Slider

Parkoviště u Spartaku bude zpoplatněné

Doprava | Listopad 2023

Na mapě je zobrazena celá parkovací zóna v Příbrami II, v této etapě je nově zpoplatněna lokalita Spartak. Grafika: město Příbram

Příbram novelizovala své nařízení z května roku 2018 o placeném stání silničních motorových vozidel na vymezených místních komunikacích nebo jejich úsecích na území města. Stávající zóny od listopadu budou nově rozšířeny také o část Příbrami II.

 

Od 1. listopadu 2023 vstupuje v účinnost nařízení města ohledně nové zóny parkování, která pokrývá zejména oblast Příbram II. V první etapě bude od listopadu 2023 zpoplatněno parkování jen v ulici Na Leštině, konkrétně parkovací plocha u místního obchodu naproti stadionu Spartak Příbram. Ve druhé etapě se v horizontu několika měsíců počítá se zavedením zóny pro další část oblasti Příbram II. 

Hodinová sazba za parkování činí 10 korun. Provozní doba je následující: po–pá 7.00–18.00, so: 7.00–12.00. Parkovné lze hradit standardními způsoby, tedy platbou v místě prostřednictvím parkovacího automatu nebo pomocí mobilní aplikace (více na parkovani.pribram.eu). „V současné době je parkoviště u Spartaku využíváno za účelem celodenního odstavení vozidla řidiči, kteří následně pokračují autobusovou dopravou směrem do Prahy. Těmto řidičům město nabízí využití nového parkoviště na Flusárně,“ informoval 1. místostarosta Vladimír Karpíšek. Tato odstavná plocha funguje v režimu P+R (park and ride), jde tedy o parkoviště určené pro dlouhodobé stání. Parkovné se zde nehradí. 

V těsné blízkosti tohoto parkoviště se nachází zastávka autobusové dopravy, kterou obsluhuje přímá linka PID č. 393 na trase Příbram–Praha a zpět. Nové zastávky u Nového rybníka byly zprovozněny na podzim loňského roku a v obou směrech jsou zastřešené. Využít lze také autobusovou zastávku naproti III. poliklinice (u Oxygenu) nebo vlakovou zastávku Příbram-sídliště. „Předpokládáme, že tento krok uvítají zejména rezidenti ve vymezené oblasti kolem Spartaku, kteří si často stěžují na přetížené parkoviště. Dosavadní stav rozhodně nepřispíval k bezpečnosti a plynulosti dopravy v místě i okolí,“ dodal místostarosta.

Novelizované nařízení včetně mapy je dostupné na webu sbirkapp.gov.cz nebo pod přímým odkazem 1url.cz/5uG2e

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne