Slider

Parkování: Často kladené otázky (II.)

Doprava | Leden 2024

Parkování je velký problém v celém města.

V oblasti Příbram II je zaváděna parkovací zóna. Vzhledem k tomu, že se k tomuto tématu objevují otázky občanů, zveřejňujeme odpovědi v případě těch nejčastějších. Část již vyšla v Kahanu 12/2023. Více je na internetu pod zkratkou 1url.cz/@fialovazona.

 

Mám své auto a jezdím domů služebním. Musím za toto auto platit?

Pokud máte služební vozidlo i pro soukromé účely, máte dohodu se zaměstnavatelem a nebudete na své rodné číslo žádat o žádnou další rezidentní kartu, bude vám vydána první rezidentní karta a bude zdarma. Pokud ale zároveň budete požadovat o vydání rezidentní karty i na svůj soukromý automobil, bude to již druhá rezidentní karta a bude zpoplatněna 2000 korunami za rok.

 

Když v průběhu roku vyměním automobil, bude mi vyměněna bezplatná parkovací karta?

Ano. Stačí přijít s novými doklady na Odbor silničního hospodářství a kolegové vám bezplatně změní RZ vozidla, na kterou bude karta vydána. Zároveň vymažou starou značku a pokud se nejedná o další automobily, budete mít pořád jednu první rezidentní kartu bez poplatku.

 

Najímám si byt ve fialové zóně, a nemám tam nahlášené trvalé bydliště. Mám nárok na parkovací kartu?

Není to možné. Jedná se pouze o obyvatele, kteří mají v dané oblasti trvalý pobyt. Toto je nastaveno již od roku 2018, a proto v tomto případě není možné do současných i nově zavedených oblastí zón kartu vydat.

 

Je třeba kartu vyřídit osobně?

Ano. S potřebnými platnými doklady je třeba osobně zajít na Odbor silničního hospodářství, kde vás zaevidují do systému a vydají virtuální parkovací oprávnění. Karta má planost 365 dní a platí do celé zóny Příbram II.

 

Jakými způsoby je možné zaplatit návštěvnické parkování?

Pro občany zachováváme stejný komfort, tedy je možné platit přes parkovací automaty, aplikace nebo webový portál, a není třeba instalovat aplikace, které jsou ve městě provozovány. S rozšířením zón zavádíme i další metody, a to je platba pomocí QR kódu, která bude uvedena v provoz začátkem roku 2024. Bude fungovat v nové zóně Příbram II, ale zároveň je již tento způsob placení připraven i na stávající zóny.

 

Jsem rezident nebo abonent z nových oblastí parkování, ale parkovací místa v mé ulici prozatím nejsou vyznačena dopravními značkami. Co to pro mne znamená?

Pokud si vyřídíte dlouhodobé parkovací oprávnění, budete s ním moci parkovat na parkovacích místech zahrnutých do nového systému parkování i ve vedlejších ulicích. Jakmile bude nový systém parkování v dalších etapách rozšířen i do vaší ulice, budete připraven. Tento systém parkování se týká pouze nové parkovací zóny v Příbrami II. Stávající zóny (modrá zóna, zelená zóna, červená zóna, oranžová zóna) zavedené v roce 2018 zůstávají prozatím v režimu, v jakém jsou.

 

Proč jsou navýšeny ceny za dlouhodobé parkování dodávek?

Dodávky jsou vozidla určená převážně pro podnikání. V přeplněném veřejném prostoru zabírají příliš moc místa, při podélném parkování zaberou více než jedno místo, při kolmém parkování často výrazně přesahují na chodník, často přes ně není vidět do křižovatek nebo na přechody pro chodce. Od občanů získalo město řadu podnětů s cílem zakázat parkování dodávek v rezidentních oblastech. To však není možné, cena za parkování nadměrných vozidel v kategorii N1 tak byla stanovena vyšší, aby byli vlastníci a provozovatelé dodávek motivováni k jejich odstavování mimo veřejné prostory.

 

Jsem rezident nebo předplatitel starých zón a mám vydanou parkovací kartu, mění se pro mne něco?

Pro vás se nic zásadního nemění. Vaše parkovací karta platí dál tak, jak vám byla vydána. Od 1. ledna 2024 se vydávání virtuálních parkovacích karet vztahuje i na již zavedené zóny v roce 2018. Vydané parkovací rezidentní či abonentní oprávnění v papírové podobě nebude již třeba dávat za okno automobilu.

 

Proč jsou diskriminování lidi v nájmu bez trvalého pobytu?

Zákon č. 13/1997 Sb. definuje, kdo je rezident. Je to pouze osoba s trvalým pobytem nebo vlastník nemovitosti. Systém parkování umožňuje stání vozidel dalších osob, avšak pouze v krátkodobém režimu a nejdéle na 24 hodin (návštěvníci). Osoba bez trvalého pobytu je v tomto případě návštěvníkem, a platí pro ni pravidla návštěvnického krátkodobého parkování.

Další dotazy a odpovědi najdete na 1url.cz/@fialovazona.

 

Vladimír Karpíšek
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne