnost pro klienta jakékoli služby.

Stanislav D. Břeň

Barbora Vacková

Na podzim loňského roku bylo vyhlášeno výběrové řízení na obsazení pozice ředitel/ředitelka Centra sociálních a zdravotních služeb. Od 1. dubna letošního roku tuto funkci zastává právě Barbora Vacková. Do svého uvedení do nové funkce pracovala více než dvacet let na Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Příbram. „Práce v sociální oblasti mi dává pomyslný nadhled v životě a možnost dívat se na plno věcí z jiných úhlů pohledu,“ říká. Vystudovala Vysokou školu sv. Alžběty v Příbrami, obor sociální práce, kde získala titul magistra.

 

 

Zaměření Centra sociálních a zdravotních služeb

Centrum sociálních a zdravotních služeb je příspěvková organizace zřízená městem Příbram. Je integrovaným poskytovatelem sociálních, zdravotních a dalších služeb pro občany. Svými službami pokrývá široké spektrum potřeb obyvatel různých věkových skupin:

  • Pečovatelská služby
  • Domov seniorů
  • Azylový dům
  • Sociální poradna
  • Středisko terénních služeb
  • Dětské skupiny a rehabilitační stacionář
  • Nízkoprahové denní centrum a Noclehárna
  • Protialkoholní a protitoxikomanická záchytná služba

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne