Slider

Parkování: Často kladené otázky (I.)

Doprava | Prosinec 2023

Byla spuštěna první etapa řešení problematiky parkování.

Od 20. listopadu je zpoplatněno parkoviště v ulici Na Leštině před místním obchodem.

Jedná se o první etapu řešení problematiky parkování v této oblasti, následovat budou další úseky v rámci nově zavedené zóny v oblasti Příbrami II. Těmito úseky se město bude zabývat postupně po dohodě s dopravní policí, která dává souhlas k umístění dopravních značek. Jedním z požadovaných opatření, které nás čeká, bude např. zjednosměrnění některých přilehlých komunikací tak, aby byly dodrženy normy a předpisy stanovující podmínky pro parkování. Jedná se zejména o šíře komunikací a rozhledové úhly. Vzhledem k tomu, že zavádění parkovacích zón je dynamický proces, vyvolává otázky, které budeme postupně odpovídat.

 

Máme v domácnosti dvě auta – jedno manžel, jedno manželka. Můžeme mít parkovací kartu na obě auta bezplatně?

Ano. Zákon nám totiž nedovoluje v této problematice používat k registraci bytovou jednotku, nýbrž vše se registruje na rodné číslo a trvalý pobyt.

 

Máme v domácnosti dvě auta – obě jsou pořízena v době našeho manželství, ale jsou registrována na manžela. Znamená to, že za jedno budeme hradit poplatek?

Ne, nebudete. Pokud máte dvě vozidla ve společném jmění manželů, obě auta jsou napsána pouze na jednoho z manželů, není třeba nikam auta přepisovat. Rezidentní karta bude vydána na oba automobily a každá karta bude zapsána na jedno rodné číslo. To platí za splnění i dalších podmínek jako např. podmínka trvalého pobytu ve vymezené oblasti Příbram II.

 

Mám trvalé bydliště ve fialové zóně. Nejsem vlastníkem automobilu. Bydlím s přítelem, který na sebe má registrovaný automobil, ale trvalé bydliště má v jiné části města. Musí za automobil platit?

V tomto případu ano. Jedná se o registraci na rodné číslo, trvalý pobyt a vlastníka automobilu.

 

Je možné získat jednu parkovací kartu v papírové podobě pro návštěvy?

Nelze. Navíc dochází k automatizaci celého systému. To znamená, že do nové zóny parkování v Příbrami II se již nebudou vydávat žádné papírové karty. U současných zón se od 1. ledna 2024 také přestanou vydávat papírové karty a vše bude zaneseno v systému. Karty budou pouze virtuální, aby při využití chytrých technologií byla kontrola co nejefektivnější.

Další dotazy a odpovědi průběžně zveřejňujeme na 1url.cz/@fialovazona. 

Vladimír Karpíšek
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne