Slider

Participativní rozpočet: Zelená pro park pod Svatou Horou a oddychovou zónu na Nové Hospodě

Hospodaření města | Září 2020

Luční kvítí nad Haldou letos již kvetlo

 

Díky participativnímu rozpočtu mohou občané přijít s nápady i na poměrně velké akce, předložit je veřejnosti k hlasování a poté dohlížet (nebo i přiložit ruku k dílu) při jejich realizaci. Příbram si letos vybrala dva projekty.

 

Třetí ročník participativního rozpočtu letos zaujal celkem sedmnáct předkladatelů návrhů, deset z nich město posoudilo jako proveditelné a byly zařazeny do veřejného hlasování. Celkem dva miliony korun pro tento a příští rok připadne na dva projekty. Zuzana Kučerová z Odboru kancelář města sdělila: „Největší přízeň si získal projekt Park pod Svatou – místo pro setkávání a kulturu, jehož cílem je vybudovat nový park na nevyužívaném pozemku vedle sportovního areálu pod Svatou Horou. Druhým projektem vybraným veřejností k realizaci je Oddychová zóna Nová Hospoda, který počítá s renovací parčíku s vodní nádrží na Nové Hospodě.“

Podle statistik hlasovací platformy D21 projekty vybíralo celkem 2042 hlasujících, kteří rozdělili 4547 kladných a 935 záporných hlasů. Vítězný nápad obdržel rekordní počet hlasů v tříleté historii participativního rozpočtování v Příbrami, celkem 892 hlasů. „Projekty na prvních dvou místech, tedy projekty, které se budou realizovat, považuji za zajímavé. Musím přiznat, že u některých návrhů mě velmi překvapila reakce veřejnosti, a to například u projektu zastřešení skateparku, kde se objevilo nejvíce záporných bodů,“ komentoval výsledky starosta Jan Konvalinka.

Nic však není ztraceno ani v případě, kdy návrh nezískal potřebnou podporu hlasující veřejnosti, ale přinesl dobrou myšlenku. Příkladem je Spojka Novák. Podle starosty by jeho realizace byla velkým přínosem pro bezpečnost cyklistů i chodců, a proto se zvažuje jeho uskutečnění mimo rámec participativního rozpočtu. 

V předchozích dvou ročnících uspěly vždy tři projekty. V roce 2018 si lidé vybrali cyklistickou koncepci města Příbram, renovaci laviček na Svaté Hoře a bezpečný příchod přes Kaňku na Padák. V loňském roce zvítězily cyklistický trail Drkoláč, rekultivace Svatohorské aleje a projekt nazvaný Luční kvítí nad Haldou. 

Participativní rozpočtování v Příbrami od počátku testuje hlasování metodou Demokracie 21, se kterou přišel matematik a vizionář Karel Janeček. Takzvaná Janečkova metoda umožňuje použít více hlasů a v určitých případech obsahuje i hlas minusový. Podle jeho tvůrce by tento systém měl díky širší paletě možností zajistit hlasujícím lepší vyjádření svých preferencí. Hlasování se více blíží kompromisu či konsensu a podle Karla Janečka tak může podpořit spokojenost více hlasujících s vítězným výsledkem volby. Negativní hlas by měl eliminovat extrémní možnosti volby. Dlouhodobou ambicí Karla Janečka je využívat tento systém i v rámci voleb, kdy občané vybírají své zákonné zástupce. 

Stanislav D. Břeň

 

 Výsledky hlasování

  1. Park pod Svatou – místo pro setkávání a kulturu – 892 hlasů (921 pro, 29 proti, rozpočet: 900 000 korun)
  2. Oddychová zóna Nová Hospoda – 695 hlasů (732 pro, 37 proti, rozpočet: 1 000 000 korun)
  3. Vital park – osvěžující park, místo pro hry setkávání a odpočinek v osadě Brod – 543 hlasů (586 pro, 43 proti)
  4. Růžová zahrada na Hořejší Oboře – 352 hlasů (400 pro, 48 proti)
  5. Odpočinková místa na cyklostezce mezi Drkolnovem a Bohutínem – 329 hlasů (390 pro, 61 proti)
  6. Revitalizace dětského hřiště na Nové Hospodě – 295 hlasů (320 pro, 25 proti)
  7. Lanová atrakce pro dětské hřiště v osadě Žežice – 290 hlasů (344 pro, 54 proti)
  8. Spojka Novák – 209 hlasů (419 pro, 210 proti)
  9. Dětské hřiště v osadě Lazec – 160 hlasů (183 pro, 23 proti)
  10. Částečné zastřešení příbramského skateparku – minus 153 hlasů (252 pro, 405 proti)

Drkoláč

 

Svatohorská alej

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne